Smaka på havets svarta guld - fiska hummer på Västkusten.

Prova på hummerfiske under hösten! En spännande aktivitet för familjen eller företaget.

Hummertina

Många förknippar hösten med att ta sig ut i skogen och leta svamp eller gå på älgjakt. Men för kustbefolkningen i Bohuslän är det inte dessa två aktiviteter som man först och främst tänker på när förråden på hösten ska fyllas med läckra livsmedel. Här är det fiska hummer som står på agendan och det finns en rad arrangörer utmed kusten där du och familjen eller kollegerna kan få vara med och fånga ”havets svarta guld”.

En av de saker som gör att upplevelsen att fiska hummer känns extra exklusiv är att det bara är tillåtet under en kort period. Premiären är alltid första måndagen efter den 20 september. 2020 är det alltså tillåtet att fiska hummer från den 21 september klockan 7:00. Fritidsfiskare får hålla på fram till sista november och yrkesfiskarna i ytterligare en månad, till den sista december. 

Strikta regler

För att skydda beståndet och minimera risken för tjuvfiske är reglerna kring fisket strikta. Nuförtiden är det enda tillåtna redskapet hummertina – en slags bur som används just för att infånga hummer. Skulle du råka få en hummer när du fiskar med något annat redskap måste den genast släppas tillbaka i havet igen. Det är också noga angivet hur en hummertina ska vara utformad, den ska bland annat vara försedd med flyktöppningar, vilket för en lekman kan tes som lite konstigt eftersom syftet med alltihop är att fånga ett byte.

Du får inte fånga unga humrar. Om de är mindre än 9 centimeter eller bär på rom ska de bums släppas tillbaka i havet.  

Fiska hummer själv

Ett sätt att få uppleva skärgården i Bohuslän på nära håll och samtidigt ta del av spännande hummerfisket är att ge sig ut på havet på hummersafari. En tur där du får vara med och vittja tinor och förse dem med nytt bete samt lära dig mer om havet och hummerns värld. Det är ett perfekt äventyr för familjen eller företaget som vill få en annorlunda – och smakrik – upplevelse. Vanligtvis avslutas hela arrangemanget med en middag där du kan njuta av färsk hummer och andra skaldjur. Det finns en mängd olika arrangörer och upplägg om du vill fiska hummer och det bästa är att googla och hitta den som passar just dig och ditt sällskap. 

Hotell- och hummerdirektör

folk o folk pratade med Lars Fossum på Hotel Kaprifol i Hunnebostrand, som har hummersafari på programmet och är något av en expert i ämnet. Han och hans fru Helga driver hotellet och arrangerar hummerturerna tillsammans med lokala fiskare. Till dem kommer gästerna kvällen innan det stora äventyret för att finnas på plats tidigt.

– De som ska med på morgonturen får kliva upp redan klockan 6 för frukost, och sedan ger de sig ut på havet och fiskar i tre, fyra timmar, förklarar Lars Fossum.

Sällskapet halar in och vittjar tinor som lagts i någon dag innan. Det är på natten som humrarna rör sig på jakt efter mat, så förhoppningsvis har några av de åtråvärda skaldjuren krupit in i burarna. Innan sällskapet beger sig tillbaka till land igen, agnas de och återförs till havet så att de kan vittjas av en ny grupp nästkommande dag.

– De åker ut med en tom båt och kommer tillbaka med hummer. Tinorna stannar kvar i havet, säger Lars.

Direkt efter turen kokar Helga en hummer som demonstration. På eftermiddagen kan gästerna njuta av miljön i det lilla fiskesamhället och den Bohuslänska naturen. Och på kvällen serveras hummersupé med hel hummer som huvudrätt. Dagen efter får gästerna en guidad tur på svenska Hummerakademin i Hunnebostrand. Det är en ideell förening som har gjort i ordning en gammal fiskaffär och sjöbod med akvarier och information om hummer. 

Vin till hummer:

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut

109,00 kr


En blanc de blancs på ekologiskt odlade gröna druvor. Smaken har en trevlig fruktsötma med inslag av gula frukter, päron och äpple och kex. Det finns en angenäm balans med mjuka och uppfriskande bubblor.