Vitt vin på box - sommarens lådviner.

Svårt att välja lådvin? Vi tipsar om goda vita viner och rosévin på box som passar för sommarens alla tillfällen.

Vitt vin på box, CHILL OUT Chardonnay.

Vi hjälper dig att välja vita och rosafärgade bag-in-box-viner till sommaren med ett flertal goda recept som passar till vinerna.

Boxvin - en förpackning som svenskarna älskar

Det finns inget tvivel om att vi svenskar hjärtligt omfamnat vin som är förpackat i en box. Om man jämför med många andra länder så är boxarnas del av den totala försäljningen ovanligt stor. Under 2023 sålde Systembolaget drygt 213 miljoner liter vin och av dessa var kring 50,7% boxviner. Om man även lägger till tetra, som ju också är en pappförpackning, kommer man upp till 55%.

Här tipsar vi om trevliga och välgjorda vita och rosafärgade boxviner.

1. L Chardonnay

L Chardonnay

279,00 kr


En frisk chardonnay till sommarens grillade fisk och skaldjur eller sallader. Även ett utmärkt sällskapsvin, med fruktiga toner av päron, örter, gröna äpplen och mandarin. Innehåller mindre än 3 gram socker/liter.

2. Sköna Hönan

Sköna Hönan Riesling, 3L

207,00 kr


Ett fräscht och fruktigt vin vars restsötma elegant balanseras upp av en frisk syra. I doften finns toner av syrliga äpplen, päron och persikor samt diskreta inslag av grapefrukt och blommor. Perfekt som fördrink eller till maträtter med en kryddhetta.

3. Two Tracks Sauvignon Blanc

Two Tracks Sauvignon Blanc

219,00 kr


Precis som alla typiska sauvignonviner har det här vinet en lätt till medelfyllig kropp men stor intensitet av aromämnen, samma nyanser som i doften och en uppfriskande fräsch syra och en lång eftersmak.

4. Drostdy-Hof Chenin Blanc

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

230,00 kr


Drostdy-Hof Chenin Blanc har en lätt till medelfyllig smak med tydliga nyanser av tropisk frukt, lime, mineraler samt en nyanserad grapefruktsbeska i eftersmaken. Passar bra till olika anrättningar av fisk, skaldjur och fågel. Gärna med fräscha och fruktiga tillbehör.

5. CHILL OUT Chardonnay Australia

CHILL OUT Chardonnay Australia

239,00 kr


Denna australienska chardonnay har en trevlig balans mellan fruktiga toner och kryddighet från eklagringen. Vinet umgås på bästa sätt med både stekt och grillad fisk samt ljust kött.

6. CHILL OUT Shiraz Rosé

CHILL OUT Syrah Rosé California

229,00 kr


Ett härligt bersåvin som visar upp trevliga smaker av hallon, jordgubbar, persika och örter och blodapelsin. Ett fruktigt och fräscht rosévin som passar ypperligt tillsammans med sommarens kalla rätter och sallader, där det gärna får finnas lite sötma i anrättningen. Det är vinet passar även utmärkt till fisk och skaldjursrätter.

7. Welmoed Chenin Blanc

Welmoed Chenin Blanc

149,00 kr


Welmoed Chenin Blanc är ett vin med fruktig doft med inslag av gula äpplen, citron, persika, päron och örter. Smaken är fruktig och frisk med toner av gula äpplen, persika, citron, päron, bivax och örter.

8. Vento'z Alvarinho

Vento'z Alvarinho

199,00 kr


Portugisiskt vitt vin av 100 procent alvarinho. Mycket fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, gröna äpplen, galiamelon, vita blommor och lime. Passar utmärkt till grillad fisk och skaldjur.

9. Ste Michelle Washington Chardonnay

Chateau Ste Michelle Washington Chardonnay

319,00 kr


Vinets doft är fruktig med fatkaraktär och med inslag av tropisk frukt, smör, aprikos, vanilj och grapefrukt. Smaken är torr, fruktig, balanserad med fatkaraktär och inslag av gula äpplen, nötter, tropisk frukt och citrus.

Flera anledningar att köpa viner i en box

Att ett boxvin är lätt att packa och praktiskt att ha med sig till picknicken, båten, eller till sommarens andra utflykter tror vi att de flesta kan skriva under på. Men bag in box är även ett riktigt bra alternativ ur ett miljöperspektiv.

Om man mäter olika vinförpackningars klimatavtryck, det vill säga koldioxidutsläpp per liter så generar traditionella glasflaskor 675 gram CO2e, medan pappförpackningar endast kommer upp till 85 gram. Vill du vara klimatsmart är det därför en mycket god idé köpa viner i en box eller tetra.