Älgfärscannelloni med ugnsrostade tomater

Älgfärscannelloni med ugnsrostade tomater.

Det finns ett par rätter som alltid garanterar succé. En av de rätterna är cannelloni. Och nu när de kalla och mörka novemberkvällarna är här passar det ju perfekt att fylla en form med smakrika cannellonis och slå upp ett glas fylligt rött till!

Här har jag låtit de klassiska italienska smakerna både i vinet och maten göra en svängom förbi Norden. Själva köttfärssåsen är nämligen gjord på älgfärs, vilket ger maten en ny dimension. Rätten blir lite kraftigare och smakrikare och blir jättegod med de ugnsrostade tomaterna. Det blev verkligen en superkombination!

Det jag gillar med många italienska rätter är att de ofta är enkla att laga till många. Så bjud in vänner och familj på en riktigt härlig middag nu när mörkret kommer så fort om kvällarna! Har du lite ont om tid går rätten perfekt att förbereda och ha i kylen. Sedan är det bara att ställa in i ugnen när det är dags för middag. Kom ihåg att formen kan behöva ett par minuter längre i ugnen om den har stått i kylen innan.
Älgfärscannelloni med ugnsrostade tomater
Rating
4 portioner
45 min

Cannelloni med älgfärs

500 g älgfärs
1 gul lök
2 vitlökar
1 aubergine
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin
1 msk torkad timjan
2 msk viltfond
1 dl vatten
400 g krossade tomater
salt och svartpeppar
3 dl crème fraîche
1 dl grädde
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad timjan
1 dl vällagrad riven ost
Cannellonirör
1. Bryn färsen i en stekpanna.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme i en separat panna.
3. Skär ner auberginen i små bitar och låt steka med löken. Ha i den stekta älgfärsen.
4. Tillsätt tomatpuré, vin, timjan och fond. Låt allt koka ihop ett par minuter. Tillsätt sedan vatten och krossade tomater.
5. Låt köttfärssåsen koka minst 30 minuter. Tillsätt ev mer vatten om såsen blir för torr.
6. Smaka av med salt och svartpeppar.
7. Blanda ihop crème fraîche, grädde, timjan, basilika, salt och riven ost.
8. Fyll cannellonirör med köttfärsen och placera ut i en form. Fördela den köttfärs som blir över runt om rören. Bred ut creme fraîche-röran över rören.
9. Gratinera i 200°C i cirka 30 minuter.

Ugnsrostade tomater

400 g körsbärstomater
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salt och peppar
timjan
1. Dela tomaterna och lägg med snittytan upp i en ugnsfast form.
2. Ringla över olja och balsamvinäger. Krydda med salt, peppar och timjan.
3. Ugnsrosta tomaterna i 200°c värme i cirka 20 minuter eller tills tomaterna är helt mjuka. Servera de ugnsrostade tomaterna till cannelloni.
4. Häll upp ett glas fylligt rödvin och låt fredagsmyset börja!
Systembolagsnummer: 79652 155 kr

Till den här klassiska italienska rätten med ugnsrostade tomater passar såklart ett italienskt vin. En Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico. En modern Chianti med klassisk krydda och elegans. Du hittar toner av körsbär, lakrits och kakao i doften. Ett perfekt vin till medelkraftiga kötträtter, gärna med italienska smaker!

Linnéa Seidel

Om Linnéa: 

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna. Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

 

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager