Viltfärsbiffar med whisky. | folk o folk

Viltfärsbiffar med whisky.

Att använda whisky i maten är kanske inte något vi gör dagligen. Men jag tycker det ger en härlig karaktär till rätten. En aning av något man kanske inte riktigt var beredd på. Den där lite rökiga tonen hittar man ofta i recept på till exempel glaze som ska penslas på kött eller kyckling och sedan grillas. Men jag kände att alla de här fantastiska smakerna du hittar i en whisky borde passa utomordentligt väl till viltkött. Till en gräddig sås, lingon och potatis. Klassiska rena smaker där inget annat tar över.

Viltfärsbiffar med whisky

Och vet ni, det blev bara så bra!

Jag gjorde biffar på älgfärs, självklart kan du använda nötfärs också. I biffarna hade jag i en skvätt grädde som liksom tog udden av spritsmaken. En perfekt middag att duka fram i goda vänners lag nu när kvällarna drastiskt börjar bli mörkare.

Både biffarna och såsen smaksatte jag med Bunnahabhain Mòine, en whisky med nyanserad, rökig doft av fatkaraktär med inslag av päron ljunghonung, vanilj och grape.

Bunnahabhain Mòine
Art.Nr: 10106 — 389,00 kr
Whisky

Bunnahabhain Mòine

Systembolagsnummer: 10106

Bunnahabhain har varit en del av ön Islays whiskyhistoria sen 1881. Till skillnad från destilleriets andra whiskys har Mòine en rökig karaktär från den lokala torven man använder som bränsle för att torka malten. Påtagligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av päron, ljunghonung, halm, ostronskal, vanilj, tjära, grapefrukt och salmiak.

Viltfärsbiffar med whisky, gräddsås och riven potatiskaka
4 portioner

800 g älgfärs
2 äggulor
1 finhackad rödlök
1 nypa torkade trattkantareller
3/4 dl grädde
2 msk ströbröd
1 msk wisky
2 msk viltfond
svartpeppar
smör

Tag fram färsen så den blir rumstempererad. Blanda äggulor, finhackad rödlök, torkade trattkantareller, grädde, ströbröd, whisky, viltfond och peppar. Blanda i färsen. Forma till färsbiffar. Stek i en panna med smör tills de är helt klara.

Potatiskaka

6 stora potatisar
1 gul lök
1 dl riven västerbottenost
salt & svartpeppar

Skala och strimla eller riv potatisen tunt. Skala och finhacka löken. Blanda med ost, salt och peppar. Klä en plåt med bakplåtspapper och klicka ut potatisen i 4 stora kakor. Värm ugnen till 225°C och baka tills potatisen börjar bli krispig och får fin färg. Cirka 30 minuter.

Whiskysås

2 schalottenlökar
smör
2 msk whisky
2 msk viltfond
3 dl grädde
2 dl vatten
1 tsk soya

Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i en klick smör. Häll på whisky och låt fräsa en stund. Tillsätt fond, vatten, grädde och soya. Låt koka tills såsen tjocknat.

Servera färsbiffarna med potatiskaka och sås tillsammans med stekt brysselkål och lingon. Låt fredagsmyset börja!

Kategori

Relaterat Innehåll