Eggs Benedict.

Eggs Benedict är en klassisk brunchrätt med pocherade ägg, skinka och hollandaisesås som serveras på ett luftigt vitt bröd. Det finns flera varianter på denna populära maträtt, I en Eggs Royale byts skinkan ut mot kallrökt lax och om du vill ha en vegetarisk variant kan du göra en Eggs Florentine där du istället serverar med stekt eller ångad spenat.

Tips! Om du vill göra din Eggs Benedict lite mer matig kan du servera den med några skivor avokado.
Eggs benedict på tallrik
Rating
2
30 min

Eggs Benedict:

2 surdegsbröd eller mer fluffigt bröd
4 skivor rökt skinka
1 avokado
2 ägg
2 liter vatten
2 msk ättiksprit 12 %
krasse och/eller valfria frön
1. Skiva brödet och stek i ett par minuter på varje sida.
2. Smöra sedan brödet och lägg på några skivor avokado och skinkan som du även kan steka först om du vill.
3. Knäck äggen i en skål och se upp att du inte tar sönder gulorna.
4. Koka upp vatten och ättiksprit. Sänk sedan värmen tills att det sjuder och rör upp vattnet till en virvel. Häll sedan försiktigt ner äggen i virveln.
5. Låt sjuda i 3-4 minuter.
6. Plocka sedan upp äggen och lägg på brödet med skinkan och avokadon. Toppa med hollandaisesås och eventuellt lite krasse eller valfria frön.

Hollandaisesås:

300 g smör
2 äggulor
en skvätt citronsaft
salt och nymalen svartpeppar
ev varmt vatten
1. Smält smöret och låt det sedan stå så att bottensatsen sjunker ner tills smöret når 45 grader.
2. Sedan blandar du äggulorna och citronsaften i en kastrull. Vispa till det tjocknar och också når 45 grader.
3. Rör sedan ner det smälta smöret, försiktigt. Börja droppvis och öka sedan till en fin stråle. Om du tycker att såsen blir för tjock så kan du addera lite varmt vatten.
4. Fortsätt att tillsätta smöret men häll inte ner bottensatsen. Smaka sedan av med salt och svartpeppar.

Dryckestips till Eggs Benedict:

Systembolagsnummer: 79936 139,00 kr

Drick ett glas bubbel till Eggs Benedict eller använd proseccon till att göra en mimosa eller bellini. 

Mer till brunchen:

Huevos rancheros är en mexikansk frukosträtt men den passar utmärkt även till lunch eller middag. Här är ett recept från Lotta Lundgrens kokbok Laga mig.

Läs mer

Den klassiska brunchdrinken Bloody Mary är baserad på vodka, tomatjuice och ett flertal kryddor. Här hittar du receptet.

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager