Han kämpar för utsatta HBTQ-personer i Afrika.

Han är ett av få tydliga exempel på att kristendom och homosexualitet går att förena. Nu använder pastor Jide McCauley sina egna erfarenheter för att hjälpa andra utsatta HBTQ-personer i Afrika och får stöd från svenska Regnbågsfonden.

Pastor Jide föreläser

Jide McCauleys arbete för HBTQ-personers frihet och säkerhet i Afrika är inte enkelt. Afrika är till stor del en djupt religiös kontinent och den generella tolkningen av Bibelns ord är att homosexuella inte förtjänar någon pardon eller något tålamod alls. Jide menar att det finns djupt rotade mönster i den afrikanska kulturen som inte enkelt suddas ut.

- Bibeln ger tillstånd till människor att sälja sin dotter till slaveri, betyder det att det är ok för oss? Nej. Och när folk säger att homosexualitet inte är del av vår kultur svarar jag att det är baserat på falska fakta. Homosexualitet fanns i Afrika långt före kolonialismen. Homosexualitet är inget vi har hittat på, det är en del av de vi är, säger Jide MacCauley.

Jide är själv gay och talar från egen erfarenhet. Hans pappa är djupt religiös och deras relation är minst sagt bräcklig. Jide har ett barn från ett tidigare giftermål. Först på senare dagar har han accepterat den person han är utan att be om ursäkt för det och via House of Rainbow, en förening som utbildar och skyddar förföljda HBTQ-personer i Afrika, ägnar han nu sin tid med att skapa andrum för andra i den situationen.

- Det är inte enkelt förstås. Jag får samtal av 25-åringar som är övertygade om att de kommer att hamna i helvetet för att de är homosexuella. Många är rädda för att vara sig själva för att samhället intalar dem att det är något straffbart. Vi vill förändra det tankesättet och jag kan personligen intyga om att det är ännu mer skadligt att leva en lögn.

Faran för öppet homosexuella i Afrika är påtaglig och pastor Jide får ofta rapporter om förföljda och misshandlade HBTQ-personer i länder som Sydafrika, Zimbabwe och Nigeria. För många är tanken om en förening mellan religion och homosexualitet mycket svår att greppa och arbetet kommer att ta tid.

- Religion är en del av Nigerias ryggrad och att gå till kyrkan är en naturlig del av vårt liv. Enligt tradition är homosexualitet och bisexualitet något felaktigt, och det är det vi försöker påverka, säger pastor Jide.

House of Rainbows arbete har uppmärksammats av ett flertal organisationer runtom i världen. Svenska Regnbågsfonden har nyligen inlett ett samarbete med House of Rainbow för att ge ekonomiskt stöd och vara med i kampen för HBTQ-personers rättigheter i Afrika.

Pastor Jide berättar att en stor del av det ekonomiska stödet går till utbildning. HIV är fortfarande ett utbrett problem i Afrika och Jide menar att brist på utbildning och rätt information är största anledningen till det. Ett annat ändamål för Regnbågsfondens ekonomiska stöd är arbetet som för närvarande görs i Sydafrika. Där samlas regelbundet över 50 HBTQ-personer för att sjunga och samtala tillsammans. Sången är en enande kraft som fungerar som en kanal för att få dela personliga historier och kamper.

- Detta är ett nyskapande uppdrag för oss. I vårt arbete ingår att skapa så kallade ”säkra platser” för dessa möten, så att medlemmar slipper bli förföljda och misshandlade. Regnbågsfondens stöd ger oss bättre förutsättningar att nå dessa mål och det är vi mycket glada för, avslutar Jide.

För att Regnbågsfondens viktiga stöd ska kunna fortsätta går 5 kr per såld flaska True Colours till Regnbågsfonden och dess arbete.

True Colours Cava

109,00 kr


En god cava i en färgglad flaska och med ett viktigt budskap.