Födelsedagsmeny med tre festliga rätter.

Födelsedagsmeny med tre festliga rätter.

Linnéa har skapat en trerättersmeny för alla stunder då något eller någon finns att fira.

Laxsallad med avokadokräm och rökt majonnäs med Nederburg Riesling

Sallad med halstrad, sesampanerad lax, avokadokräm och rökt majonnäs (4 port)

Ingredienser:

Ca 400 g lax
Sesamfrön
Salt

2 avokado
1 vitlöksklyftor
1 lime
Salt

1 dl majonnäs
2 msk rökt olivolja

Vattenkrasse
Pak choy
1 mango
1/2 gurka
Sesamfrön
Färsk koriander

Så gör du:

Skär laxen i kuber och rulla i sesamfrön. Stek hastigt i en het stekpanna. Salta lätt.

Dela och kärna ur avokadon. Mixa den slät tillsammans med en vitlöksklyfta, saften från1 lime och salt.

Blanda majonnäs med den rökiga olivoljan.

Lägg upp vattenkrasse och pak choy skuren i mindre bitar på ett fat. Skär mangon i små bitar. Skala och skär gurka i små bitar. Lägg lax, mango och gurka ovanpå salladen. Klicka eller spritsa ut avokadokräm och majonnäs. Toppa med lite färsk koriander och sesamfrön.

Nederburg Winemasters Riesling 2017
Systembolagsnummer: 74621

Till laxsalladen passar Nederburg Winemasters Riesling utmärkt. Vinet har en blommig och fruktig doft med toner av ananas, citrus och viss kryddighet. Smaken är frisk och fräsch med inslag av ananas och lime.

Parmesanrostade rotfrukter palsternackspuré och kalvfilé med Pasqua Amarone

Parmesanrostade rotfrukter med pinjenötter, palsternackspuré och kalvfilé (4 port)

Gratinernade rotfrukter

Ingredienser:

3 morötter
2 stora rötbetor
2 sötpotatisar
Olivolja

Parmesanost
1 dl pinjenötter
Ev. flingsalt

Så gör du:

Skala morötter, rödbetor och sötpotatis. Skär i små kuber. Lägg på en ugnsfast plåt och ringla över olivolja. Stek i 225°C i ugnen i 25 minuter. Tag ut plåten och riv över parmesanost. Strö sist över pinjenötter. Ugnsstek i ca 5-10 minuter till.

 

Palsternackspuré

Ingredienser:

3 stora palsternackor
100 g smör
1 dl grädde
Salt

Så gör du:

Skala och skär palsternackorna i mindre bitar. Koka i rikligt med vatten i cirka 15 minuter eller tills palsternackorna är helt mjuka.

Häll av vattnet och låt ånga av en stund.

Blanda i smör och grädde. Mixa helt slätt. Smaka av med lite salt.

 

Kalvfilé

Ingredienser:

Ca 700 g kalvfilé i bit
Nymald svartpeppar
Grönsaksbuljongpulver

Så gör du:

Rulla kalvfilén i svartpeppar och buljongpulver.

Dela i cirka 2 cm breda skivor. Stek hastigt i en hetpanna tills filén fått fin färg runt om.

Låt sedan kalvfilén gå klart i ugnen i 120 °C tills innertemperaturen är ca 55-60 °C. Köttet är då medium.

Pasqua Amarone della Valpolicella
Systembolagsnummer: 2358

Till den här rätter rekommenderas varmt Pasqua Amarone med sin kryddiga och nyanserade doft med inslag av fat, torkad frukt, viol, lakrits, salvia och mjölkchoklad. Smaken är rik med inslag av torkad frukt, fat, viol och torkade kryddor. Smaken är lång och behaglig.

Krämig chokladmousse med romganache och El Dorado Rum 8 YO

Krämig chokladmousse med romganache (4 port)

Ingredienser:

200 g mjölkchoklad
1/2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1/2 tsk vaniljpulver
100 g hasselnötter

2 dl nutella
1/2 dl vispgrädde
60 g 80% choklad
2 msk Eldorado rom 8YO

Så gör du:

Finhacka mjölkchoklad och lägg i en skål tillsammans med mjölken. Smält i ett vattenbad eller på svag värme i micron. Rör om ordentligt så allt blandas. Låt svalna, men inte stelna.

Vispa grädden tjock tillsammans med vaniljpulvret.

Vänd försiktigt i grädden i den avsvalande chokladen. Finhacka hasselnötterna och blanda i dom.

Fyll en spritspåse med chokladmoussen. Spritsa moussen i fina glas eller skålar. Låt stå kallt minst 30 minuter.

Lägg nutella, grädde och hackad choklad i en skål. Smält i ett vattenbad eller på svag värme i micron. Rör om väl så allt blandas. Ha i rommen och rör tills du har en slät och glansig smet. Toppa varje mousseglas med romganachen och strö grovhackade hasselnötter på toppen. Låt stå svalt en stund innan servering.

El Dorado Rum 8 Year Old
Systembolagsnummer: 532

Eftersom desserten innehåller den 8-åriga rommen från El Dorado så passar den även fint att avnjuta till. 

Doften i El Dorado Rum 8 Year Old är rik med inslag av torkade tropisk frukter, vanilj, farinsocker, choklad, flamberade bananer, bakade äpplen och kola. Smaken har en bra längd med inslag av fat, kryddor, torkade frukter och romflamberad banan.

Utskrift
Relaterat Innehåll
Kategori

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager