Pulled pork möter den svenska renklämman | folk o folk

Pulled pork möter den svenska renklämman

Nu känns det som om sommaren verkligen släppt greppet om oss. Kallare nätter, dagar med hög, frisk luft och trädens löv färgas i så många olika nyanser av rött, gult och orange att man blir alldeles yr!

Bild på svensk pulled pork

Lagom tills att den här delen av året knackar på dörren börjar man så smått tröttna på enkla sallader och grillat. Istället känns rejälare mat mer och mer lockande. Men för det behöver man inte stå och laga grytor, det finns så många sätt att tillaga en bit gott kött.

Som till veckans fredagsmys till exempel. Där har jag tagit tänket i hur man gör pulled pork, och liksom gjort en svensk variant på det hela. Smakerna från äpple, trattkantarell, timjan, lök och vitlök passar otroligt bra till fläskkött. Med inspiration från den klassiska renklämman så har jag tagit fram det här receptet. Pulled pork med svenska smaker, serverad i tunnbröd tillsammans med persilja och en riven rödbetssallad. En riktig lyxmåltid! Vill man lyxa till det ännu mer skulle jag använda mig av vildsvinskött istället för fläskkött. Oftast kan din matbutik ta hem det åt dig om du bara säger till i tid.

Gör i ordning köttet dagen innan, så du bara kan värma det när det skall serveras. Då har du ett rysligt smidigt och gott fredagsmys att se fram emot!

Denna vecka har vi två härliga röda viner som passar utmärkt till de här pulled pork-klämmorna!

Pasqua Ripasso Valpolicella Superiore
Art.Nr: 5353 — 100,00 kr
Rött vin

Pasqua Ripasso Valpolicella Superiore

Systembolagsnummer: 5353

Först ut är en Pasqua Ripasso Valpolicella Superiore, som passar ypperligt till just en lite kraftigare kötträtt som denna. Vinet har en kryddig doft av fat, körsbär, björnbär, örter och vanilj. Detta gör sig utmärkt till smakerna av svamp, rödvin och örter ni hittar i maten.

Pasqua Amarone della Valpolicella
Art.Nr: 2358 — 200,00 kr
Rött vin

Pasqua Amarone della Valpolicella

Systembolagsnummer: 2358

Det andra vinet jag kan rekommendera är Pasqua Amarone della Valpolicella. Precis som Ripasson gör sig detta Amarone väldigt bra till en lite kraftigare kötträtt. I detta vin hittar ni toner av torkad frukt, viol, salvia, mjölkchoklad och torkade kryddor.

Pulled pork- den svenska versionen

1 1/2 kg benfri fläskkarré
torkad timjan
salt & peppar
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
1 stjälkselleri
3 dl färskpressad äppeljuice
1 dl rödvin
1 köttbuljongstärning
4 lagerblad
1 näve torkade trattkantareller

Blanda timjan, salt och peppar. Klappa in detta i köttet.

Skala och skiva löken tunt, finhacka vitlök och skiva sellerin tunt.

Bryn köttet hastigt runtom i en klick smör så det får fin färg.

Låt lök, vitlök och selleri steka med tills det mjuknar.

Lägg allt i en gryta med lock. Slå på äppeljuice och rödvin. Smula i en buljongtärning. Lägg i lagerblad och torkade trattkantareller.

Värm ugnen till 125°C och ställ in grytan med lock på i nedre delen av ugnen. Kör köttet i 4-5 timmar eller tills det är riktigt mört så du enkelt kan dra i sär det med en gaffel.

Har du mycket vätska kvar när köttet är klart? Ta ur köttbiten och ställ grytan på spisen. Reducera såsen tills du har lagom mängd kvar. Lägg tillbaka köttet och blanda runt det med såsen.

Riven rödbetssallad

2 färska, okokta rödbetor
1 dl majonnäs
1 dl crème fraîche
salt & peppar

Skala rödbetorna och riv dem grovt på ett rivjärn.

Blanda samman med majonnäs, crème fraîche, salt och peppar.

Tillbehör

mjukt tunnbröd
färsk persilja
granatäppelkärnor

Blanda pulled pork, rödbetssallad, persilja och granatäppelkärnor. Lägg på ett tunnbröd, rulla ihop och njut.

Foto på Linnéa

Om Linnéa: 

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna. Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Kategori

Relaterat Innehåll