Crab cakes med hemgjord aioli.

När jag och mina tjejkompisar träffas blir det oftast att vi köper en massa plockmat att frossa på. Men det finns ju så mycket enkel, god och lättlagad mat som passar perfekt till fredagsmyset med tjejerna. Som crab cakes!

Crabcakes med hemgjord aioli
Casal Garcia Vinho Verde

Casal Garcia Vinho Verde

Portugal

Systembolaget nr:

259601

77,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 20 min

Finns det något bättre sätt att avsluta arbetsveckan på än att samla sina vänner, äta lite gott, prata massa strunt och bara ha en härlig kväll? När jag och mina tjejkompisar träffas blir det oftast att vi köper en massa plockmat att frossa på. Men det finns ju så mycket enkel, god och lättlagad mat som passar perfekt till fredagsmyset med tjejerna. Som crab cakes!

Crab cakes kan med fördel förberedas innan och bara stekas på när maten ska serveras. Lägg dem på en bädd av trädgårdskrasse och solrosskott. Skär gärna upp lite söt frukt att ha till.Jag serverade limeaioli till mina crab cakes, det blev en helt perfekt kombination. Aioli gör jag alltid själv, det är verkligen superenkelt! Men se bara till att alla ingredienser håller samma temperatur innan du börjar mixa!

Crab Cakes

Ingredienser

  • 1 dl majonnäs

  • 1 ägg

  • 1 gul lök

  • 1 grön paprika

  • 1 gul paprika

  • 1 tsk senapspulver

  • salt & svartpeppar

  • ca 400 g krabbkött (färskt eller på burk)

  • 5 dl pankoströbröd

  • smör att steka i

Gör så här

    1. Blanda majonnäs och ägg.

    2. Skala och finhacka löken.

    3. Kärna ur och finhacka paprikorna.

    4. Blanda detta med ägg och majonnäs.

    5. Krydda med senapspulver, salt och peppar. Rör sist i allt krabbkött och hälften av ströbrödet (2 1/2 dl).

    6. Forma till små biffar och rulla i resterande av ströbrödet. Ställ in i kylen cirka 30 minuter.

    7. Stek sedan dina crab cakes i en stekpanna på medelvärme. De ska få en fin gyllene yta på båda sidor. Tillsätt mer smör mellan varje stekning.

Aioli

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök

  • 1 eko lime

  • 2 äggulor

  • 2 1/2 dl neutral olja

  • salt och peppar

Gör så här

    1. Skala vitlöken och lägg i en bunke eller litermått med höga kanter.

    2. Riv i det gröna skalet från limen och pressa ur saften.

    3. Ha i äggulorna och häll på oljan.

    4. Sätt i stavmixern i botten och börja mixa. Vicka lite på stavmixern så att allt blandas väl. Mixa tills du har en krämig aioli.

    5. Häll upp vinet och njut tillsammans med dina crab cakes!

Vin till crab cakes

Casal Garcia Vinho Verde

77,00 kr


En kväll som denna serverar jag ett glas Vinho Verde till mina crab cakes. En utmärkt dryck till fräscha fisk- och skaldjursrätter. Smaken är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus.

Recept: Linnéa Seidel

Aveleda

Aveleda


Aveleda är ett familjeföretag som grundades 1870 och drivs idag av den 5:e generationen Guedes.

Läs mer »