Läcker meny till midsommar. | folk o folk

Läcker meny till midsommar.

Midsommar står för dörren och det är dags att duka upp en sprakande midsommarbuffé. Jag gillar själva tanken med att göra en buffé. Då kan du enkelt laga mat så det garanterat finns något som passar alla. Eller helt enkelt bara välja och vraka bland dina favoriter. Lite som jag gjort här.

Midsommarmeny

På min midsommarbuffé hittar du allt som jag tycker en midsommarmiddag bör innehålla. Du har sill, här i from av en härlig matjesilltallrik, härliga laxrullar med pepparrot och örter, den klassiska västerbottenpajen som nästan är ett måste på en sommarbuffé, hembakat tunnbröd, en bit helgrillad flankstek med kryddsmör som sakta får smälta ner över köttet och till det rotsaker i ugn som får sällskap av några bitar getost som tar det hela till helt nya höjder.

Vad avslutar vi denna middag med då? Jo en riktigt somrig trifle där jag kokat ihop två av mina sommarfavoriter, jordgubbar och rabarber som fått koka tillsammans med ett riktigt gott dessertvin. En helt makalös avslutning!

Recepten är beräknade till ca 4 personer.

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut
Art.Nr: 77141 — 79,00 kr
Mousserande vin

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut

Systembolagsnummer: 77141

Som apéritif till midsommarmåltiden rekommenderas ett glas bubbel! 

Pierre Olivier Blanc de Blancs är ett mousserande vin från Frankrike med en medelstor och angenäm doft med inslag av solmogna päron och äpplen. Smaken har en trevlig fruktsötma med inslag av gula frukter, päron och äpple och kex. Det finns en angenäm balans med mjuka men uppfriskande bubblor. 

Carneval Rosado
Art.Nr: 2095 — 89,00 kr
Rosévin

Carneval Rosado

Systembolagsnummer: 2095

Den som vill ha ett glas rosé rekommenderas denna nyhet från Rioja. Ett vin som gjort för ljumma sommarkvällar. Smakrikt, torrt, friskt och bärigt med inslag av röda bär, örter, apelsin och vita blommor. Trevlig eftersmak med bra smaklängd. 

Matjesill

Matjesilltallrik

Här har jag tagit allt gott som hör matjesillen till. Den kokta färskpotatisen har jag snabbt stekt i brynt smör. Vilka smaker! Det här blir sommarens stora favorit!

Ingredienser:

700 g färskpotatis
100 g smör
bladsallad
4 kokta ägg
200 g matjesill
gräslök
färska rädisor
1 dl gräddfil

Så gör du:

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten och låt den ånga av i kastrullen. Mosa varje potatis lätt.

Hetta upp smör i en stekpanna. Låt smöret smälta och vispa hela tiden. Smöret ska få en nötbrun nyans. Lägg i de lätt mosade potatisarna i stekpannan och låt dem suga upp allt smör.

Lägg ut sallad i botten på en tallrik. Placera ut potatisen över salladen. Skala och skär äggen i bitar och fördela dem över potatisen. Skär sillen i små bitar. Lägg sill, finhackad gräslök och rädisor skurna i klyftor över. Avsluta med att klicka ut gräddfil. Dekorera gärna med ätbara blommor.

O.P. Anderson, 700ml
Art.Nr: 42 — 269,00 kr
Kryddat brännvin

O.P. Anderson, 700ml

Systembolagsnummer: 42

O.P. Anderson är en utmärkt snaps till både sill och lagrad ost tack vare sin fylliga och balanserade kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål. Perfekt både till matjesilltallriken och till västerbottenpajen alltså!

Kryddspriten till detta kryddade brännvin är hantverksmässigt framställd på utvalda ekologiska råvaror och ekfatslagrad i åtta månader vilket ger en välbalanserad och mjuk smak.

O.P. Anderson Petronella, ekologiskt, 350 ml
Art.Nr: 101 — 129,00 kr
Kryddat brännvin

O.P. Anderson Petronella, ekologiskt, 350 ml

Systembolagsnummer: 101

Om man vill ha ett lite alkoholsvagare alterativ så finns O.P. Anderson Petronella. 

Det kryddade brännvinet har en frisk och fyllig äppelkaraktär med tydlig kryddighet av kummin och toner av anis och fänkål. Smaken är fyllig, rund och frisk.

Västerbottenpaj

Västerbottenpaj

Västerbottenpaj är en av mina stora favoriter. Här har jag gräddat pajen i en avlång form. Perfekt såhär på buffén då du enkelt kan skära den i lagom stora bitar innan du ställer upp den på buffébordet!

Pajdeg:

3 1/2 dl vetemjöl
125 g smör
ca 3 msk iskallt vatten

Finfördela det kalla smöret i vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg. Tillsätt vattnet, en matsked i taget, och arbeta degen precis så att den går ihop. Plasta in och låt vila svalt i ca 20 minuter.

Kavla ut den kylda degen på mjölat bord. Tryck ut degen i en avlång pajform. Trimma kanterna och nagga botten. Förgrädda i ca 10 minuter i 200 grader.

Fyllning:

200 g riven Västerbottensost
2 ägg
2 dl grädde
salt

Lägg osten i botten på det förgräddade pajskalet. Blanda ägg, grädde och salt i en bunke. Fördela detta över pajskalet med ost. Grädda i ca 20 minuter i 200 grader. Pajen är klar när det har fått färg och äggstanningen har stannat.

 

Tunnbröd

Hårt tunnbröd

Ingen midsommar utan hårt tunnbröd! Att baka eget är inte alls speciellt svårt. Den här varianten gräddas i stekpanna, grädda gärna i två stekpannor samtidigt, då går det rysligt fort!

Ingredienser:

ca 12 g jäst (1/4 paket)
3 dl vatten
1 krm salt
1 tsk socker
1 tsk fänkål
3 dl rågmjöl
ca 5 dl vetemjöl

Så gör du:

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda till att jästen lösts upp.

Blanda i salt, socker och fänkål. Tillsätt allt rågmjöl och tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget. Arbeta degen i cirka 10 minuter i maskin. Täck över och låt jäsa till dubbel storlek.

Dela upp degen i ca 16 bitar. Kavla ut på väl mjölat bord till riktigt tunna rundlar. Avsluta med att nagga varje brödkaka med kruskaveln. Grädda i en het och torr stekpanna, ca 2 minuter per sida. Låt svalna på ugnsgaller.

Laxrullar med pepparrot

Laxrullar med pepparrot

När man tillagar en buffé kan det vara smart att göra vissa rätter i miniformat. Istället för att tillaga en hel laxsida så kan det vara fiffigt att göra små laxrullar istället. Blir det mot all förmodan några över är det utmärkt att plocka fram dem lite senare på kvällen som vickning tillsammans med lite ost, smör och tunnbröd!

Ingredienser:

500 g kallrökt lax i skivor
300 g färskost
ca 3 tsk finriven pepparrot (smaka av och bestäm själv hur mycket pepparrotssmak du vill ha)
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 dl hackade örter

Så gör du:

Lägg ut två ark plastfolie så de lappar över varandra. Placera ut laxen i form av en kvadrat.

Blanda färskost, pepparrot, gräslök och örter. Bred detta över laxen. Rulla med hjälp av plastfolien ihop laxen till en tight rulle. Linda in i ett ark aluminiumfolie och låt vila minst 60 minuter i kylskåp. Skär sedan upp i bitar.

Pasqua Chardonnay Grillo Organic
Art.Nr: 12438 — 75,00 kr
Vitt vin

Pasqua Chardonnay Grillo Organic

Systembolagsnummer: 12438

Till laxrullarna passar det utmärkt med det här ekologiska vinet från Italien.

Doften är medelstor och fint fruktig med inslag av melon, persika, päron och toner av mandel samt citrus. Vinet är torrt, friskt och fräscht med bra fruktighet och fin balans.

Kryddsmör

Kryddsmör

På sommaren kan jag tycka att det är så gott att byta ut såsen mot ett enkelt kryddsmör istället. Perfekt att göra i ordning i förväg och bara ta fram en stund innan man ska äta!

