Nyårsmeny med matchande dryck

Sprakande nyårsmeny firar in det nya året.

Dags att ta avsked av 2017 och fira in det nya året! Linnéa har tagit fram en trerättersmeny med tips på passande drycker. Gott nytt!

Laxsashimi

Laxsashimi

4 portioner

250 g salmalax
1 gurka
sockerärtor
ärtskott
2 st pak choi

1 lime
1 röd chili
1 msk sesamolja
1 msk färsk ingefära

1 dl soya
1 tsk flytande honung.

sesamfrön

Skär laxen i tunna skivor. Skala och dela gurkan i mindre bitar. Dela kålen och fräs tills den är mjuk men fortfarande spänstig.

Blanda saften från 1 lime med finhackad chili, sesamolja och finriven ingefära. Blanda soya och honung.

Lägg upp ärtskott, sockerärtor, gurka, lax och pak choi på en tallrik. Skeda soyadressingen över kålen och limedressingen över laxen. Strö sesamfrön över grönsakerna.

Kung Fu Girl Riesling
Art.Nr: 2690 — 129,00 kr
Vitt vin

Kung Fu Girl Riesling

Systembolagsnummer: 2690

En nästan torr Riesling som är utmärkt till lätta och medelkraftiga fisk och skaldjursrätter. Rätterna får gärna ha asiatiska inslag och det gör inget om det finns lite kryddhetta i anrättningen. Vinet har bra balans och inslag av persika och litchi, en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd.

Lammytterfilé med rotsakspuré med tryffel och friterad grönkål

Lammytterfilé med rotsakspuré med tryffel och friterad grönkål

4 portioner

ca 600 g svensk lammytterfilé
salt
svartpeppar

500 g mjölig potatis
500 g palsternacka
2 dl grädde
2 msk smör
2 cl tryffelolja
salt

100 g färsk grönkål
olja att fritera i

3 dl grädde
1 msk oxfond
1 msk soya
1 msk svartvinbärsgelé

sallad
granatäpplekärnor

Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det hastigt runt om så det får fin färg. Lägg i en ugnssäker form. Stick i en termometer och tillaga i 125°C varm ugn tills köttet når en innertemperatur på 58 °C. Det tar ca 20-25 minuter.

Vira in köttet i folie och låt vila minst 10 minuter.

Skala potatis och palsternacka. Skär ner i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten tills rotsakerna mjuknat. Låt ånga av. Pressa rotsakerna. Värm grädden i en kastrull. Blanda i den varma grädden, smör och tryffelolja i rotsakerna. Rör till en slät puré. Smaka av med salt.

Skär bort den grova delen på grönkålen och dela i mindre bitar. Hetta upp ett par deciliter olja i en kastrull och fritera grönkålen. Fiska upp med hålslev och lägg på hushållspapper. Salta lätt.

Koka upp grädde, fond, soya och gelé i en kastrull. Låt sjuda tills såsen tjocknar något.

Lägg upp skivad lammfilé, rotsakspuré, sallad och friterad grönkål på en tallrik. Ha på lite sås och avsluta med att strö granatäpplekärnor över. Servera direkt.

Nederburg The Winemasters Shiraz Tannat
Art.Nr: 2027 — 89,00 kr
Rött vin

Nederburg The Winemasters Shiraz Tannat

Systembolagsnummer: 2027

Ett välgjort vin på Shiraz och den kraftfulla druvan Tannat. Inslag av björnbär och blåbär, röda bär och fat samt en fläkt av örter och lakrits. Smaken är medelfyllig och fruktig med mogna tanniner och bra intensitet där man finner mörka bär och frukter, lakrits samt en trevligt kryddig ekfatskaraktär.

Sprakande chokladdessert

Chokladdessert med biscotti

4 portioner

Biscotti

100 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
ca 7 dl vetemjöl
100 g mandlar
1 msk Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Vispa smör och socker mjukt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda i bakpulver, vaniljpulver och mjöl.

Grovhacka mandlarna och ha i dom tillsammans med dessertvinet. Blanda väl. Tillsätt ev mer mjöl om degen känns för lös.

Forma till två längder och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut dem lätt med fingrarna. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 20 minuter. Tag ut plåten och skär längderna i centimeterbreda kakor. Vänd alla kakor så de får snittytan upp. Grädda ytterligare 20 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt dem torka, gärna över natten. Glänta på ugnsluckan då och då för att släppa ut ev fukt.

Chokladkräm

200 g färskost
2 dl nutella
3 dl vispgrädde

Blandade nötter

Rör samman färskost och nutella. Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Vänd försiktigt ner den i färskostsmeten. Blanda till en jämn och fin smet.

Krossa ca 10 biscotti grovt. Fyll upp chokladkrämen i en spritspåse. Grovhacka nötterna.

Varva biscotti, chokladkräm och hackade nötter i fina portionsglas. Avsluta med nötter. Stick i ett tomtebloss i varje glas. Servera direkt.

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC
Art.Nr: 8119 — 149,00 kr
Dessertvin

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Systembolagsnummer: 8119

Honungssöt doft och fina nyanser av apelsinskal, peppar och kanel. När du smakar på det kommer du att slås av söta tonerna av torkad aprikos, russin och vanilj. Den långa eftersmaken för tankarna till crème brûlée och caramel.

Passar perfekt till desserter som innehåller nötter men också grönmögelost eller friterad camembert fungerar fantastiskt bra. Vad du än väljer kommer vinet att ta desserten till nästa nivå.

Kategori

Relaterat Innehåll