Vitt vin på box - sommarens lådviner.

Svårt att välja lådvin? Vi tipsar om goda vita viner och rosévin på box som passar för sommarens alla tillfällen.

Vitt vin på picknickbord

Vi hjälper dig att välja vita och rosafärgade bag-in-box-viner till sommaren med ett flertal goda recept som passar till vinerna.

Boxvin - en förpackning som svenskarna älskar

Det finns inget tvivel om att vi svenskar hjärtligt omfamnat vin som är förpackat i en box. Om man jämför med många andra länder så är boxarnas del av den totala försäljningen ovanligt stor. Under 2022 sålde Systembolaget drygt 216 miljoner liter vin och av dessa var kring 50,5% boxviner. Om man även lägger till tetra, som ju också är en pappförpackning, kommer man upp till 54%.

Här tipsar vi om trevliga och välgjorda vita och rosafärgade boxviner.

1. Drostdy-Hof Chenin Blanc

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

230,00 kr


Ett sydafrikanskt vin från landets mest odlade och uppskattade druvsort, Chenin Blanc. Den har blivit mycket hyllad i pressen och det är inte så svårt att förstå varför när man provar detta vin. Ett friskt och fruktigt vin med bra balans som passar som handen i handsken till sommarens sköna kvällar. Passar till såval olika pastarätter som fisk och skaldjur.

2. Wongraven Morgenstern Riesling

Wongraven Morgenstern Riesling, box 3 l.

337,00 kr


Wongraven Morgenstern Riesling har en stor doft med inslag av citrus, örter och stenfrukter. Vinet är torrt med en frisk och slank smak av citrus, örter och med tydlig mineralitet. Vinet har en lång eftersmak och passar till fisk och skaldjur, asiatisk mat med och utan hetta, sallader och annan vegetarisk mat.

3. Drostdy-Hof Chardonnay Viognier

Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, box

249,00 kr


Även här har vi ett vin från Sydafrika som är härligt friskt och fruktigt. Ett riktigt fynd enligt vinjournalisten Per Bill. Utmärkt gott till sommarens alla rätter på fisk, fågel och skaldjur. Men passar även utmärkt till sallader och lättare vegetariska rätter.

4. Las Moras Organic Chardonnay Reserve

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter

229,00 kr

247,00 kr


Här bjuder vi på ett fylligare vin med klädsamt inslag av fat. Ett mycket prisvärt argentinskt vin som både är ekologiskt och veganvänligt. Ett vin som med bravur möter alla fiskar på grillen, men även ljust kött som kyckling och gris.

5. CHILL OUT Chardonnay Australia

CHILL OUT Chardonnay Australia

239,00 kr


Denna australienska chardonnay har en trevlig balans mellan fruktiga toner och kryddighet från eklagringen. Vinet umgås på bästa sätt med både stekt och grillad fisk samt ljust kött.

6. CHILL OUT Shiraz Rosé

CHILL OUT Shiraz Rosé California

229,00 kr

247,00 kr


Ett härligt bersåvin som visar upp trevliga smaker av hallon, jordgubbar, persika och örter och blodapelsin. Ett fruktigt och fräscht rosévin som passar ypperligt tillsammans med sommarens kalla rätter och sallader, där det gärna får finnas lite sötma i anrättningen. Det är vinet passar även utmärkt till fisk och skaldjursrätter.

7. Welmoed Chenin Blanc

Welmoed Chenin Blanc

149,00 kr


Welmoed Chenin Blanc är ett vin med fruktig doft med inslag av gula äpplen, citron, persika, päron och örter. Smaken är fruktig och frisk med toner av gula äpplen, persika, citron, päron, bivax och örter.

8. Vento'z Alvarinho

Vento'z Alvarinho

199,00 kr


Portugisiskt vitt vin av 100 procent alvarinho. Mycket fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, gröna äpplen, galiamelon, vita blommor och lime. Passar utmärkt till grillad fisk och skaldjur.

Flera anledningar att köpa viner i en box

Att ett boxvin är lätt att packa och praktiskt att ha med sig till picknicken, båten, eller till sommarens andra utflykter tror vi att de flesta kan skriva under på. Men bag in box är även ett riktigt bra alternativ ur ett miljöperspektiv.

Om man mäter olika vinförpackningars klimatavtryck, det vill säga koldioxidutsläpp per liter så generar traditionella glasflaskor 675 gram CO2e, medan pappförpackningar endast kommer upp till 85 gram. Vill du vara klimatsmart är det därför en mycket god idé köpa viner i en box eller tetra.