Ingredienser:

100 g rumsvarmt smör
1 dl persilja
2 msk dill
1 vitlöksklyfta
skal och saft från 1/2 citron
salt och peppar

Så gör du:

Lägg persilja, dill, vitlök och citron i en matberedare. Mixa till en slät massa. Tillsätt det mjuka smöret, salt och peppar. Blanda snabbt ihop allt. Forma till en avlång rulle och linda in i smörpapper. Förvara i kylen.

Flankstek med rotsaker i ugn med getost

Helgrillad flankstek med örter

Flankstek är en enkel köttdetalj att lyckas med. Tänk bara på att skära den tvärs över muskelfibrerna. Om du skär den utmed fibrerna blir den seg.

Ingredienser:

ca 1 kg flankstek
2 vitlöksklyftor
1 dl hackade, blandade örter
1/2 dl olja
2 msk citron
salt och svartpeppar

Så gör du:

Torka köttet helt torrt. Mixa ihop vitlök, örter, olja, citron, salt och peppar. Gnid in marinaden i köttet och låt ligga (gärna över dagen) i kylskåp. Ta fram köttet cirka 1 timme innan det ska tillagas.

Grilla köttet på riktigt hög värme tills innertemperaturen uppnår 58 grader. Ta av och låt vila minst 15 minuter under folie innan du skär upp köttet.

 

Rotsaker i ugn med getost

Rotsaker i ugn är en favorit hemma hos oss. Antagligen för att det är så lätt att variera efter vad man är sugen på. Idag lät jag skivor av getost smälta över rotsakerna en stund på slutet. Så gott!

Ingredienser:

500 g potatis
500 g morötter
300 g palsternacka
1 röd paprika
olivolja
2 msk honung
salt och svartpeppar
100 g getost (eller annan god ost du tycker om)

Så gör du:

Tvätta och skala rotfrukterna. Skär ner dom i tunna bitar. Skär paprikan i bitar. Blanda allt med olja, honung, salt och peppar. Fördela i en ugnsfast form.

Ugnsrosta i 250°C i cirka 30 minuter. Rör om efter halva tiden. När det är cirka 10 minuter kvar, skiva getosten tunt och lägg ut över rotfrukterna så osten hinner smälta lite. Servera direkt.

Boom Boom! Syrah
Art.Nr: 6714 — 149,00 kr
Rött vin

Boom Boom! Syrah

Systembolagsnummer: 6714

Flankstek gör sig riktigt bra till ett glas Syrah! Boom Boom! Syran har en nyansrik och fruktig doft med inslag av björnbär, fat, stendamm, viol, blåbär, lagerblad, vanilj, lufttorkat kött och lakrits. Smaken är fruktig med mogna tanniner och vinet har en bra balans och smakintensitet.

Sommartrifle

Sommartrifle

Kanske det bästa på hela menyn, desserten! Till årets midsommar har jag gjort en himmelsk trifle av mina sommarfavoriter; jordgubbar och rabarber. Det är ju en oslagbar kombination. Jordgubbarna och rabarbern varvas med knapriga digestivekex och en silkeslen färskostkräm. Fantastiskt gott!

Ingredienser:

250 g jordgubbar
2 stjälkar rabarber
2 msk dessertvin, t.ex. Nederburg Noble Late Harvest
2 msk honung
1 msk strösocker

3 dl grädde
200 g creme cheese
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk florsocker

ca 12 digestivekex
färska jordgubbar

Så gör du:

Dela jordgubbarna och rabarbern i små bitar. Lägg dom i en kastrull och slå på vin, honung och socker. Låt koka tills frukten är helt mjuk. Smaka ev av med mera socker beroende på hur sura rabarbern är.

Vispa grädde fluffigt och blanda ner creme cheese, vanilj och florsocker.

Krossa digustivekexen.

Varva gräddblandning, frukt och digestivekex i fina glas eller glasburkar. Toppa varje med lite färska jordgubbar. Servera direkt.

Nederburg Noble Late Harvest
Art.Nr: 2741 — 89,00 kr
Dessertvin

Nederburg Noble Late Harvest

Systembolagsnummer: 2741

Både i och till sommartriflen rekommenderas det här desservinet från Nederburg.

Vinet har en kryddig, fruktig doft av torkade aprikoser, nektar, honung och apelsinmarmelad. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Balanserad syra och lång söt eftersmak.

Kategori

Relaterat Innehåll