Drinktilltugg med pankopanerad fetaost och rödbetschips.

Linnéa har tagit fram två drinktilltugg. Det bjuds på krispig fetaost och rödbetschips med chèvre och ugnsbakade vindruvor.

Drinktilltugg med pankopanerad fetaost och rödbetschips
logo

1 h 0 min

It’s cocktail o'clock mina vänner! Ett perfekt sätt att avsluta arbetsveckan och fira in helgen är att bjuda hem vänner på en drink eller två. Och självklart måste vi ha något gott att äta till drinkarna.Idag har jag tagit fram två varianter på drinktilltugg. Ett som går enkelt och fort att fixa, men också ett som kräver lite mer framförhållning. Det fina med drinktilltuggen är att förberedelserna gott och väl kan göras en dag innan, så du behöver inte stå och stressa med drinktilltuggen i köket när gästerna är på ingång. Det lite enklare receptet är något som alltid går hem och som även passar perfekt på en tapasbricka!Frys gärna in isbitar med ätbara blommor och blad och lägg i drinkarna innan du serverar dem till dina drinktilltugg.

Pankopanerad fetaost

Ingredienser

  • 300 g fetaost 

  • 1 dl vetemjöl

  • 2 ägg

  • 1 dl pankoströbröd

  • Rikligt med olja att steka i

Gör så här

    1. Klappa fetaosten helt torr med hjälp av lite hushållspapper.

    2. Skär osten i stänger eller kuber. 

    3. Häll upp mjöl på ett fat, knäck äggen i en skål och vispa upp dem lätt.

    4. Häll upp pankoströbröd på ett annat fat.

    5. Doppa fetaosten först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd.

    6. Hetta upp en stekpanna, häll i riktigt med olja och stek fetaosten gyllene runt om. Stek gärna i omgångar.

    7. Servera drinktilltugen varma!

Rödbetschips med chèvrekräm, ugnsbakade vindruvor och hackade hasselnötter

Ingredienser

  • 3 stora rödbetor

  • flingsalt

  • olivolja

  • 1 vindruvsklase

  • flingsalt

  • 2 msk balsamvinäger

  • 100 g chèvre 

  • 1 dl creme fraiche

  • 15 hasselnötter

  • färska öret, tex oregano

Gör så här

    1. Tvätta rödbetorna noga och torka dom torrt.

    2. Skär i tunna skivor med hjälp av en mandolin.

    3. Blanda skivade rödbetor, salt och lite olivolja i en bunke. Låt stå minst 30 minuter för att dra ur vätska ur rödbetorna.

    4. Häll av ev vätska och lägg ut rödbetorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Rödbetorna kommer att krympa, så de kan läggas nära varandra.

    5. Baka chipsen i 150 grader i cirka 60 minuter. Öppna ugnsluckan ett par gånger för att släppa ut ånga som bildats. Håll koll så att chipsen inte bränns vid. Låt chipsen svalna på plåten.

    6. Skölj och torka vindruvorna. Klä en plåt med bakplåtspapper och placera ut vindruvorna på plåten.

    7. Ringla över olivolja, balsamvinäger och salt. Massera sedan in detta i vindruvorna. Rosa druvorna i cirka 30 minuter på 225 °C. Låt svalna helt.

    8. Mosa getosten fint och blanda i crème fraîche. Rör till en slät kräm.

    9. Fyll en spritspåse med chèvrekrämen. Rosta hasselnötterna i en medelvarm stekpanna. Låt svalna och hacka dom grovt.

    10. Placera ut rödbetschipsen på ett fat. Spritsa getostkräm på varje chips. Toppa med en ugnsrostad vindruva, hackade hasselnötter och lite färska örter. Servera genast.

Recept: Linnéa Seidel