Varm rotfruktssallad, grillad rostas och örtbearnaise. | folk o folk

Varm rotfruktssallad, grillad rostas och örtbearnaise.

Den 21 januari är det Kramens dag. Ta tillfället i akt att bjuda någon du vill kramas lite extra med på en härlig middag.

Varm rotfruktssallad örtbearnaise och grillad rostas

Mysiga middagar behöver vi verkligen såhär i början av året! Det är så lätt att vardagen drar igång med buller och bång. Viktiga möten, sena jobbkvällar, livspusslet med barn, träning och allt vad livet innebär tar gärna upp all vår tid. Och det är därför jag älskar alla dessa temadagar. Vi får liksom en anledning att stanna upp lite och fira! Oavsett om det är genom att fika kanelbullar med kollegorna eller som nu, fira kramens dag!

Och frågar du mig, då firar man allra bäst genom att äta en god middag tillsammans med någon man tycker om. En varm rotfruktssallad med parmesan, örtbearnaise och grillad rostas passar perfekt att avnjutas denna kramiga dag.

Las Moras Love Cabernet Sauvignon
Art.Nr: 79608 — 99,00 kr
Rött vin

Las Moras Love Cabernet Sauvignon

Systembolagsnummer: 79608

Dagen till ära tycker jag vi kan ta fram en flaska Las Moras LOVE Cabernet Sauvignon! Ett medelfylligt vin med intensiva inslag av mörka bär såsom mogna körsbär och svarta vinbär. Vinet har en lätt syra som balanseras upp av den härliga frukten.

Varm rotfruktssallad, grillad rostas och örtbearnaise 

(2 portioner)

Rotfruktssallad

Ingredienser:

3 morötter
1 lila sötpotatis
1 vanlig sötpotatis
1 palsternacka
Olivolja
Salt
Parmesanost

Solroskärnor
1 knippe färsk persilja
Färska jordgubbar

Så gör du:

Skala alla rotfrukter och skär i lika stora stavar. Låt ligga i iskallt vatten cirka 20 minuter.

Torka och lägg upp rotfrukterna på en plåt. Ringla olja över och salta lätt. Ugnsbaka i 225°C i cirka 30 minuter. Tag ut ur ugnen och hyvla parmesan över. Ställ in i ugnen i ytterligare 10 minuter. Hacka rikligt med färsk persilja och blanda tillsammans med solroskärnor och de varma rotfrukterna. Dela jordgubbar och toppa salladen med dem.

 

Örtbearnaise

Ingredienser:

250 g smör
2 schalottenlökar
Torkad dragon
1/2 dl vatten
1/4 dl rödvinsvinäger
3 äggulor
1 msk finhackad färsk persilja
1 msk finhackad färsk gräslök
Salt och peppar

Så gör du:

Skira smöret, vilket innebär att du smälter smöret på låg värme i en kastrull. Smöret delar sig nu så du får en smörgul del och en lite vitare del som lägger sig i botten på kastrullen. Det är den smörgula delen vi ska använda oss av.

Skala och finhacka lökarna och lägg dom i en kastrull tillsammans med dragon, vatten och rödvinsvinäger. Låt reducera tills cirka hälften av vätskan är kvar. Sila ner lökskyn i en ren bunke.

Ha i äggulorna i en hög bunke eller tillbringare, häll över lökskyn. Ha i de finhackade örterna. Sätt en stavmixer i botten och börja mixa. Tillsätt det skirade smöret i en fin stråle och mixa tills såsen tjocknat. Smaka av med lite mer dragon, salt och peppar.

Ställ gärna såsen kallt en liten stund så tjocknar den till sig lite mer.

 

Grillad rostas

Ingredienser:

Ca 300 g rostas
1 /2 dl balsamvinäger
1/2 dl olivolja
Salt och svartpeppar

Så gör du:

Blanda samman balsamvinäger, olja, salt och peppar. Låt köttet ligga i marinaden i cirka 20 minuter.

Grilla eller stek sedan köttet till önskad tillagningsgrad.

Servera tillsammans med den varma rotfruktssalladen, örtbearnaise och ett glas rödvin.

Låt firandet börja!

Kategori

Relaterat Innehåll