Tårta med choklad, mousse och kolasås. | folk o folk

Tårta med choklad, mousse och kolasås.

Bjud på en lyxig tårta med en kladdig chokladbotten och en len vit chokladmousse ovanpå. Allt är toppat med en härlig kolasås som jag smaksatt med skvätt whiskylikör. Dekorera med färska bär och blommor. Jag älskar kombinationen av vit chokladmousse och kladdig chokladbotten. Det blir så gott!

Tårta med choklad mousse och kolasås.

Vit chokladmoussetårta med chokladbotten och kolasås

Chokladbotten:

150 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
5 msk kakao
2 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite. Rör i sockret. Blanda i äggen, ett i taget. Tillsätt kakao och vetemjöl, rör till en jämn smet.

Klä en springform med bakplåtspapper och fyll formen med smeten. Grädda i 180 °C i cirka 20 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten. Låt svalna helt i kylskåp minst 1 timme.

Vit chokladmousse:

180 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 rumstempererade äggulor

Smält den vita chokladen i ett vattenbad. Låt svalna så den får rumstemperatur. Vispa grädden, inte för hårt.

Blanda försiktigt ner äggulorna, en i taget i chokladen. Tillsätt ett par matskedar av den vispade grädden medan du rör om.

Rör sedan ihop grädden med chokladen och äggulorna till en fluffig mousse.

Kolasås:

1 1/2 dl sirap
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl grädde

2 msk Black Velvet Toasted Caramel

Blanda sirap, socker, grädde och whiskeylikör i en kastrull, låt koka upp och sedan småkoka i 5 minuter eller tills den fått en gyllene färg. Tänk på att såsen blir mycket segare när den svalnar, så var inte orolig om den känns för lös.

Bred chokladmoussen över den kalla chokladbottnen, ringla kolasåsen över och låt stå i kylen minst 4 timmar. Dekorera med färska bär och blommor.

Black Velvet Toasted Caramel
Art.Nr: 86585 — 249,00 kr
Whisky

Black Velvet Toasted Caramel

Systembolagsnummer: 86585

Black Velvet Toasted caramel är en whiskylikör med stor doft av smörkola och rostade fat. Smak av toffee, sirap, peppar och hint av citrus.

Förutom desserter och bakverk, passar likören bra som  ingrediens i cocktails eller som avec.

Kategori

Relaterat Innehåll