"Dra mig baklänges va gott”-god pizza | folk o folk

"Dra mig baklänges va gott”-god pizza

Det finns pizza och så finns det pizza. Den typiska svenska pizzan man köper på kvarterspizzerian är inte alls min grej. För mycket flottig ost och för lite smak. Men kommer jag utomlands testar jag gärna pizza. Det kan vara milsvid skillnad mot den som ofta serveras här hemma i Sverige.

Pizza med tre sorters ost

Som den jag ätit i hos min syster i Berlin ett par gånger. Ett litet oansenligt kyffe som bara har öppet på sommaren. Där man får en stenugnsbakad pizza på en papptallrik. Inget snofsigt eller speciellt, utan avskalat och med fokus på att servera gästerna en sjukt god pizza.

Med det i minnet har jag tagit fram ett recept på en sådan där ”dra mig baklänges va gott”-god pizza. Vitlökfräst spenat som bas, solmogna tomater, mozzarella, getost och parmesan på toppen. Man tar en tugga och i munnen sker en explosion av smak när spenaten, vitlöken och getosten möts. Ren magi!

Ruffino Chianti DOCG, 750ml
Denna produkt är inte tillgänglig för privatpersoner
Rött vin

Ruffino Chianti DOCG, 750ml

Systembolagsnummer: 2310

Till pizzan passar det såklart bra med en äkta italienare! Ruffino Chianti är ett rött medelfylligt vin från Toscana med smak av körsbär, hallon och lakrits. Ett klassiskt pizza- och pastavin!

Gustave Lorentz Evidence Pinot Gris Biologique
Art.Nr: 75542 — 129,00 kr
Vitt vin

Gustave Lorentz Evidence Pinot Gris Biologique

Systembolagsnummer: 75542

Eller föredrar du ett glas vitt? Till pizzan passar ett glas Gustave Lorentz Evidence Pinot Gris Biologique. Ett franskt vitt vin med en fin kryddighet och torra friska toner med smak av röda äpplen och grape. Vinet bryter fint av getostsmaken på pizzan.

Pizza med spenat och tre sorters ost

3 dl vatten
1/2 paket jäst
1/2 dl olivolja
6-8 dl durumvetemjöl
en nypa salt
2 vitlöksklyftor
400 g färsk bladspenat
250 g mozzarella
180 g (en rulle) getost
små tomater i olika färger
färsk parmesan att hyvla över

  • Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och mjölet, lite i taget. Arbeta in mjölet och kör degen i cirka fem minuter i maskin tills elastiska trådar bildas. Ha i saltet och blanda om. Täck med plastfolie och låt jäsa ett par timmar i rumstemperatur. Eller på en sval plats över natten.
     
  • Finhacka vitlöken och fräs den i en skvätt olja i en het stekpanna. Akta så den inte bränns vid. Tag ur vitlöken och fräs bladspenaten i två omgångar. Mycket av vätska skall koka bort. Blanda sedan vitlöken i bladspenaten. Låt svalna.
     
  • Ha upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar. Arbeta igenom varje degbit och kavla ut. Fördela spenaten över pizzabotten.
     
  • Skiva tomater och lägg ut över pizzorna. Skiva mozzarella och getost och fördela över pizzorna.
     
  • Jag använder mig av en pizzasten när jag gräddar pizzor, men självklart går det bra att grädda på vanlig plåt också. Grädda pizzorna i omgångar i 250°C i cirka 15 minuter. Hyvla färsk parmesan över de varma pizzorna.

Låt fredagsmyset börja!

Kategori

Relaterat Innehåll