Rhum - det blir så mycket bättre på franska. | folk o folk

Rhum - det blir så mycket bättre på franska.

Rom från Martinique

Det produceras oerhört mycket högkvalitativ rom i världen, men allra godast blir det i de fransktalande delarna av Karibien.

Om det på en flaska rom står Ron så kommer den från ett spansktalande land, medan Rum på etiketten visar att den är sprungen från den brittiska delen av Karibien. Men det är inte särskilt kontroversiellt att påstå att den godaste, elegantaste och mest komplexa rommen finner vi bland de öar som använder den franska stavningen.

Pratar man om rom så tänker de flesta på Karibien och det är ingen tvekan om att denna vackra övärld är ursprunget för en stor del av världens finaste romsorter. Sockerröret som är råvaran till all rom har sitt ursprung i Nya Guinea och antagligen destillerade Egypterna eller Morerna sprit på sockerrör redan på 700-talet. På Cristopher Columbus andra resa över Atlanten 1493 förde han med sig sockerrör från Kanarieöarna som planterades på Hispaniola ( nuvarande Haiti och Dominikanska Republiken). Den blev snabbt en mycket betydande gröda och snart en stor och betydande inkomstkälla för både de spanska, engelska och franska kolonierna på de karibiska öarna. Den första rommen i kommersiell skala producerades enligt uppgifter i Puerto Rico 1570, men spanska munkar hade börjat destillera sockervin redan flera årtionden tidigare.

Sockerrör

Det produceras rom över hela världen och till 97% används melass som råvara, det vill säga stammar och fibrer som blir över vid sockerframställning. En mycket stor del destilleras till en hög alkoholhalt i kolonnpannor, det vill säga att resultatet blir en rom med relativt neutral karaktär. Men det framställs också mer hantverksmässig rom på melass som vilar på ekfat och utvecklas till högklassiga produkter. Den basråvara som anses finast är dock sockersaften från krossade och malda sockerrör som används till den brasilianska romtypen Cachaça och till Rhum Agricole som mestadels produceras i fransktalande delar av Karibien och Indiska Oceanen. Till de franskkaribiska öarna hör Haiti, Guadeloupe och Marie Galante, men den mest kända vad det gäller rom är utan tvekan Martinique.

Den vackra ön har producerat rom sedan mitten av 1600-talet. Men 1694 fick man betydelsefulla influenser från cognacstillverkning genom den franska dominikanermunken Jean Baptise-Labat som genom ny teknik och innovation revolutionerade tillverkningen på ön. Rommen från Martinique blev snabbt populär och den har ännu idag ett oerhört gott rykte. Det finns idag drygt tio destillerier på Martinique och till skillnad mot de flesta andra ursprung så är tillverkningen mycket hårt reglerad. Rommen har nämligen sedan 1996 en fransk ursprungsskyddad status som appellation controllée. Så precis som Cognac finns det mycket detaljerade regler gällande odling, skörd, jäsning av sockervinet, destillering och lagring. Rommen från Martinique, som finns i både klara och lagrade varianter, är torr och elegant, uttrycksfull och med en ibland oslagbar komplexitet.

Till skillnad från andra öar i Karibien kan man i Martinique också prata om det i vinvärlden så populära begreppet Terroir. Det vill säga att de lokala förutsättningarna vad det gäller klimat, jordmån och topografi i högsta grad påverkar slutprodukten. Vad det gäller de engelsk- och spansktalande öarna så är det nämligen vanligast att sockerrören odlas i Brasilien eller Venezuela och att man importerar melassen därifrån.

Den 8 maj 1902 var antagligen till början en helt vanlig dag på den idylliska sockerplantagen Lajus som ligger i Le Carbet på den nordvästra delen av Martinique. Men plötsligt sker 1900-talets värsta vulkanutbrott då Mount Pelée får ett kraftigt utbrott och på bara några minuter utplånas den dåvarande huvudstaden Saint Pierre och mer eller mindre alla dess invånare. Snart möter Lajus samma öde några kilometer längre söderut. Utbrottet kostade mer än 30000 dödsfall och öns ekonomi slogs i spillror. Men ur askan reste sig nya verksamheter då Jaques Bally köpte det konkursade sockerplantaget och grundade det mycket framgångsrika romdestilleriet J.Bally. Hans rom fick snabbt ett gott rykte och de kvadrat och pyramidformade flaskorna spred sig som en löpeld över viktiga exportmarknader. Destilleriet lades ned 1989, så destilleringen sker idag hos romproducenten Saint James medan lagringen fortfarande äger rum i Le Carbet.

Romproducenterna J.Bally, Saint James, Dillon och Depaz på Martinique tillhör alla det privatägda franska spritföretaget La Martiniquaise som Bibendum har haft förmånen att arbeta med under flera år.

J Bally 7 Ans Pyramide
Art.Nr: 10306 — 469,00 kr
Rom

J Bally 7 Ans Pyramide

Systembolagsnummer: 10306

Den 1 december lanseras Rhum Vieux Agricole 7 ans d´Age från J. Bally som jag verkligen rekommenderar. Den är onekligen i den eleganta, torra Martiniquestilen med en eftersmak som klingar ut under härligt lång tid.

Saint James Single Cask 1998
Art.Nr: 86714 — 909,00 kr
Rom

Saint James Single Cask 1998

Systembolagsnummer: 86714

En rom som även den får mina kräsna smaklökar att buga sig i underdånigt bifall är exklusiva Saint James Single Cask 1998. Inför dessa ädla droppar är det bara att kapitulera.

Kategori

Relaterat Innehåll