Ugnsbakad torskrygg med fräsch potatissallad med räkor och solrospesto. | folk o folk

Ugnsbakad torskrygg med fräsch potatissallad med räkor och solrospesto.

Till Linnéas torskrygg i ugn serveras en sallad med delikatesspotatis, räkor och en krämig solrospesto.

Torskrygg med räkor och delikatesspotatis

Äntligen har vi tagit oss förbi de tunga vintermånaderna och tassat in i årets första vårmånad. Fast när jag tittar ut ser jag bra mycket snö. Men det gör mig inte så mycket. För det allra bästa med att februari blir mars är ljuset. Åh, det underbara ljuset! Så här års kan man liksom inte nog uppskatta att det är ljust både på morgon och eftermiddag. Det ger hopp om livet känner jag!

Idag har jag skapat ett recept till ett av mina favoritviner, nämligen L'ami des Crustacés. Ett vin som gör sig perfekt till fisk och skaldjur i alla dess former. Och jag tycker det passar allra bäst till rena smaker, inte så tillkrånglad mat. Därför blev det idag en ugnsbakad torsk med en otroligt god potatissallad som jag smaksatt med hemgjord solrospesto. I sommar kommer jag garanterat använda färskpotatis, men i brist på det tog jag i stället delikatesspotatis. Den passar riktigt bra både till fisken och att ha i potatissallader.

L'ami des Crustacés
Systembolagsnummer: 78506

En Pinot Blanc med kraftfull och intensiv doft med fräscha fruktiga toner av citrus, melon och honung. Smaken är rund och fyllig med en viss mineralitet och inslag av solmogen melon och citrus. Vinet har en välbalanserad syra som bär upp den fräscha frukten i vinet.

Ugnsbakad torskrygg med potatissallad och solrospesto

Ingredienser:

600 g torskrygg
1 msk smör
Salt
Svartpeppar
700 g delikatesspotatis
1 dl solroskärnor
2 dl färska örter (förslagsvis basilika och persilja)
1 dl olivolja
1 msk citronsaft
Mangold
Körsbärstomater
200 g räkor
250 g sojabönor

Så gör du:

Lägg torskryggen i en ugnsfast form. Klicka ut en liten bit smör på varje fiskbit. Krydda med salt och peppar. Ugnsbaka i 175°C i cirka 15-20 minuter eller tills innertemeraturen når 48 C.

Tvätta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

Rosta solroskärnorna i en torr panna. Lägg solroskärnor, färska örter, olja och citronsaft i en mixer. Mixa till önskad konsistens. Smaka av med lite salt. Dela den varma potatisen i bitar och blanda den med solrospeston. Går inte all pesto åt till potatissalladen, servera den i en skål till maten.

Servera den ugnsbakade torsken med potatissallad, handskalade räkor, körsbärstomater och sojabönor.

Häll upp ett glas vin och låt fredagsmyset börja!

Matbloggaren Linnéa Seidel som gjort receptet på torskryggen

Om Linnéa: 

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Utskrift
Relaterat Innehåll
Kategori

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager