Duka upp till buffé – tips och råd från ett proffs
Kategori

Duka upp till buffé – tips och råd från ett proffs.

Våren och försommaren är de stora festerna och bufféernas tid. folk o folk har pratat med kocken och krögaren Mikael Sallberg, som sedan många år tillbaka driver Sallberg Catering & Event och är expert på just bufféer. Vi frågade honom om han hade några tips kring vad man bör tänka på vid planering och dukning av en buffé.

Buffémat

– Mitt första tips är att inte ha för många rätter. En del ställer dit en massa småsaker så att det ska se mycket ut på bordet. Jag tycker att det är bättre att satsa på riktigt bra råvaror och i så fall några färre sorter.

Viktigt med vegetariska alternativ

Mikael lägger till att det måste finnas någon eller några vegetariska rätter på bordet.

– Jag har hållit på med det här i många år, och i dag väljer säkert minst 20 procent vegetariskt. Ju yngre personer som festen riktar sig till, desto fler är vegetarianer.

Använd riktigt porslin

Mikael tycker också att man inte ska välja den bekväma vägen när det gäller tallrikar och bestick.

– Använd riktigt porslin samt riktiga glas och bestick. Om man lägger ned tid på maten är det synd att förstöra den med papperstallrikar.

I dag är det dessutom enkelt att hyra in porslin om man inte har tillräckligt många kuvert, eller vill slippa disken då den oftast ingår i hyrpriset. Det kostar faktiskt inte särskilt mycket.

– Du kan också köpa en billig uppsättning på IKEA. En idé är att ni går samman några vänner eller grannar och köper en ”festuppsättning” ihop som alla kan använda vid större tillställningar.

Om det är många gäster – duka åt två håll så att flera kan ta samtidig och bygg gärna på höjden. Det ser festligt ut om man skapar en nivå till på bordet. Använd en drickaback eller liknande och klä in den med en fin duk, så att det ser riktigt proffsigt ut. På den övre hyllan kan du ställa brödet, eventuellt småplock och gärna lite färska örter. Det ser trevligt ut och är även gott att nypa av.

– Ställ gärna kolhydraterna först på bordet, som bulgursallad, couscous, potatissallad eller liknande. De som kommer till festen vrålhungriga har en tendens att lägga upp alldeles för mycket lax eller kyckling om man börjar med den, och så får de inte plats med det andra på tallriken. Ett smart sätt att få gästerna att äta av alla sorter, och inte bara lyxmaten, säger Mikael och skrattar lite.

Märk upp din buffé

Sätt ut små lappar med namnet på varje rätt. Det brukar vara uppskattat och bra om någon av gästerna är allergisk mot något. Den ambitiösa kan lägga till om rätterna innehåller laktos eller gluten.

Var sparsam

Lägg inte upp för mycket på uppläggningsfaten. Det är bättre att fylla på när det tar slut – av flera skäl. Dels håller sig maten fräschare om den får vara i kylen så länge som möjligt, dels är det lättare att spara mat som inte har stått framme om det blir mycket över.

– I dag tänker vi som arbetar med det här mycket på matsvinn. Det slängs så oerhört mycket i onödan och det försöker vi undvika. Det handlar ju inte om snålhet, utan om att vara varsam med resurserna och miljön.

Skär helst upp fisk och kött i tunna skivor.

– Det ska vara enkelt att äta. Ingen som sitter i festkläder vill jobba hårt för att få i sig maten.

Vad tycker du att man ska dricka till en buffé, det är ju många olika smaker?

– Det beror naturligtvis på vilken mat du har. Jag tycker att det ska finnas både ett rött och ett vitt att välja mellan. Personligen gillar jag Chablis och Chardonnay när det gäller vitt, de funkar till mycket. Så här års passar också Riesling, de har en trevlig friskhet och är naturligt porlande.

– Det röda får inte vara för tungt. Ingen lakrits eller ”lädersula” till en buffé, säger Mikael och skrattar. Vinet ska ju passa bredden i maten. Och glöm inte flera kannor med vatten, tillägger han innan han fortsätter med att förbereda kvällens beställning på just en buffé.

5 vintips till buffén:

Systembolagsnummer: 79363 89,00 kr

Ett mousserande som passar perfekt som välkomstglas!

Smaken är fruktig med en pärlande behaglig mousse med inslag av päron, tropisk frukt samt en touch av citrusskal. Passar även utmärkt till sallader samt till lätta fisk- och skaldjursrätter. 

Systembolagsnummer: 74621 99,00 kr

Det här Rieslingvinet passar mycket bra till fisk och skaldjur samt rätter med kyckling och ljust kött.

Nederburg Winemasters Riesling har en blommig och fruktig doft med toner av ananas, citrus och viss kryddighet. Smaken är frisk och fräsch med inslag av ananas och lime.

Systembolagsnummer: 16018 229,00 kr

Här är ett Chardonnay som passar perfekt till stekta eller grillade anrättningar på fisk eller ljust kött. 

Vinet har en intensiv och fruktig doft med trevliga inslag av mango, tropiska frukter, fat, citrus och vanilj. Smaken är torr med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.

Systembolagsnummer: 12038 199,00 kr

Ett rött vin som passar utmärkt till smakrika kötträtter med olika tillbehör samt till kyckling.

Drostdy-Hof Shiraz Merlot har en bärig, aningen rökig doft med inslag av svarta vinbär, skogsbär, gräs och vaniljiga ektoner. Generöst fruktig smak och mjuka tanniner. Bärig karaktär med inslag av solmogen mörk frukt, tobak och örter. Relativt lång eftersmak.

 

Systembolagsnummer: 3105 219,00 kr

Om du vill ha ett vin som passar till det mesta så passar ett rosévin bra, t.ex. Chill Out Delicate & Fruity.

Vinet har en fruktig och frisk doft med inslag av björnbär och hallon. Smaken är fruktig och smakrik med toner av hallon, björnbär och körsbär. Lång eftersmak med inslag av örtkryddor.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager