Klassiker och nyheter till julbordet. | folk o folk

Klassiker och nyheter till julbordet.

Linnéa bjuder på sina bästa julrecept. Här finns något för alla: lax och inlagd sill, grönkålspaj, rensnittar, revbensspjäll - och avslutningsvis en läcker pannacotta med calvados. 

Julens alla olika rätter ställer höga krav på valet av dryck. Vi tipsar om rött och vitt vin som funkar bra till det mesta. Och eftersom man ofta är många på julen har vi även med ett rött och ett vitt alternativ på box.

Rökt lax med romsås

Rökt lax på grillen med romsås

1 hel laxsida med skinn
olivolja
flingsalt
svartpeppar
saft från 1/2 citron
2 kvistar enris eller blötlagd rökspån

Torka av laxen och gnid in den med olja, salt, svartpeppar och citronsaft.

Fördela grillkol längs ena delen av din klotgrill. Tänd kolen och låt den få en fin och jämn glöd. Lägg laxen, med skinnsidan nedåt på den sida du inte har glöden (laxen ska alltså inte ligga över glöden). Lägg enriskvistar eller rökspån på glöden och sätt på locket med öppna ventiler.

Rök laxen i cirka 20 minuter. Övergrilla den inte, då blir den lätt torr.

Romsås

2 1/2 dl crème fraîche
1 dl majonnäs
1 liten burk stenbitsrom, ca 80 g
citronsaft
salt
peppar

Blanda samman crème fraîche, majonnäs och rom. Smaka av med citron, salt och peppar. Låt stå kallt en stund innan servering.

Nederburg Winemaster's Reserve Riesling
Art.Nr: 74621 — 92,00 kr
Vitt vin

Nederburg Winemaster's Reserve Riesling

Systembolagsnummer: 74621

Till laxen (och ljust kött) föreslår vi den här sydafrikanska Rieslingen med frisk och fräsch smak av ananas och lime. Fick nyligen betyget Fynd! i tidningen Allt om Vin.

Pasqua Sanzeno Chardonnay, 3000ml, box
Art.Nr: 2907 — 219,00 kr
Vitt vin

Pasqua Sanzeno Chardonnay, 3000ml, box

Systembolagsnummer: 2907

För dig som hellre vill ha ett boxvin föreslår vi denna Chardonnay från Italien. Vinet är torrt, fräscht och fruktigt med inslag av tropiska frukter, päron, vanilj samt fat. Bäst bland alla vita boxar enligt Dryckeslistan.se.

Apelsinsill

Apelsinsill

1/2 apelsin, filéad
saft från 1/2 apelsin
1 dl gräddfil
1 dl crème fraîche
1 tsk grov senap
1 msk finhackad gräslök
5 cm purjolök
ca 400 g 5-minuterssill

Filéa 1/2 apelsin och skär i riktigt små bitar. Pressa saften ur 1/2 apelsin. Blanda detta med gräddfil, crème fraîche och senap. Finhacka gräslök och purjolök, rör i.

Häll lagen av sillen och klipp eller skär ner den i mindre bitar. Blanda sillen i röran och ha upp på en fin  burk. Låt gärna stå minst ett dygn innan den ska ätas.

Prima Julakvavit Tällberg 2016
Art.Nr: 86847 — 222,00 kr
Kryddat brännvin

Prima Julakvavit Tällberg 2016

Systembolagsnummer: 86847

Prima Julakavavit Tällberg 2016 har en kryddning av nypon som även ger drycken dess vackra röda färg. Tillsammans med ingefära och pomerans blir resultatet en kryddig och frisk akvavit som passar till julens alla smaker. De friska citrustonerna i julakvaviten matchar väl rätter från sjö och hav, såsom julbordets sill, och blir därför vårt val till denna apelsinsill.

Grönkålspaj

Grönkålspaj

Pajdeg

3 1/2 dl vetemjöl
125 g smör
ca 3 msk vatten

Finfördela det kalla smöret i vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg, tillsätt vattnet, en matsked i taget och arbeta degen precis så den går ihop. Plasta in och låt vila svalt i ca 20 minuter.

Kavla ut den kylda degen på mjölat bord, rulla upp degen på kaveln och lägg över den i pajskalet. Trimma kanterna och nagga botten. Förgrädda i ca 15 minuter i 200 °C.

Fyllning

250 g färsk grönkål, skuren i småbitar
2 st rödlökar
smör
salt & peppar
2 dl riven prästost
3 ägg
3 dl vispgrädde

Koka grönkålen i rikligt med vatten tills den mjuknat, ca 5-7 minuter. Häll av vattnet och låt kålen ånga av en stund.

Skala och strimla löken. Stek den tillsammans med kålen i en klick smör på medelvärme i cirka 10 minuter. Rör om så att inget bränns vid. Smaka av med salt och peppar.

Lägg grönkålsfyllningen i det förgräddade skalet. Strö över osten. Blanda samman ägg och grädde. Häll det över kålen.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter i 200°C. Servera gärna pajen ljummen.

Patchwork Marche Sangiovese Organic, 750ml
Art.Nr: 76750 — 79,00 kr
Rött vin

Patchwork Marche Sangiovese Organic, 750ml

Systembolagsnummer: 76750

Till grönkålspajen föreslår vi ett glas ekologiskt vin från Patchwork - vinet till vego. Det här italienska vinet är medelfylligt, kryddigt och fruktigt med trevliga inslag av mörka bär, choklad och en touch av örter. Finns även på box.

Rensnittar

Rensnittar 10-12 bitar

6 runda, mjuka tunnbröd
2 dl crème fraîche
1 msk grovkornig senap
2 msk finhackad gräslök
100 g tunt skivad renstek (eller rostbiff)

Blanda crème fraîche, senap och gräslök slätt. Skär ner rensteken eller rostbiffen i små strimlor. Lägg ett tunnbröd på ett fat och bred på ett lager röra. Strö lite strimlat kött över. Lägg på nästa bröd och upprepa tills du fått slut på bröd och röra. Plasta in och låt stå svalt ett par timmar. Skär i lagom stora snittar.

Strö lite finhackad, färsk gräslök på toppen innan servering.

Revbensspjäll

Julkryddade revbensspjäll i ugnen

Rubb dag 1
1 1/2 kg tunna revbensspjäll
1 tsk hela kryddpepparkorn
1 msk ingefära
1 msk kanel
1 tsk senapspulver
salt

Mortla kryddpepparkornen, blanda sedan samman alla kryddor. Gnid in det i revbensspjällen och låt ligga i kylen över natten.

Marinad dag 2:
1 dl tomatpuré
2 msk honung
2 msk grovkornig senap
2 msk äppelcidervinäger

Lägg spjällen med köttsidan upp i en långpanna. Pensla på marinaden. Ställ in spjällen i en 175° C varm ugn i cirka 30 minuter. Vänd spjällen och pensla på mer marinad. Ugnsstek dem i ytterligare 1 timme. Pensla gärna på mer marinad under tiden.

Chill Out Smooth & Soft
Art.Nr: 6873 — 209,00 kr
Rött vin

Chill Out Smooth & Soft

Systembolagsnummer: 6873

Söker du en röd box till julmaten är det här ett bra alternativ. Medelfylligt, kryddigt med en generös smak med bra vinbärskaraktär och inslag av svartpeppar och örter. Gjord på 100% Cabernet Sauvignon.

Pannacotta

Pannacotta med calvadosfrukt och hasselnötter

  • 2 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk strösocker
  • 1 kanelstång

Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

Häll grädde, mjölk och socker i  en kastrull, lägg i kanelstången. Låt sjuda på svag värme i 10 minuter.

Tag ur kanelstången. Krama vattnet ur gelatinbladen och lägg i gräddblandningen. Rör om tills de lösts upp. Häll upp i portionsformar. Låt stå i kylskåp i ca 3 timmar.

2 äpplen
2 päron
2 msk calvados
2 tsk malen ingefära
2 tsk kanel
1 krm äkta vaniljpulver

Skala och kärna ur frukten. Skär den i små bitar. Lägg frukten i en kastrull på medelhög värme. Se till att röra om så det inte finns någon risk att det bränner fast i botten. Frukten kommer att släppa ifrån sig vätska efter en liten stund. Koka frukten tills den är riktigt mjuk, tillsätt calvados och kryddor. Rör om väl. Tag av från plattan och låt svalna något.

1 dl hasselnötskärnor

Hacka hasselnötterna grovt. Fördela calvadosfrukten i pannacottaglasen och strö över hackade hasselnötter.

Boulard Grand Solage Pays d'Auge, 700ml
Art.Nr: 58 — 309,00 kr
Calvados

Boulard Grand Solage Pays d'Auge, 700ml

Systembolagsnummer: 58

En calvados som består av 3-5 år gamla calvadossorter som sedan lagrats ytterligare på ekfat för att smakerna ska få mogna tillsammans. Drick den som avec eller som apéritif med tonic och is. Några droppar i såsen eller efterrätten kan också göra underverk.

Kategori

Relaterat Innehåll