Fänkålsdoftande fiskgryta med pumpa och vitlökskräm
Kategori

Fänkålsdoftande fiskgryta med pumpa och vitlökskräm.

Varje gång jag lagar fiskgryta eller soppa tänker jag: varför gör jag inte det här oftare? Det är ju så otroligt gott! Och visst, lite hackande är det men det är så värt det! Den här fiskgrytan är värmande, den är mättande och känslan av att äta en skål vällagad, varm mat är liksom oslagbar!

Fänkålsdoftande fiskgryta med pumpa och vitlökskräm

I receptet tipsar jag faktiskt om att du till stor del kan förbereda den här fiskgrytan dagen innan. Om du känner dig lite stressad sådär på fredagskvällen innan gästerna kommer och inte har jättemycket tid att lägga i köket. Jag gillar verkligen recept som man kan göra så med. Då slipper man stå där med andan i halsen och panik över att pumpan aldrig kokar klart!

Jag valde att ha i kokosmjölk i min fiskgryta. Det ger en lite rundare smak, men det blir en lite lättare och fräschare känsla än att ha vanlig grädde i.

Recept på fiskgrytan:

4 port

Ingredienser: 

5 salladslökar
2 stjälkar selleri
2 vitlöksklyftor
ca 80 g fänkål
chili flakes
1/2 butternut pumpa
2 dl vitt vin
5 dl fiskbuljong (fond+vatten)
400 g konserverade plommontomater
ca 2 dl kokosmjölk
ca 800 g torsk
ca 500 g räkor med skal
Salt och svartpeppar
200 g naturell färskost
1 vitlöksklyfta

Så gör du:

1. Finhacka salladslök, selleri och vitlök.

2. Skär ner fänkålen i riktigt små bitar.

3. Lägg allt i en gryta och krydda försiktigt med lite chili flakes. Fräs mjukt i lite olja.

4. Skala pumpan och skär den i cirka 1x1 cm stora bitar. Låt den få fräsa med i grytan.

5. Tillsätt vin, buljong och tomater. Låt allt koka ihop på medelvärme tills pumpan är helt mjuk. Jag brukar mosa sönder några av pumpabitarna, det ger en lite fylligare fiskgryta.

Så här långt kan du förbereda dagen innan om du vill.

6. Vispa upp färskosten och pressa i en vitlöksklyfta. Blanda om väl och låt det stå, gärna 30 minuter innan servering.

7. Häll i kokosmjölk och torsk skuren i bitar i din gryta. Låt torsken sjuda med på svag värme ett par minuter.

8. Tillsätt skalade räkor och smaka av med salt, svartpeppar och ev. mer chili flakes. Servera direkt!

9. Lägg i en klick vitlökskräm i varje skål och slå sedan på den varma fiskgrytan.

10. Toppa med rostade solroskärnor och salladslök.

11. Häll upp ett glas vitt vin och låt fredagsmyset börja!

Vin till fiskgrytan:

Systembolagsnummer: 5401 89 kr

Till min fiskgryta med pumpa och vitlökskräm passar ett glas Nederburg The Winemasters Organic Chenin Blanc. Ett härligt vitt vin med smak av päron, aprikos, äpplen och lite citrus. Vinet har en torr, fräsch och fruktig smak. Syran i vinet skär igenom alla smaker i grytan på ett fantastiskt sätt.

Linnéa Seidel

Om Linnéa Seidel

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.


Nyhetsbrev

Vill du få ett nytt recept varje vecka?

I vårt nyhetsbrev hittar du både recept att laga till hemma och tips på restauranger. Varje månad bjuder vi in till provningar av vin, whisky och andra ädla drycker. Dessutom erbjuds du prissänkta fynd och unika drycker som bara erbjuds våra trogna läsare.Prenumerera

Här kan du bläddra bland Linnéas alla tidigare recept »

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager