Höstig gryta | folk o folk

Höstig gryta.

Finns det något härligare än om man är bortbjuden på middag, och när man öppnar dörren slås man genast av doften av mat. Inte matos, som när man stekt pannkakor på för hög värme utan att ha fläkten igång, utan toner av stekt kött och kryddor. Som fått koka ihop länge och förvandlats till en oemotståndlig gryta. Då vet man på en gång att det kommer att bli en fin kväll!

Höstig gryta

Bjuder man hem folk på middag en fredag tycker jag det är skönt att servera mat som inte känns så pretto. För det första har man kanske inte flera timmar på sig att stå och laga mat och för det andra brukar man kunna känna sig rätt trött framåt fredagskvällen. Då är det fint att slänga ihop en gryta som får stå och puttra på spisen medan man tänder lite ljus och ställer fram porslin. Matlagning helt i min stil! Den här höstiga grytan har fått lite härliga toner av jordärtskocka, ölkorv, fläskkött och örter. Jag lät min gryta koka i cirka en timme, då blev köttet himla mört och fint.

Chill Out Smooth & Soft
Art.Nr: 6873 — 209,00 kr
Rött vin

Chill Out Smooth & Soft

Systembolagsnummer: 6873

Till den här härliga, lite höstiga grytan passar såklart ett glas rött ypperligt. Och idag tänkte jag tipsa er om ett av Chill Outs viner, nämligen Chill Out Smooth & Soft. Precis som namnet säger är det ett mjukt vin som är medelfylligt. Vinet har inslag av svarta vinbär, körsbär, svartpeppar och örter.

Höstgryta

ca 100 g ölkorv av valfri sort
ca 600 g fläskkött (grytbitar av skinkstek, fläskkarré utan ben, fläskfilé)
2 röda lökar
ca 100 g jordärtskocka
1 msk tomatpuré
1 dl rött vin
1 msk soya
1 msk oxfond
1 dl vatten
3 dl grädde
1 knippe färsk oregano
1 gul paprika
2 dl oliver
salt & svartpeppar

Skiva ölkorven tunt och stek den i en varm gryta. Skär under tiden köttet i små bitar och låt det bryna med korven. Skala och skiva löken fint och ha i den i grytan när köttet börjar få färg. Skala jordärtskockan och skär den i små bitar. Ha i den tillsammans med tomatpuré, vin, soya, fond och vatten. Låt allt koka upp. Tillsätt grädden. Bind ihop ett knippe färsk oregano med ett steksnöre och lägg i grytan. Låt allt puttra på svag värme under lock tills köttet är helt klart. Minst 30 minuter men gärna längre.

Skär paprikan i bitar och blanda i tillsammans med oliverna. Låt puttra med i grytan de sista minuterna. Tag ur knippet med oregano. Smaka av med salt och peppar.

Servera råris och en härlig sallad till grytan.

Låt fredagsmyset börja!

Kategori

Relaterat Innehåll