Torsk i ugn och sås med örter och löjrom.

Ugnsbakad torskrygg med lyxig ört- och löjromssås.

Överraska någon du tycker om med en riktigt god middag och ett glas vin.

Ugnsbakad torskrygg med ört- och löjromssås

Att ugnsbaka torskrygg på låg temperatur är ett riktigt bra knep för att få till väldigt god fisk utan speciellt mycket ansträngning! Allra bäst är det om du har tillgång till en termometer så att du kan ha koll på graderna. Vid cirka 52 grader bör torsken vara klar. Annars kan du prova att försiktigt peta på den med en gaffel. När fisken lätt faller isär är den klar.

Château Bonnet Blanc, 750ml
Systembolagsnummer: 4151

Till denna härliga middag passar ett glas Château Bonnet Blanc. Ett vitt vin med fruktig och aromatisk doft med inslag av krusbär, päron, kiwi och citrus.

Ugnsbakad torskrygg med ört- och löjromssås (2 port)

Torsken

Ingredienser:

300 g torskrygg
salt
svartpeppar

Så gör du:

Torka fisken helt torr. Krydda med salt och peppar. Ugnsbaka torsken i 100°C tills innertemperaturen når ca 52 °C, eller tills fisken lätt faller isär.

Löjromssås

Ingredienser:

1 schalottenlök
smör
1 nypa chili flakes
1 msk mjöl
3 dl vatten
1 msk hummerfond
2 dl crème fraîche
1 äggula
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad dill
50 g löjrom
salt
svartpeppar

Så gör du:

Skala och finhacka löken, stek den gyllene tillsammans med en nypa chili i en klick smör. Tillsätt mjöl och vatten, lite i taget. Vispa så att inga klumpar bildas. Tillsätt sedan fond och crème fraîche. Låt koka ett par minuter till såsen tjocknat. Ta kastrullen från spisen och rör i äggula, gräslök, dill och rom. Smaka av med salt och peppar.

Ärtpuré

Ingredienser:

300 g ärtor
3 msk crème fraîche
1 tsk finriven pepparrot
1 msk riven parmesan
salt

Så gör du:

Koka ärtorna mjuka i lättsaltat vatten.

Häll av vattnet och låt ånga av en stund. Lägg eventuellt några ärtor åt sidan och spara till dekoration. Tillsätt sedan crème fraîche, pepparrot och parmesan. Mixa till en slät puré. Smaka av med lite salt.

Tillbehör:

Ärtskott
1 ekologisk citron

Lägg upp ärtskott på en tallrik och placera torsken över ärtskotten. Riv lite citronzest och strö över fisken. Bred ut eller spritsa ärtpurén och såsen bredvid fisken. Avsluta med några kokta ärtor.

Häll upp ett glas Château Bonnet Blanc och njut av en härlig middag tillsammans med någon du tycker lite extra mycket om!

Matbloggaren Linnéa Seidel

Om Linnéa: 

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Kategori
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager