Kategori

Gammelgården i Sälen bjuder in till Gourmethelg.

Från början var den gamla timmerstugan Högfjällets utflyktsmål. I dag har den förvandlats till ett personligt och mysigt hotell med en förstklassig restaurang. I oktober bjuder de in till mat- och dryckesupplevelser utöver det vanliga – då blir det Gourmethelg på Gammelgården Hotell & Restaurang.

Restaurang och utsidan på Gammelgården

Grunden till Gammelgården Hotell & Restaurang lades 1945. Då anskaffade JW Klüver, den unge entreprenören som åtta år tidigare byggt Sälens Högfjällshotell, en gammal timmerstuga från 1600-talet. Stugan låg i Malungsfors och fick fraktas de cirka 6 milen till Högfjället. 

– Den köptes in som utflyktsmål för gäster som bodde på Högfjällshotellet, trots att den bara ligger 700 meter därifrån, berättar Martin Sahlberg operativ chef på Sälens Högfjällshotell och Gammelgården.

Då kallades stället för Våffelstugan. Numera ingår den i Gammelgården Hotell & Restaurang och består av 37 personligt inredda rum, en högklassig restaurang med viltinriktning samt våffelstuga.

– Gammelgården är ett historiskt landmärke som alla som tar sig till Sälen känner till. Det är en härlig gammal institution i genuin miljö som har öppet hela året – 365 dagar. Vi stänger aldrig, fortsätter han

Gammelgårdens lounge

Toppkockar och en kulinarisk upplevelse 

I oktober bjuder Gammelgården in till Gourmethelg. Några av landets främsta kockar och dryckesexperter kommer att ta med gästerna på en gastronomisk resa utöver det vanliga.

– Vi har tidigare arrangerat vilthelger och ibland har gästerna fått laga mat tillsammans med kockarna. Men nu vill vi göra en mat- och dryckeshelg som är något alldeles extra. Dels för att intresset för god mat ökar, dels för att vi har så otroligt bra kockar, säger Martin entusiastiskt.

Gammelgårdens egen köksmästare Johan Bjurström utsågs till Årets viltkock 2020. Han, tillsammans med Thomas Sjögren samt Fredrik Hedlund kommer att skapa all den goda maten. 

Thomas Sjögren vann han Årets kock 2015, Sveriges mest prestigefyllda kocktävling. I dag är han delägare och driver Skärets krog i Smögen samt Storhotellet i Fjällbacka, som ingår i Scandinavian Resorts, och som även Gammelgården och Högfjällshotellet är en del av. 

Fredrik Hedlund har under åtta år varit medlem i världens främsta tävlingskocklag – svenska kocklandslaget – som under den tiden kammade hem åtskilliga OS-medaljer. 

– Han har precis skrivit på för att driva den nya fiskrestaurang Onkel Jean Gone Fishings kök här på Sälens Högfjällshotell.

Drinken Martinez och en flaska Hernö Navy Strength

Vinprovning och drinkar från Hernö

Gourmethelgens tema är ”kust möter fjäll”.

– När vi började att planera det här såg jag framför mig att vi skulle bjuda på det som havet och skogen erbjuder. Vi kommer att servera en mix mellan de allra bästa kust- respektive fjällråvarorna, säger Martin.

På dryckessidan har Gammelgården bjudit in två experter inom sina respektive gebit. Det är Calle Magnusson från Hernö Gin som står för välkomstdrinken och Michel Jamais, en av Sveriges mest erfarna vinprofiler som håller en vinföreläsning och provning innan den andra middagen. 

Fantastisk miljö i vackra höstfärger

– De som kommer hit får också uppleva en fantastisk miljö. Här bor man uppe på kalfjället och har vandringslederna direkt runt knuten. Södra Kungsleden startar precis utanför, säger Martin och fortsätter lyriskt: 

– Och så har du gastronomin utöver det – samt vinkällaren.

När gourmethelgen äger rum i oktober kommer fjället att vara klätt i höstfärger och den rena fjälluften kan då kännas nästan lite krispig och, om möjligt, ännu fräschare och mer välgörande än under sommarmånaderna.

– Då har vi en fantastisk vandringsperiod här uppe. Även cyklingen som de senaste åren har blivit så populärt är fortfarande i full gång, säger Martin.

I år finns det dessutom gott om svamp och hjortron i markerna, för dem som vill ta med sig en del av fjällvärldens smaker tillbaka hem till vardagen.

Gourmethelgen äger rum 8–10 oktober. Mer information och detaljerat program finns på Gammelgårdens hemsida.

Två populära ginsorter från Hernö:

Systembolagsnummer: 86927 328,00 kr

Prisbelönta Hernö Gin har en rund enbärskaraktär med fräscha citrustoner. Smaken är kraftfull och har en aning oljig känsla. En gin med krispiga toner av unga enbär och kryddighet från korianderfrön och lätta toner av svarteppar. Den fina eftersmaken av citrus och enbär dröjer sig kvar.

Systembolagsnummer: 86428 390,00 kr

Hernö Navy Strength Gin har samma grundrecept som Hernö Dry Gin, men späds med mindre vatten för att uppnå alkoholstyrkan 57%, som historiskt sett efterfrågades av brittiska flottan för att säkerställa att krutet ombord skulle gå att antända även om det blivit blött av spilld gin.

Den höga alkoholhalten innebär att helt andra smaker utvecklas och karaktären för Hernö Navy Strength Gin kännetecknas av mer peppriga toner.

Gindrinkar med Hernö:

Martinez är en av de klassiska cocktails som är värd att känna till. En perfekt balanserad blandning av söt Vermouth, Hernö Gin, Maraschino och Angostura Bitter.

Läs mer

Last Word är verkligen en av de bästa och enklaste gin cocktails som någonsin har skapats. Gjord på Hernö Gin eller Hernö Navy Strength Gin för mer styrka.

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager