Lyxig risotto med hummer och smörstekta kantareller. | folk o folk

Lyxig risotto med hummer och smörstekta kantareller.

Nu står hummerpremiären för dörren och därför tycker jag att det passar ypperligt bra att bjuda på hummer och ett glas svalt, vitt vin till fredagsmyset! Säger jag hummer är det många som direkt tänker på gratinerad hummer, vilket inte alls är konstigt eftersom det ju är makalöst gott! Men idag tänkte jag bjuda på en risotto med hummer och smörstekta kantareller. Och för att lyxa till det lite extra har jag även haft i havskräftor. Jag personligen tycker att det blir en oemotståndlig kombo! Men vill man otroligt gärna ha just gratinerad hummer, då passar den här risotton utmärkt att ha till!

Risotto med hummer och kantareller

När det kommer till det här med buljongen, ja då finns det flera olika sätt att göra det hela på. Oavsett vad du väljer så är det viktigaste att du använder en varm buljong. Låt den stå och sjuda i en kastrull på spisen medan du tillagar risotton.

Det absolut godaste blir förstås om du har kokat din egen skaldjursbuljong. Det är inte alls svårt men det tar sin lilla tid och det kanske man inte alltid ha tid och ork för en fredagskväll. Spara däremot gärna skalen från den här middagen och koka buljong på när du har tid!

Ett annat alternativ är att blanda hummer-/skaldjursfond med vatten. Det blir också gott och det står på flaskan hur mycket fond som ska blandas med vatten.

Château Bonnet Blanc, 750ml
Art.Nr: 4151 — 89,00 kr
Vitt vin

Château Bonnet Blanc, 750ml

Systembolagsnummer: 4151

Till veckans fredagsmys rekommenderar jag ett glas Château Bonnet Blanc. Ett fruktigt och aromatiskt vin med inslag av krusbär, päron och citrus.

Risotto med hummer, havskräftor och smörstekta kantareller (4 port)

 

Ingredienser:

2 schalottenlökar
smör att steka i
1 vitlöksklyfta

5 dl avorioris
2 dl vitt vin
1 1/2 L skaldjursbuljong
2 dl parmesanost
färsk persilja
färsk dill
svartpeppar

250 g kantareller
2 kokta humrar
1/2 kg havskräftor
salladslök

Så gör du:

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek all lök genomskinlig i en klick smör. Tillsätt riset och stek under omrörning i ett par minuter. Häll sedan i vinet och låt koka tills nästan allt vin ångat bort.

Ös sedan i varm buljong i riset, ca 1 dl åt gången. Rör försiktigt om hela tiden.

Efter ca 20 minuter bör riset vara mjukt och du har en härligt krämig risotto.

Rör i riven parmesan, finhackad persilja och dill.

Rensa och förväll kantarellerna. Tillsätt en klick smör och salt. Stek dem sedan gyllene.

Dela de kokta humrarna och lossa allt kött från skalen. Kom ihåg köttet i klorna! Skala havskräftorna. Skär ner allt kött i mindre bitar och blanda ner i risotton.

Häll upp risotton i skålar och toppa varje portion med smörstekta kantareller och salladslök. Häll upp ett glas vitt vin och njut.

Låt fredagsmyset börja!

Kategori

Relaterat Innehåll