Chili sin carne med hetta och toner av choklad

Chili sin carne med hetta och toner av choklad.

Linnéa har tagit fram en fyllig och värmande vegetarisk variant av chili con carne – chili sin carne! Perfekt efter julens köttigare inslag och för januaris tunna plånbok!
Chili sin carne
Rating
4 portioner
1h 15min

Chili sin carne

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
1 msk grönsaksbuljongpulver
1 msk spiskummin
1 tsk kanel
Salt
Svartpeppar
Chiliflakes (anpassa efter hur stark mat ni vill äta)
1 dl rödvin
1/2 dl tomatpuré
2 dl okokta röda linser
400 g krossade tomater
300 g majskorn
750 g kokta blandade bönor (t.ex. svarta bönor eller kidneybönor)
5 dl vatten (+ ev. mer för att spä ut grytan vartefter)
30 g 80% mörk choklad
Citron
Färsk persilja
1. Skala och finhacka lök och vitlök, stek tillsammans med en klick smör eller olja på medelvärme i en gryta.
2. Tillsätt paprikapulver, grönsaksbuljong, spiskummin, kanel, chili, salt och peppar. Låt detta fräsa tills löken mjuknat. Blanda i vin och tomatpuré.
3. Ha i röda linser, krossade tomater, majs, blandade bönor och vatten. Linserna kommer att suga åt sig vätska under koktiden, så du kan eventuellt behöva ha i mer vatten vartefter. Linserna skall ha kokat sönder helt och du skall få en tjock, härlig gryta. Låt grytan koka cirka 1 timme.
4. Är grytan för vattnig men linserna kokat klart kan du ta av locket och låta koka en stund tills allt reducerats.
5. Tillsätt den mörka chokladen och pressa i citron. Finhacka persiljan och rör i den.
6. Gott att servera till är belugalinser, ris, nachochips, mer chili flakes crème fraîche och en härlig sallad och ett gott bröd.
Systembolagsnummer: 2310 95,00 kr

Till chili sin carne rekommenderar vi italienska Ruffino Chianti på druvan Sangiovese. Det är ett fruktigt, medelfylligt rött vin åt det lite lättare hållet med smak av körsbär, hallon och lakrits. Vinet gifter sig utmärkt med chili sin carne.

Linnéa Seidel

Om Linnéa Seidel

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager