Generös Pinot Noir på magnumflaska.

En generös och mjuk Pinot Noir från Woodbridge by Robert Mondavi i Kalifornien. Smaken är mjuk och fruktig med toner av röda frukter, mörka körsbär, kryddor och rostade fat. 

Woodbridge by Robert Mondavi Pinot Noir
Woodbridge by Robert Mondavi Pinot Noir

Nu kommer en efterlängtad amerikansk nyhet (inte fake news) i Systembolagets beställningssortiment. En generös, fruktig och rakryggad Pinot Noir från Kalifornien i magnumflaska, och prislappen gör en definitivt inte trumpen.

Woodbridge Winery gör prisvärda viner för vanliga plånböcker

1979 köpte Robert Mondavi vinkollektivet Cherokee i närheten av Lodi som döptes om till Woodbridge Winery. Här görs prisvärda viner för vanliga plånböcker. I och med det gick Mondavi tillbaka till sina rötter eftersom han växte upp med sina föräldrar i Lodi. Doften i Woodbridge Pinot Noir by Robert Mondavi är trevligt nyanserad och generös med inslag av hallon, körsbär och en fläkt av kryddor, fat och apelsin. Smaken är mjuk och fruktig med toner av röda frukter, mörka körsbär, kryddor och rostade fat.

Robert Mondavi en pionjär och innovatör

Robert Mondavis föräldrar härstammade från Marche i Italien och byggde upp en framgångsrik affärsrörelse där man paketerade frukt som sen skeppades vidare. Mestadels var det druvor som fraktades till östkusten för tillverkning av vin. Robert började på företaget 1937 efter en examen i ekonomi och affärsadministration på Stanford University. I detta skede köpte familjen även Charles Krug Winery i Napa Valley som har anor från 1861. Efter en schism med brodern Peter grundade Robert sitt eget företag i Oakville. År 1966 grundade Robert Mondavi vineriet i Napa Valley som bär hans namn. Robert har betytt oerhört mycket för den kaliforniska vinindustrin och dess utveckling. Han var den första som byggde ett större vineri i Napa Valley och hans ambition var att göra viner som kunde mäta sig med världens främsta. 

1968 lanserades en torr Sauvignon Blanc, som då var en ganska okänd och impopulär druvsort, och etiketterades som Fumé Blanc. Detta blev en stor succé och Fumé Blanc har efterhand blivit en synonym för druvsorten Sauvignon Blanc. Robert Mondavi avled 2008 vid en ålder av 94 år. Ett långt liv fyllt av vin och framgång. Han var en person med visioner som såg mycket av det som hände i Napa Valley och Lodi som en kollektiv succé. Han var mycket hjälpsam. När det var skörd frågade han grannarna om de behövde hjälp med fordon eller annan utrustning. Han menade att det som var bra för andra var bra för honom. Utan honom hade inte den amerikanska vinkartan sett ut som den gör idag, och det är inget överdrift att påstå att han haft stor betydelse även i ett globalt perspektiv.

Lodi får svalka från havet

Området ligger i anslutning till Central Valley som är ett enormt odlingsområde och står för den största delen av Kaliforniens druvskörd. Värmen är intensiv och konstbevattning nödvändig. Lodi ligger i Central Valley deltat, och eftersom det ligger lite högre upp samt att det drar in svala havsvindar skapas här förutsättningar för kvalitetsviner. Woodbridge Winery ligger cirka en mil norr om den lilla staden Lodi. Druvorna till Woodbridge Pinot Noir by Robert Mondavi kommer delvis från Lodi, men även från andra ännu svalare delar från Kalifornien för att tillföra mer fräschör och ytterligare nyansrikedom.

Pinot Noir i USA

Pinot Noir är en druva som röner större och större uppmärksamhet, och det gäller även i USA. Både viner från Oregon och Kalifornien har stora framgångar både på den inhemska och globala marknaden.

Ett genombrott skedde år 2004 då den amerikanska filmen Sideways gick upp på biograferna. I filmen talar huvudkaraktären, som är vinentusiast, mycket gott om just Pinot Noir samtidigt som han föraktar Merlot. Detta ledde till en trend världen över, men i synnerhet i USA, som blev så stor att amerikanska Merlot-odlare fick lida för det. En studie av Vineyard Financial Associates kom fram till att filmen kostat amerikanska Merlot-odlare 400 miljoner dollar under de 10 åren efter att filmen haft premiär. Samtidigt ökade försäljningen av Pinot Noir-viner med omkring 16% i USA. Pinot Noir-trenden ser också ut att hålla i sig. Det är spännande hur populärkultur kan påverka konsumtion på det här viset. Om man tittar på statistik från Kalifornien så skördade man 1990 32000 ton Pinot Noir druvor och under skörden 2016 hade man kommit upp till hela 253995 ton.

Woodbridge by Robert Mondavi Pinot Noir, Magnum

189,00 kr


Utmärkt till kraftiga fiskrätter samt lättare kötträtter på ljust kött och vegetarisk mat. Lagom till den amerkanska högtiden Thanksgiving har Linnéa tagit fram ett kalkonrecept som blir en perfekt match.