Vintrig gryta med touch av mellanöstern. | folk o folk

Vintrig gryta med touch av mellanöstern.

Vet ni, året börjar lida mot sitt slut och nu är det inte långt kvar till jul. Den här tiden på året tycker jag är så underbar för man tar sig liksom lite extra tid att träffa nära och kära.

Vintrig gryta med touch av mellanöstern

Kanske ska du ha vänner över på middag till helgen? Då vill i alla fall jag bjuda på något vintrigt och värmande med lite julkänsla, men ändå inte klassisk julmat. Därför tänkte jag idag dela med mig av den ultimata grytan för tillfällen som dessa!

En härlig gryta som fått sjuda på spisen så hela köket fylls av julens alla dofter. Vill man göra den extra julig kan man byta ut rödvinet mot glögg, men det är helt en smaksak. För att enkelt få till den där smakrika tonen i grytan har jag använt mig av en kryddblandning som heter 7-kryddor, en kryddblandning du ofta stöter på i recept från mellanöstern. Och jag förstår verkligen varför! Till den här grytan ger den en helt underbar, lite julig ton. Ni hittar den i välsorterade mataffärer.

Chill Out Dark & Elegant, 1 liter
Art.Nr: 2445 — 75,00 kr
Rött vin

Chill Out Dark & Elegant, 1 liter

Systembolagsnummer: 2445

När dina vänner satt sig runt middagsbordet, bjud dom på ett glas Chill Out Dark & Elegant. En nyhet från Chill Out nu lagom till vinterns alla mörka kvällar. Vinet är fruktigt och smakrikt med toner av plommon, örter och mörk choklad. Ett stort plus är att vinet tappats på PET-flaska som är ett väldigt miljövänligt alternativ till den klassiska glasflaskan. Flaskan innehåller dessutom en hel liter.

Smakrik gryta med toner av jul

ca 600 g fläskkött (jag tog en skinkstek)
1 pkt bacon
10 champinjoner
4 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 msk 7-kryddor
1 dl rött vin eller starkvinsglögg
2 dl vatten
2 msk oxfond
1/2 msk soya
2 dl grädde
4 st torkade lagerblad
1 dl creme fraiche
salt & svartpeppar
1 dl mandel
färsk persilja
3 färska fikon

Putsa köttet och skär ner det i mindre bitar. Skiva baconet och stek det tillsammans med köttet i en gryta. Skiva svampen och låt den steka med köttet.

Skala och finhacka lök och vitlök. Ha i det i grytan och fortsätt steka på medelvärme.

Dofta över kryddblandningen och slå på vin, vatten, oxfond och soya. Låt allt koka upp. Slå på grädden och lägg i lagerbladen.

Låt allt koka under lock på medelvärme, gärna en timme. Tag av lite av vätskan och rör ut crème fraichen i. Blanda sedan i det i grytan. Låt allt koka upp igen. Smaka eventuellt av med salt och svartpeppar.

Hacka mandel och persilja grovt och strö det över grytan. Skär fikonen och lägg dom på toppen.

Servera med råris.

Låt fredagsmyset börja

Linnéa Seidel vann stora matbloggspriset

Om Linnéa: 

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och i november 2016 vann hon stora matbloggspriset. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna. Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Kategori

Relaterat Innehåll