Krämig risotto med kräftstjärtar, stekt färsk fisk och aioli. | folk o folk

Krämig risotto med kräftstjärtar, stekt färsk fisk och aioli.

Äntligen är våren här på riktigt. Träden börjar grönska, människor går runt och fryser i shorts och pollenallergierna nyser och snorar som aldrig förr! Med vårljuset kommer också en önskan om lättare mat. En matig sallad eller som idag, en enkel men otroligt god fiskrätt känns precis helt rätt. 

Krämig risotto med kräftstjärtar stekt färsk fisk och aioli

Idag har jag lagat en krämig risotto med kräftstjärtar, stekt färsk fisk och aioli. Så gott i all sin enkelhet.

Château Bonnet Blanc, 750ml
Art.Nr: 4151 — 89,00 kr
Vitt vin

Château Bonnet Blanc, 750ml

Systembolagsnummer: 4151

Till min fisk serverar jag ett glas vitt från Bordeaux, en blend av druvorna Sauvignon Blanc, Semillon och Muscadelle. I smaken hittar du inslag av krusbär, päron, kiwi och citrus.

Smörstekt rödtunga med risotto och aioli

8 filéer av rödtunga
salt och svartpeppar
smör att steka i

Torka av filéerna noga och krydda med salt och peppar. Stek gyllene på båda sidor i en klick smör.

1 msk smör
2 klyftor vitlök
2 schalottenlökar
2 1/2 dl avorioris
1 dl vitt vin
ca 7 dl grönsaksbuljong
1 dl riven parmesanost
ca 200 g kräftstjärtar

Hetta upp en tjockbottnad kastrull och ha i smöret. Skala och skär lök och vitlök fint. Låt fräsa i smöret tillsammans med ris. Tillsätt vinet och låt allt koka en stund. Sänk sedan värmen något.

Koka upp buljongen i en separat kastrull och låt den sedan stå på låg värme. Häll på cirka en deciliter varm buljong på riset och rör om. När vätskan kokat bort, tillsätt mer buljong. Rör om efter varje gång så att inte riset bränner vid i botten. Fortsätt att tillsätta buljong i omgångar tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd och allt har en krämig konsistens. Det kan ta cirka 20 minuter.
Blanda i den rivna osten och kräftstjärtar.

Aioli

2 klyftor vitlök
1 eko lime
2 äggulor
2 1/2 dl neutral olja
salt och peppar

Skala vitlöken och lägg i en bunke eller litermått med höga kanter. Riv i det gröna skalet från limen och pressa ur saften. Ha i äggulorna och häll på oljan. Sätt i stavmixern i botten och börja mixa. Vicka lite på stavmixerna så att allt blandas väl. Mixa tills du har en krämig aioli.

Färsk smörstekt sparris
Blandad grön sallad

Lägg upp fisk, risotto, aioli, sallad och smörstekt sallad på en tallrik. Häll upp ett glas vin och låt fredagsmyset börja!
 

Kategori

Relaterat Innehåll