Picknicksmörgås med laxröra och färggrann sallad. | folk o folk

Picknicksmörgås med laxröra och färggrann sallad.

Linnéa tipsar om mat och dryck till picknicken. 

Picknicksmörgås med laxröra och färggrann sallad.

Idag packar vi med oss fredagsmyset och ger oss ut på picknick tycker jag!

Ibland kan det vara skönt att bryta mönstret och hitta på något annat, trots att det inte är semester riktigt än. Även om vi inte har massor av lediga dagar framför oss, så kan det vara skönt att ta med middagen och bara byta miljö för en stund.

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box
Art.Nr: 2069 — 185,00 kr
Vitt vin

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

Systembolagsnummer: 2069

En picknick kräver något gott i glaset. Ett ypperligt vin för utflykter som dessa är Drostdy-Hof Chenin Blanc. Ett vin med lätt till medelfylligt smak med nyanser av tropisk frukt och lite grape. Nyligen utsedd till ett av de 10 bästa boxvinerna till buffémat av vinexperten Gunilla Hultgren Karell.

Vi har en fantastisk skogssjö bara någon kilometer från huset där vi brukar spendera sommarens varma dagar. Och ibland tar vi med oss kvällsmaten upp och äter där. För det mesta plockar vi bara med oss en enkel sallad från närmaste matbutik, men vissa gånger vill man lägga lite mer kärlek på maten, utan att man för den sakens skull ska behöva tillbringa flera timmar i köket. Det är där de här supersmarriga smörgåsarna med laxröra kommer in i bilden. Så otroligt enkla att göra och helt makalöst goda att äta! Gillar man inte lax kan man enkelt byta ut den mot räkor, tonfisk eller grillade grönsaker. Till smörgåsarna har jag gjort en färgsprakande sallad med massa olika frukter, bär och babyspenat. En oslagbar och fräsch kombination!

 

Picknicksmörgås med laxröra och sallad

Laxröra:

1/2 dl finhackad gräslök
2 msk finhackad dill
300 g färskost
200 g varmrökt lax
ca 2 msk citron
salt och svartpeppar

Blanda hackad gräslök, dill och färskost. Skär ner laxen i riktigt små bitar och blanda i den. Smaka av med citron, salt och svartpeppar. Låt laxröran stå kallt minst en timme innan den ska ätas.

Sallad:

250 g vindruvor
ca 1/2 l jordgubbar
250 g körsbär
200 g blåbär
ca 30 g babyspenat

Dela vindruvorna och jordgubbarna i halvor och dela och kärna ur körsbären. Bland ihop vindruvor, jordgubbar,  körsbär, blåbär och babyspenat i en skål.

Tillbehör:

bröd
salladsblad

Skär brödet i skivor. Lägg på ett salladsblad på brödskivan. Bred laxröran över salladsbladet. Toppa laxröran med ett salladsblad och lägg på en brödkskiva till. Smörgåsarna går bra att förvara i kylen fram tills att de ska ätas.

Plocka med smörgåsarna, salladen och vinet till närmaste park, sjö eller skog och låt fredagsmyset börja!

Kategori

Relaterat Innehåll