Krämig skaldjurspasta med blåmusslor och räkor.

Makalöst god skaldjurspasta med blåmusslor och räkor. Servera i skålar och toppa med finhackad persilja och riven parmesan.

Skaldjurspasta med blåmusslor
Il Capolavoro Bianco

Il Capolavoro Bianco

Italien

Systembolaget nr:

7260601

67,00 kr


CHILL OUT Chardonnay Australia

CHILL OUT Chardonnay Australia

Australien

Systembolaget nr:

2228008

239,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 40 min

Varje gång jag lagar rätter som denna förundras jag över hur enkelt det är. Att man med små medel kan få till något så gott! Och varför gör jag inte skaldjurspasta oftare helt enkelt?

Musslor

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor

  • olja

  • 1 kg blåmusslor

  • 2 dl vitt vin

  • 1 dl vatten

Gör så här

    1. Skölj musslorna i rinnande, kallt vatten.

    2. Knacka lätt på alla musslor. Släng de som inte stänger sig och de som är trasiga.

    3. Skala och hacka vitlöken, fräs den i lite olja i en gryta. Se till så inte vitlöken bränns vid.

    4. Häll i musslor, vitt vin och vatten. Sätt på locket och låt koka i cirka 5 minuter. Låt svalna helt.

Skaldjurspasta

Ingredienser

  • 10 cm purjolök

  • 1 vitlöksklyfta

  • olja

  • 2 tsk fisksås

  • 2 dl grädde

  • 1 dl vitt vin

  • chiliflakes

  • färsk persilja

  • saft från 1/2 citron

  • ca 1 dl riven parmesan

  • 500 g räkor, gärna färska

  • svartpeppar

Gör så här

    1. Skär ner purjolök och vitlök i små bitar, fräs i lite olja i en gryta. Stek på medelvärme tills purjolöken mjuknat.

    2. Tillsätt fisksås, grädde, vin och chiliflakes. Låt koka upp och koka utan lock på medelvärme i cirka 5 minuter.

    3. Finhacka persilja och blanda i tillsammans med citron och riven parmesan.

    4. Skrapa ur musslorna ur skalen, spara ett par till dekoration.

    5. Blanda i musslor, skalade räkor och nykokt pasta i såsen. Smaka av med svartpeppar. Rör om ordentligt.

Att toppa med

Ingredienser

  • färsk persilja

  • riven parmesan

Gör så här

    1. Servera skaldjurspastan i skålar och toppa med finhackad persilja och riven parmesan.

    2. Häll upp ett glas av det svala vinet, servera skaldjurspastan och låt fredagsmyset börja!

Vin till till skaldjurspasta.

Il Capolavoro Bianco

67,00 kr


Ett generöst torrt och fruktigt vin med fin syra och slipad mineralitet, med ett rent och elegant avslut. En perfekt aptitretare när det bjuds charkuterier eller till rätter med fisk och skaldjur.

CHILL OUT Chardonnay Australia

239,00 kr


Prova denna Chardonnay från Australien, ett medelfylligt och smakrikt vitt vin med en mjuk och frisk smak av citrus, honung samt viss smörighet. En perfekt match till fisk, skaldjur och skaldjurspasta!

Recept: Linnéa Seidel