En fråga om balans

I dag torkar man druvor i sällan skådad omfattning för att bland annat tillfredsställa den svenska marknadens förkärlek för röda viner med hög alkohol och viss restsötma. Vinerna stod på toppen av sin framgång 2011 då Venetien hade en marknadsandel på 55%

Mats Claësson

I det välkända vinområdet Valpolicella i Venetien tillverkade Romarna redan för 2100 år sedan Retico ett sött vin gjort på torkade druvor. I modern tid tillverkas fortfarande det röda, söta vinet som nu har namnet Recioto, men numer går de torkade druvorna främst till de torrare vinstilarna Amarone och Ripasso.

Under det antika romarrikets dagar hade Reticovinet goda förutsättningar att klara strapatsrika leveranser ut till rikets alla hörn. I dag torkar man druvor i sällan skådad omfattning för att bland annat tillfredsställa den svenska marknadens förkärlek för röda viner med hög alkohol och viss restsötma. Vinerna stod på toppen av sin framgång 2011 då Venetien  hade en marknadsandel på 55% av Systembolagets röda viner över 150kr. Som jämförelse hade de klassiska franska vindistrikten Bordeaux och Bourgogne 7% tillsammans.

När ett ursprung blir så tongivande skapar den ökade efterfrågan högre druvpriser. Så för att producenterna skall kunna bibehålla konsumentpriserna och därigenom volymerna tummar man ofta på kvaliteten. Så skedde exempelvis i slutet av 1990-talet då Rioja hade en klart dominerande ställning på den svenska marknaden.

De blomstrande affärerna drar också till sig oseriösa producenter med klara brister både i ambition och i kvalitet. Så har även skett de senaste åren vad det gäller italienska viner enligt appasimentometoden ( att torka druvor). Många viner har ofta en påtaglig brist på balans. Om man klär av den tunga överrocken av alkohol, bitterhet och en ofta förekommande restsötma, finner man bara ett tanigt skelett utan varken själ, muskler eller hull. Så mer än någonsin gäller det för konsumenten men också för importören att välja pålitliga producenter och varumärken . Kanske har de stora kvalitetsskillnaderna under åren skrämt bort en del köpare, för förra året var nämligen Venetiens marknadsandel nere på 33%. Då skall det förvisso beaktas att mellan 2011 och 2016 så har röda viner över 150kr ökat sin försäljning med 43%. Vilka områden har lyckats ta marknadsandelar på Venetiens bekostnad?, bland annat Piemonte och Toscana.

Vad blir nästa stora trend? Om jag visste det säkert skulle jag troligtvis ha stor framgång i framtida löneförhandlingar. Men får man önska ser jag gärna att fler av världens röda viner fokuserar mer på, balans och finess istället för alkohol, rondör och restsötma. Givetvis är det inte bara flaskor från Venetien som kan vara skyldiga till det senare utan liknande viner finns exempelvis i överflöd, bland utbudet av druvan Zinfandel/Primitivo.

Självklart har viner som Amarone en given plats. I en underbar vinvärld skall det finnas omsorgsfullt tillverkade viner i alla möjliga stilar och inriktningar. Men oavsett ursprung gäller det att välja med omsorg! Livet är för kort för att dricka dåliga viner. Och det är minst lika viktigt att man tänker till när man skall välja maträtter. Det gäller ju att hitta de ljuva föreningarna som gör både maten och vinet bättre. Men när jag tänker efter är det kanske inte viktigast vad man äter och dricker, utan vem man äter och dricker med. Det hela är en fråga om balans.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Ett bra exempel där man lyckats med balansen är klassikern Faustino I Gran Reserva. Mogen, kryddig doft med fatkaraktär och inslag av torkad frukt, bär, choklad och läder. Rund och elegant smak med stram syra och mjuka tanniner. Lätt animaliska inslag tillsammans med bär och mörk frukt. Lång och komplex eftersmak. Mycket god att dricka nu men kan även sparas ett flertal år om man så önskar.