Crab cakes med hemgjord aioli till fredagsmyset

Crab cakes med hemgjord aioli till fredagsmyset.

Finns det något bättre sätt att avsluta arbetsveckan på än att samla sina vänner, äta lite gott, prata massa strunt och bara ha en härlig kväll? När jag och mina tjejkompisar träffas blir det oftast att vi köper en massa plockmat att frossa på. Men det finns ju så mycket enkel, god och lättlagad mat som passar perfekt till fredagsmyset med tjejerna. Som crab cakes!

Crab cakes kan med fördel förberedas innan och bara stekas på när maten ska serveras. Lägg dem på en bädd av trädgårdskrasse och solrosskott. Skär gärna upp lite söt frukt att ha till.

Jag serverade limeaioli till mina crab cakes, det blev en helt perfekt kombination. Aioli gör jag alltid själv, det är verkligen superenkelt! Men se bara till att alla ingredienser håller samma temperatur innan du börjar mixa!
Crabcakes
Rating
4 portioner
20 min

Crab Cakes

1 dl majonnäs
1 ägg
1 gul lök
1 grön paprika
1 gul paprika
1 tsk senapspulver
salt & svartpeppar
ca 400 g krabbkött (färskt eller på burk)
5 dl pankoströbröd
smör att steka i
1. Blanda majonnäs och ägg.
2. Skala och finhacka löken.
3. Kärna ur och finhacka paprikorna.
4. Blanda detta med ägg och majonnäs.
5. Krydda med senapspulver, salt och peppar. Rör sist i allt krabbkött och hälften av ströbrödet (2 1/2 dl).
6. Forma till små biffar och rulla i resterande av ströbrödet. Ställ in i kylen cirka 30 minuter.
7. Stek sedan dina crab cakes i en stekpanna på medelvärme. De ska få en fin gyllene yta på båda sidor. Tillsätt mer smör mellan varje stekning.

Aioli

2 klyftor vitlök
1 eko lime
2 äggulor
2 1/2 dl neutral olja
salt och peppar
1. Skala vitlöken och lägg i en bunke eller litermått med höga kanter.
2. Riv i det gröna skalet från limen och pressa ur saften.
3. Ha i äggulorna och häll på oljan.
4. Sätt i stavmixern i botten och börja mixa. Vicka lite på stavmixern så att allt blandas väl. Mixa tills du har en krämig aioli.
5. Korka upp proseccon och njut av dina crab cakes!
Systembolagsnummer: 79363 89,00 kr

En kväll som denna serverar jag ett glas Pasqua Prosecco Frizzante till mina crab cakes. En utmärkt dryck till fräscha fisk- och skaldjursrätter, som även passar fint till sallader och som aperitif och sällskapsdryck. Smaken är torr och fruktig med en pärlande behaglig mousse med inslag av päron, tropisk frukt samt en touch av citrusskal. 

Linnéa Seidel

Om Linnéa: 

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna. Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager