Silkeslen asiatisk fiskgryta med citrongräs, ingefära och chili. | folk o folk

Silkeslen asiatisk fiskgryta med citrongräs, ingefära och chili.

Veckans fredagsmys är en silkeslen och krämig asiatisk fiskgryta, full med härliga smaker från citrongräs, ingefära, chili och fisksås.

Asiatisk fiskgryta

Den här veckans fredagsmys har ett lite speciellt tema. Vi fokuserar nämligen på den femte grundsmaken, umami. Det finns massor att lära sig om den, kanske för många nya grundsmaken, och här finns mer att läsa om den.

Men vad hittar vi då umami i? Jo, till exempel i sojasås, fisksås, skaldjur, lagrad ost, sjögräs m.m. Och nu finns det till och med en umami-buljong att köpa i affären!

Så till den här veckans fredagsmys har jag gjort en silkeslen och krämig asiatisk fiskgryta. Full med härliga smaker från citrongräs, ingefära, chili och fisksås. Ät den med fördel tillsammans med ris eller nudlar.

Gustave Lorentz Riesling Reserve, 750ml
Art.Nr: 22257 — 99,00 kr
Vitt vin

Gustave Lorentz Riesling Reserve, 750ml

Systembolagsnummer: 22257

Till min fiskgryta passar ett glas Gustave Lorentz Riesling Reserve fint. Ett ungdomligt vin med doft av honung, kryddor, gröna äpplen och lime.

Asiatisk fiskgryta (4 port)

Ingredienser:

1 citrongräs
10 cm purjolök
1 röd chili av valfri styrka
sesamolja
2 msk finriven ingefära
2 msk fisksås
400 ml extra krämig kokosmjölk
2 dl vatten
1 umami-buljongtärning
600 g fisk (torsk och lax)
1 lime
ev salt

Så gör du:

Finhacka  citrongräs, purjolök och chili. Fräs på medelvärme i lite sesamolja. Tillsätt ingefära och rör om ordentligt. Ha i fisksås, kokosmjölk, vatten och buljongtärning. Skär fisken i kuber och lägg i. Låt sjuda på svag värme tills fisken är genomkokt. Pressa i saften från en lime och smaka av med salt. Servera direkt.

Låt fredagsmyset börja!

Linnéa Seidel

Om Linnéa: 

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Kategori

Relaterat Innehåll