Bea Szenfeld: pappersdrottningen bakom årets True Colours-design.

Bea Szenfeld är konstnären och designern som är känd för sina fantasifulla kostymer och dräkter av papper. I år har hon designat vinterns specialupplaga av True Colours.

Bea Szenfeld

Bea Szenfeld är konstnären och designern som är känd för sina fantasifulla kostymer och dräkter av papper. I år har hon designat vinterns specialupplaga av True Colours, ett uppdrag som var lite mer utmanande än Bea trodde, som är svag för snygga förpackningar.

– När jag är på Systembolaget handlar jag nästan bara utifrån hur etiketten ser ut. Jag är förpackningsfetischist. Jag kan bli gråtfärdig av en perfekt förpackning och jag förstår hur mycket jobb det kan ligga bakom, säger Bea Szenfeld, konstnär och designer.

I år är det Bea Szenfeld som har formgivit vinterns limiterade specialupplaga av True Colours Cava. Det är ett krispigt mönster som ser ut som färgglada vackra prismor i långa rader som slingrar sig uppför flaskan. 

– Jag trodde att uppdraget skulle bli en ”walk in the park”. Men så blev det inte. Flaskor är svåra eftersom de smalnar av upptill. Har man minsta lilla bokstavskombination är det väldigt svårt, jämfört med en fyrkant eller en rund boll, säger Bea Szenfeld och låter som lugnet själv. 

Kostymer och festkläder i papper

Bea är annars van vid svåra utmaningar. Hon har klätt en lång rad av celebriteter, artister och kända personer. Många av oss minns Alice Bah Kuhnkes vackra nobelklänning från 2017 med jättelika, plisserade ärmar i papper liknande snäckskal som var trädda på armarna. Ett annat plagg som fick stor uppmärksamhet var en björnkostym, också den i papper, till Lady Gaga som hon bar i musikvideon G.U.Y. Det var också i samband med pappersbjörnen som Bea första gången kom i kontakt med Regnbågsfonden.

Regnbågsfonden är en stiftelse som stöttar HBTQ-organisationer runt om i världen. För varje såld True Colours-flaska går 1 krona till stiftelsen.

– Jag och min bästa vän Fredrik Robertsson, som också sitter i styrelsen för Regnbågsfonden i dag kom på en idé. När vi såg hur tusentals Lady Gaga-fans kom till konserterna utklädda i hemmagjorda vita pappersbjörnar tänkte vi: ”det här skulle vi kunna göra själva, fast snyggt”. Folk klippte ju med nagelsax.

Bea gjorde då en ”armé” av 40 björnar som fick gå Pridetåget. Efteråt såldes papperskostymerna som ”limited edition”-verk och pengarna skänktes till Regnbågsfonden. I den vevan blev också Fredrik Robertsson tillfrågad om att sitta med i styrelsen för stiftelsen.

Vek och limmade papper till ett mönster

Beas signum är papper. Tidigt i sin karriär tillverkade hon ”vanliga” kläder i tyg, men efter att hon börjat med papper var hon fast. Vid frågan på om det blir någon textil kollektion i framtiden skrattar hon bara.

– Jag gör er alla en tjänst genom att göra papperskläder. Det är det jag är bra på. Det är en sak att ha obekväma och galna kläder i papper, det är ännu värre att ha obekväma och galna kläder i tyg.

Designern utgick också från sitt favoritmaterial när hon skapade mönstret på True Colours-flaskan. 

– Ja, annars går det inte. Jag är ledsen att säga det men jag kan inget annat än papper, säger hon ödmjukt.

En stor utmaning var färgerna

– Jag arbetar alltid i vitt. Och ska det vara färgglatt använder jag svart. Och här fick jag i uppdrag att ha prideflaggans färger! säger hon och skrattar härligt.

Lösningen blev att Bea skapade ett mönster genom att vika, klippa och limma i vitt papper och skapade en slags matta med ett vackert mönster, som sedan fotograferades av. 

– Och så färglade vi allt efteråt digitalt. 

Var hämtade du inspirationen till mönstret?

– Jag skulle vilja säga att det var från några fåglar som flög eller något annat vackert, men så var det inte. Jag var bara ute efter en struktur och en känsla. Jag ville att mönstret skulle vara lite glatt och lite poppigt. 

Bea vek en massa olika varianter tills hon hittade den som fungerade på en flaska. Och för att få det lite mer levande kom hon tillsammans med teamet på idén att tilta mönstret, det vill säga att de vred det en aning så att det mer ser ut som att det snurrar sig uppför flaskhalsen.

– Först var det inte så mycket fest, och så kom vi på att vi kunde tilta mönstren, och genast var man på en karusell på Gröna Lund.

Om Bea Szenfeld

Namn: Bea Szenfeld

Yrke: Designer och konstnär.

Signum: Enorma konstverk, kostymer i papper. Bea säger att hon är ”maximalist”

Ålder: 47 år

Bor: Stockholm

Aktuell med: Designar 2020 års limited edition True Colours Cava. 

Bea har dessutom utformat årets julskyltning (som curator) på Konsthantverkarna på Södermalm.

Alice Bah Kuhnkes nobelklänning kommer att ställas ut på Nobelmuseet. När den öppnar är lite osäkert på grund av det rådande coronaläget.

Hennes skapelser kan just nu ses på svenska ambassaden i Washington där hon ställer ut tillsammans med konstnären Stina Wirsén fram till i mitten av december.

Redaktionens kommentar: Produkten har utgått ur sortimentet

True Colours i design av Bea Szenfeld