Recept på den fantastiska argentiska grillrätten Matambre

Asado - grilla som i Argentina.

Asado är ett sätt att grill kött och sydamerikanernas favoritmat. I Argentina, där asadon är som störst, grillas nästan uteslutande nötkött. Asadon börjar med achures, förrätterna, som kan vara chorizokorvar, morcillas (blodkorv), chinchulines (tunntarm), mollejas (kalvbräss) eller provoleta (grillad ost). Huvudrätten kan bestå av revben, entrecôte, oxfilé eller Matambre som är en grönsaksfylld rulle av flankstek som du får receptet på här nedan.
Vy från Argentina och kötträtten Matambre
Rating
5 portioner
40 min

Matambre

1 flankstek, ca 700 g
2 röda paprikor
1 rödlök
1 gul lök
salt
nymald svartpeppar
1. Banka ut flanksteken på en skärbräda.
2. Kärna ur paprikorna och skär dem i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Fräs grönsakerna i lite olja, salta och peppra.
3. Krydda köttet med salt och peppar. Lägg på grönsakerna och rulla ihop flanksteken till en rulle. Grilla rullen runt om och låt den ligga på medelvärme ca 20 minuter, med stängt lock på grillen. Ta ut flanksteken och vira in i aluminiumfolie, låt köttet vila 5-10 minuter i folie och skär upp i skivor.
4. Skala och dela lökarna, pensla med olja och lägg dem på grillen tills de fått färg. Salta och peppra. Stek padrones i olja i en het panna, tillsätt vitlök mot slutet och salta och peppra. Servera grönsakerna till flanksteken.
Systembolagsnummer: 76493 109,00 kr

I Argentina dricker de flesta öl, vin eller tedrycken mate till asadon. Till flanksteken föreslår vi ett ekologiskt vin gjort på Argentinas nationaldruva Malbec. Smaken har inslag av mörka plommon, svarta vinbär och kryddor Tanninerna är mogna och mjuka och balanseras väl upp av fruktighet och syran.

Systembolagsnummer: 711 219,00 kr

En annan populär dryck i Argentina är att dricka Fernet Branca mixad med Coca-Cola, lime och is.

Finca Las Moras i Argentina

Finca Las Moras vackra vingårdar ligger cirka 20 km från staden San Juan i Argentina, med Andernas siluett som tornar upp sig i horisonten. San Juan är landets näst största distrikt, beläget norr om Mendoza, och står för ca 25 procent av vinproduktionen. Framförallt har området de senaste åren fått stor uppmärksamhet för sina Syrahviner.

Moras betyder mullbär på spanska och eftersom det kring vingårdarna växer rikligt av dessa träd har de fått ge företaget sitt namn. Det torra klimatet ger ypperliga förutsättningar för ekologisk och hållbar odling och här ligger Finca Las Moras i framkant. Man odlar en rad olika druvsorter men fokus ligger främst på Syrah, Malbec, Viognier, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Las Moras tänker i nya banor och år 2013 blev Finca Las Moras utsedda till årets vinproducent i Argentina.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager