Gott Nytt År! | folk o folk

Gott Nytt År!

Låt dig inspireras av Linnéas nyårsmeny och dukning - eller kopiera rakt av, valet är ditt!

Nyårsdukning med små proseccoflaskor

Dags för festernas fest! Vi inleder med en festlig, bubblande välkomstskål. Jag har dukat med varsin piccolo-flaska Pasqua Prosecco Treviso Extra Dry, men vill du ha en helflaska föreslår jag:

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut
Art.Nr: 77141 — 80,00 kr
Mousserande vin

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut

Systembolagsnummer: 77141

En ekologisk blanc-de-blanc (enbart gröna druvor) med mjuka, uppfriskande bubblor. Smaken har inslag av gula frukter, päron och äpple. 

"Prisvärt franskt bubbel som passar fint i många festliga sammanhang. Eftersmaken har karaktär som ger förnimmelse om betydligt högre prisklasser." Mikael Mölstad - Svenska Dagbladet, oktober 2016

Laxtartar till nyår

Till förrätt bjuder jag på laxtartarer som du kan servera i små fina glas, på skedar eller som jag valt att göra - i små kakformar. En perfekt start på nyårsmiddagen!

Laxtartar 4 port:

400 g laxfilé OBS! Fisk som ska serveras rå eller gravad bör enligt livsmedelsverket frysas i två dygn innan den används.
1 avokado
saft från 1 lime
1 liten rödlök
1 medelstark chili
1 msk finhackad gräslök
flingsalt
1 msk vita sesamfrön
1 msk svarta sesamfrön

Tärna laxen i riktigt små bitar. Skär ner avokadon i mindre bitar. Dela limen och pressa ur saften över avokado och lax. Skala och finhacka rödlöken. Dela chilin och skrapa ur kärnorna. Finhacka den sedan.

Blanda i finhackad gräslök, salt och sesamfrön. Rör om väl. Servera din laxtartarer i små fina glas, på skedar eller som jag valt att göra, i små kakformar. En perfekt start på nyårsmiddagen!

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 1500ml
Art.Nr: 22257 — 201,00 kr
Vitt vin

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 1500ml

Systembolagsnummer: 22257

Till laxtartaren föreslår jag en torr, frisk Riesling på festlig magnumflaska! Smaken har inslag av honung, kryddor, gröna äpplen och citrus. Finns även i storlekarna 750 ml och 375 ml.

Örtmarinerade lammracks

Huvudrätten består av härliga, örtmarinerade lammracks. Ta tillvara på skyn från lammracksen så får du en helt otroligt god sås. Till detta serverar jag ugnsrostad delikatesspotatis med mycket salt! 

Lammracks

700 g lammracks
4 vitlöksklyftor
saft från 1 citron
färsk persilja och färsk rosmarin
ca 1 dl olivolja
salt & peppar

Lägg vitlöksklyftor, saft från 1 citron, färsk persilja, färsk rosmarin, olja, salt och peppar i en mixer och mixa till en slät örtmarinad. Torka köttet torrt och gnid in köttet med marinaden.

Lägg köttet i en ugnsfast form och stick i en köttermometer. Ställ in i 150°C varm ugn och kör tills köttemperaturen är uppe i 57°C. Tag ut ur ugnen och slå in i folie, då kommer temperaturen stiga ytterligare några grader.

Faustino I Gran Reserva 2004
Art.Nr: 2678 — 170,00 kr
Rött vin

Faustino I Gran Reserva 2004

Systembolagsnummer: 2678

Till smakrika och kryddiga rätter av lamm passar den här vällagrade Riojan från 2004 finfint. Rund och elegant smak med stram syra och mjuka tanniner. Lätt animaliska inslag tillsammans med bär och mörk frukt. Lång och komplex eftersmak.

Sås till lammracks

Sås till lammracks

Sky från de ugnsbakade lammracksen
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
torkad dragon
1 msk svartvinbärsgelé
soya
salt och peppar
ev 1 dl mjölk

Tag tillvara på skyn från formen med lammracks. Sila av det och ha upp i en kastrull. Tillsätt crème fraîche, grädde, dragon, gelé och soya. Låt allt koka ihop och småkoka en liten stund. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med mjölk beroende på hur tjock du vill ha såsen.

Ugnsrostad delikatesspotatis och rödlök

Ugnsrostad delikatesspotatis och rödlök

1 kg delikatesspotatis
10 st små röda steklökar
olivolja
flingsalt
nymald svartpeppar

Börja med att skrubba potatisen. Lägg dom i en ugnsfast form. Skala lökarna med behåll dom hela.

Gnid in potatis och lök med olivolja och rikligt med flingsalt. Eftersom potatisen har skalet på blir den inte för salt. Avsluta med lite svartpeppar.

Ställ in i 225°C varm ugn i cirka 40 minuter. Lite beroende på storleken på potatisen. Känn efter så potatisen är helt mjuk och skalet har fått en fin gyllene färg.

Ostbricka med frukt

Ingen nyårsafton utan ostbricka! Med små enkla knep och recept kan du lyfta den klassiska ostbrickan till nya höjder, jag lovar! En imponerande osttårta, ädelostfyllda dadlar, kryddade nötter, frasiga smördegspinnar och frukt i form av blodgrape, päron och vindruvor. 

Osttårta

1 stor rund brieost
1 mellanstor camembert
1 liten, rund ädelost
färsk timjan

Lägg brieosten på en bricka. Lägg på camembert och ädelost så du får en hög fin ”tårta”. Dekorera med färsk timjan.

Ädelostfyllda dadlar

200 g torkade dadlar
100 g ädelost

Gör ett snitt i varje dadel och ta ur kärnan. Dela ädelosten i små bitar och fyll varje dadel med en bit ädelost.

Kryddade nötter

ca 200 g blandade naturella nötter
1 msk olivolja
salt
paprikapulver
vitlökspulver
honung

Lägg nötterna i en medelvarm stekpanna och rosta lätt. Ringla över olja och blanda väl. Tillsätt salt, paprikapulver och vitlökspulver. Skaka om stekpannan väl och låt nötterna rostas i cirka 5 minuter. Ringla över honung mot slutet. Häll över på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.

Frasiga smördegspinnar

250 g smördeg
1 ägg
1 dl  finriven parmesan
svartpeppar

Värm ugnen till 225°C. Rulla ut smördegen. Vispa upp ägget och pensla smördegen. Strö över den rivna parmesanen och tryck till lite så den fastnar ordentligt. Skär smördegen i cirka 1 cm breda remsor. Tvinna smördegsremsorna och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda  mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de börjat få färg.

 

Nederburg Noble Late Harvest
Art.Nr: 2741 — 86,00 kr
Dessertvin

Nederburg Noble Late Harvest

Systembolagsnummer: 2741

Det här dessertvinet fick nyligen fem stjärnor (för åttonde gången) i Sydafrikas vinbibel Platter´s. Med tanke på den höga kvaliteten och att det är ett ädelrötat vin som endast kostar 85 kronor för en halvflaska så bör det utan tvekan placeras bland Systembolagets mest prisvärda viner. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Passar särskilt bra till grönmögelost. Och till desserten nedan!

Vit chokladmousse med lemon curd

Och som kronan på verket avslutar jag nyårsmiddagen med en vit chokladmousse med lemon curd. Gott nytt år!

Vit chokladmousse med lemon curd

150 g vit choklad
1 äggula
2 dl grädde

Smält chokladen i ett vattenbad. Tag skålen med choklad från värmen och låt den svalna. Vispa upp äggulan och ha i den i den avsvalnade chokladen, rör till en jämn och glansig smet. Om chokladen skär sig är den fortfarande lite för varm. Tillsätt då lite av grädden och rör om, då brukar den gå ihop sig igen.

Vispa grädden mjuk och vänd försiktig ner den i chokladen. Blanda allt med hjälp av en slickepott. Ha upp chokladmoussen i fina små glas.

Lemon curd

3 citroner
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor
50 g smör

Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa saften ur dom. Vispa upp socker, ägg och äggulor i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Tillsätt citronskal och saft. Rör tills du får en tjock kräm, cirka 15 minuter. Skär smöret i små bitar och tillsätt det mot sluten. Låt svalna och förvara i en tät burk med lock i kylskåpet.

Tillsätt en sked lemon curd till varje glas med chokladmousse.

Grönstedts Champagne
Art.Nr: 77155 — 280,00 kr
Mousserande vin

Grönstedts Champagne

Systembolagsnummer: 77155

Till tolvslaget skålar vi för ett gott nytt år i äkta Champagne. Grönstedts Champagne har en komplex och fyllig fruktighet av persika och mogna äpplen. Den har ett friskt avslut av citrus och mineral samt en mousse som överraskar munnen. Säljs nu i en vacker presentkartong designad av Andrea Brodin.

Kategori

Relaterat Innehåll