Linnéas apelsinmarineradekyckling | folk o folk

Apelsinmarinerad kyckling med couscoussallad och kall yoghurtsås.

Ljuva, ljumma sensommarkvällar. Visst är de ändå fina. När dagens hetta har lagt sig och man kan sitta ute länge och njuta av en god middag. Men när man avverkat ett par sommarveckor kan det vara kul att variera sin grillning, för visst är det så att man lätt faller in i gamla hjulspår och grillar det man alltid brukar grilla?

Apelsinmarinerad kyckling med couscoussallad

Därför tänkte jag idag bjuda på grillade kycklingspett som fått ligga och dra länge i en apelsin- och ingefärsmarinad. Det ger kycklingen massor av god smak och passar perfekt att lägga på grillen. Kycklingen serverar jag tillsammans med en couscoussallad och en fräsch kall yoghurtsås. Perfekt mat efter en varm sommardag!

Apelsinmarinerad kyckling

Recept för 4 portioner

800 g kyckling utan ben
1 dl apelsinjuice
1/2 dl olja
2 cm ingefära
1 msk flytande honung
salt & svartpeppar

2 limefrukter
8 grillspett

Skär ner kycklingen i tunna skivor. Lägg i en bunke och slå över apelsinjuice och olja. Finriv ingefäran och strö över tillsammans med flytande honung, salt och svartpeppar. Låt marinera i ett par timmar.

Blötlägg grillspetten om du använder spett av trä. Skiva limen tunt. Trä upp marinerad kyckling varvat med skivor av lime på spetten. Grilla på indirekt värme tills kycklingen fått fin färg och är genomstekt.

Couscoussallad

4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk olja
4 dl couscous
1 granatäpple
65 g mangold

Blanda vatten, buljong och olja i en kastrull. Låt koka upp. Tillsätt couscous och rör om. Lägg på locket och låt stå och dra i 10 minuter.

Låt couscousen svalna helt. Blanda i granatäpplekärnor och mangoldblad.

Kall yoghurtsås

3 dl matlagningsyoghurt
olivolja
1/2 lime
salt
svartpeppar
1 gurka

Blanda yoghurt med olja, saften från 1/2 lime, salt och svartpeppar. Hyvla eller skär gurkan riktigt tunt och blanda i den. Låt stå minst 30 minuter innan servering.

Drostdy-Hof Shiraz Merlot, Fairtrade, 3000ml, box
Systembolagsnummer: 12038

Bärig aningen rökig doft med inslag av svartvinbär, skogsbär, gräs och vaniljiga ektoner. Generöst fruktig smak och mjuka tanniner. Utmärkt till matiga kycklingrätter precis som denna. 

Linnea Seidel

Om Linnéa Seidel

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Nyhetsbrev

Vill du få ett nytt recept varje vecka?

I vårt nyhetsbrev hittar du både recept att laga till hemma och tips på restauranger. Varje månad bjuder vi in till provningar av vin, whisky och andra ädla drycker. Dessutom erbjuds du prissänkta fynd och unika drycker som bara erbjuds våra trogna läsare.

Prenumerera

Här kan du bläddra bland Linnéas alla tidigare recept »

Utskrift
Relaterat Innehåll
Kategori

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager