Sveriges bästa krogar enligt White Guide.

Nyligen presenterade krogguiden White Guide sin lista över Sveriges bästa krogar och folk o folks chefredaktör Viggo Cavling kommenterar listan.

Vinnarna på White Guides mästarklasslista 2017

White Guide har, precis som Dagens Industri, ett system där krogarna får poäng på mat, miljö och service. Detta system skiljer sig från exempelvis Guide Michelin och Dagens Nyheter som är mer generella och delar ut stjärnor och enklare betyg. White Guide vill inte bara skilja agnarna från vetet, de vill utse den absolut bästa. Dagen efter White Guides stora gala i Göteborg publicerade kocken Tom Sjöstedt, som driver krogen Lilla Ego i Stockholm, en mejlväxling med en säljare från White Guide som utlovade högre betyg om krögaren annonserade i White Guide. Säljaren fick sedermera sparken och White Guide skickade ut en dementi. Läs den här.

Jag tror inte att White Guide fuskar med sina betyg, men incidenten med Tom Sjöstedt sätter ändå fingret på det orimliga systemet med exakta poäng på krogar. Kocken Tommy Myllymäki brukar jämföra kocktävlingar med konståkning. Även i det senare fallet förekommer betyg och poäng som delas ut av domare och experter. Fördelen med konståkning och tävlingar som Årets kock är att allt sker vid samma tillfälle. Problemet med White Guides och Guide Michelins bedömningar av olika krogar är att kritikerna aldrig kan vara på alla ställen samtidigt. Det går inte att spara ett matminne och plocka fram det några veckor senare och jämföra.

Istället letar sig andra faktorer in när det ska delas ut poäng och betyg. Trender och nyhetens behag tävlar med tradition och vanans makt. Docenten Kjell A Nordström på Handelshögskolan i Stockholm kallar detta osynlig kunskap. Den samsyn som helt enkelt uppstår när en grupp människor träffas och arbetar tillsammans. Reglerna behöver inte skrivas ner för alla vet ändå om dem. Jag tycker alltså att White Guides lista kan ses som ett slags tyst kunskap som en gång om året kommer ner på pränt. Självfallet är detta bra. Alla krogar är inte lika bra och högst upp i toppen är konkurrensen knivskarp. Men att följa en lista slaviskt tycker jag bara är dumt. Jag brukar använda listor som White Guides baklänges. Alltså börja nerifrån och gå uppåt. Till att börja med så blir då förväntningarna lägre och möjligheten att bli positivt överraskad är stor. (Så är våra hjärnor konstruerade enligt min vän hjärnforskaren Katarina Gospic.) Jag tror också att krogar som vill uppåt kämpar mer än de som är på toppen. Självsäkerhet i köket är förstås bra. Men när samma känsla sprider sig i en matsal är det dåligt. Ödmjukhet och nyfikenhet frodas inte på toppen.

En av de krogar som åkte ut från White Guides absoluta topplista var Lilla Ego. Det kan förstås bero på två saker: krogen har blivit sämre och konkurrenterna bättre. Jag tror det är en kombination, men jag vet en sak. Krögarna på Lilla Ego har en självbild som är grandios och kommer att kämpa som djur för att laga ännu bättre mat i framtiden. Följaktligen är jag övertygad att ett besök på Lilla Ego kan vara en Sveriges absolut bästa krogupplevelser just nu.

Här är listan på de bästa krogarna i Sverige enligt White Guide

(Men ta alltså listan med en liten nypa salt)

Global Mästarklass 2017

  1. Esperanto, Stockholm – 39/96

  2. Fäviken Magasinet, Järpen – 39/95

  3. Gastrologik, Stockholm – 38/93

  4. Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås – 38/92

  5. Oaxen Krog, Stockholm – 38/92

  6. Vollmers, Malmö – 38/89

  7. PM & Vänner, Växjö – 37/89

  8. Koka, Göteborg – 36/92

  9. Ekstedt, Stockholm – 36/88

  10. Bhoga, Göteborg – 36/91

  11. Upper House Dining, Gothia Towers, Göteborg – 36/85

  1. Operakällaren, Stockholm – 35/92

  2. Aloë, Stockholm– 35/87

  3. Krakas Krog, Katthammarsvik – 35/84

  4. Omakase Köttslöjd, Stockholm – 35/84

  5. Imouto, Stockholm – 35/79

  6. NY Adam/Albin, Stockholm – 34/77

  7. HOZE, Göteborg – 34/75

  8. SK Mat & Människor, Göteborg – 33/81

  9. Fotografiskas Restaurang, Stockholm – 33/80

  10. Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm – 33/80

  11. Spritmuseum, Stockholm – 33/80

  12. Volt, Stockholm – 33/78

  13. NY Restaurang Sture, Malmö – 33/76

  14. Hotell Borgholm, Borgholm – 33/75

  15. Lyran, Malmö 33/76

  16. Sjömagasinet, Göteborg – 32/80

  17. NY Gula Hönan, Hemse – 32/79

  18. Shibumi, Stockholm – 32/79

  19. NY SAV, Malmö – 32/77

  20. NY Bord 13, Malmö 32/75

Xanté Sparkling & Pear

79,00 kr

111,00 kr


Vi firar vinnarna med Xanté Sparkling med smak av päron. Det finns inte många regler när det kommer till hur Xanté ska avnjutas. Servera den iskall i champagneglas eller töm frysen på is i något rymligt som fylls upp med päronbubbel innan vännerna anländer. Allt är tillåtet i Xantés värld.