QX Gaygala kan beskrivas med tårar och fest.

QX Gaygala ägde rum den 5 februari och firade hela 20 år. En känslofylld och festlig gala där True Colours Cava var med.

Mariette van Årets svenska låt på QX Gaygala 2018

QX Gaygala är förmodligen både den mest känslosamma och festligaste av galor.

Den 5 februari var det dags för årets Gaygala och det var en extra speciell kväll eftersom galan firade hela 20 år. Årets gala bjöd på många fina och emotionella tal och uppträdanden från både svenska och internationella stjärnor. Självaste programledaren Shima Niavarani bjöd på både inledningsnummer och en tolkning av Edith Piafs "Non, je ne regrette rien" för att hedra Rikard Wolff. Andra som uppträdde var Alcazar, Kamferdrops, Harpo, Dana International och Melanie C från tidigare Spice Girls. Det hela avslutades med att Samir och Viktor framförde "Bada nakna" och därmed var efterfesten igång!

Årets vinnare

Årets scen: The Book of Mormon

Årets TV-stjärna: Petra Mede

Årets drag: Admira Thunderpussy

Årets bok: "Generalen – bara jag vet vem som vinner" av Christer Björkman.

Årets trans: Viktoria Harrysson

Årets keep up the good work: Martin Kallur

Årets utländska TV-serie: Skam

Årets utländska film: Moonlight

Årets duo: Kajsa Bergqvist och Peter Häggström

Årets restaurang/bar: Mälarpaviljongen

Årets klubb: Backdoor i Stockholm

Årets utländska låt: "Symphony" med Clean Bandit och Zara Larsson

Årets svenska TV-program: Vår tid är nu

Årets hetero: Hockeyspelaren Anders Nilsson

Årets kyss: Reklamfilmen från Canal Digital där en fotbollsspelare kysser en supporter passionerat. 

Årets svenska låt: "A million years" med Mariette

En av galans mest känsloladdade stunder var då QX chefredaktör Anders Öhrman delade ut "Årets hederspris". Hans ord var:

”I våras nåddes vi av nyheten att homosexuella utrensades i Tjetjenien. Den 4 april kom desperata rop på hjälp. Vi fick rapporter om att homosexuella begravdes levande och att landet upprättat koncentrationsläger.

Den svenska regnbågsfonden startade en insamling och QX uppmanade läsarna att skänka pengar,  på bara tre dagar hade ni skänkt 1,6 miljoner kronor. För att kunna hjälpa homosexuella i Tjetjenien att fly behövdes personer i Ryssland som kunde ställa upp, som om inte de hade nog svårt själva. Två av dem är flatorna Tatiana och Olga.”

Ut på scen kom Olga och Tatiana för att ta emot priset och hela Cirkus stod upp för att hedra dem.

”Vi är här för att folk dör. Alla är så rädda, men vi kommer aldrig att ge upp, vi kommer att slåss och vi hoppas att ni kommer att fortsätta att stötta oss” sa Tatiana med tårar i ögonen.

Galans huvuddryck var True Colours Cava och varje pristagare fick ta emot en flaska. True Colorus Cava har bidragit till det arbete som görs för HBTQI-personers rättigheter i världen. För varje såld flaska går 5 kr till Insamlingsstiftelsen Regnbågsfonden, som i egen regi eller i samverkan med annan direkt eller indirekt med pengar hjälpa HBTQI-organisationer såväl som enskilda personer i världen. 

I glasen på galan:

True Colours Cava

111,00 kr


True Colours Cava serverades både under galan och på efterfesten. 

Cavan passar bra som apéritif, till lättare fisk- och skaldjursrätter samt till olika typer av varma och kalla förrätter.

Xanté Cognac & Pear

260,00 kr


På efterfesten serverades en drink på Xanté, Fanta Apelsin, Tranbärsjuice och lime i festliga glas i form av guldiga discokulor.