Tre läckra smårätter med passande viner. | folk o folk

Tre läckra smårätter med passande viner.

Det blir mer och mer vanligt att man vid måltiden serverar ett antal smårätter istället för den klassiska uppdelningen med förrätt och varmrätt. Detta är en trend som slagit igenom på bred front även på restaurang. folk o folk har tagit fram tre läckra smårätter med dryckestips därtill.

Rödbetshummus

Att man får ett antal smårätter serverade på samma gång påverkar naturligtvis dryckesvalet. Då gäller det att hitta ett vin eller annan dryck som passar så bra som möjligt till alla rätter. Men ett alternativ kan naturligtvis vara att helt enkelt välja två olika drycker. Det kan både bli intressant och gynna konversationen kring bordet om man har flera kombinationsmöjligheter. 

Eftersom det finns sötma i både mango och räkspettet samt i rödbetshummusen, är det lämpligt att möta den med lite fruktsötma även i vinet. Vinets trevliga sötma lirar även bra med den heta chilin och fetman i minipizzorna.

Rödbetshummus (5 dl)

Ingredienser:

1 burk kikärter à 400 g
1–2 vitlöksklyftor
200–250 g kokta rödbetor
1 msk tahini (sesampasta)
1/2 dl olivolja
Salt och peppar

Så gör du:

Blanda alla ingredienser utom oljan i en matberedare. Mixa och häll ner oljan i en tunn stråle under tiden. Smaka av med salt och peppar.

Toppa gärna med smulad fetaost och svarta sesamfrön.

Servera gärna med grönsaksstavar, t.ex. av morot, stjälkselleri och zucchini.

Mango- och räkspett (20 st)

Ingredienser:

1 stor mogen mango
20 skalade räkor

3 lime
1 msk riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1 hackad och kärnfri chili
1 msk hackad koriander

Så gör du:

Blanda juice och kryddor. Skär mangon i 20 bitar. Fäst en mangobit och en tillagad räka på varje grillspett. Marinera spetten i limedressingen 1 timme.

Minipizzor med oliver och chili (20 st)

Ingredienser:

1 paket vetetortillas
75 g manchego
100 g svarta kalamataoliver
1/2 röd chili

Så gör du:

Sätt ugnen på 200°C. Stansa ut 20 st cirklar, 6 cm i diameter, från vetetortillas. Riv manchegoosten eller annan fårost och skiva oliverna samt chilin. Strö ingredienserna över brödcirklarna och grädda i ugnen i 10 minuter.

Kung Fu Girl Riesling
Systembolagsnummer: 2690

En mycket välgjord Riesling med fin balans mellan syra och sötma. Den kommer att vara klockren till mango och räkspettet samt till rödbetshummusen. Till minipizzorna kommer det att funka bra, men man kommer inte få ståpäls, som Gunde Svan brukar uttrycka sig.

Pasqua Prosecco Frizzante
Systembolagsnummer: 79363

Många glömmer ofta att använda mousserande viner som måltidsdryck. Men här finns både fruktigheten och en angenäm fruktsötma för att möta våra smårätter. Vinet har något mindre kolsyra än vanliga mousserande viner (därav beteckningen Frizzante) och har trevliga aromer av citrus och päron.

Pasqua Pinot Grigio Rosé Mater Anna
Systembolagsnummer: 70890

Ett rosévin kan ofta vara ett bra alternativ när det vankas smårätter eller rent av en större buffé. Detta vin kommer att harmonisera väl med minipizzorna och rödbetshummusen. Vinet och mango-/räkspetten kommer aldrig att bli bästisar men kommer i alla fall kunna umgås under hyggligt civiliserade former. Ett alternativ som är väl värt prova är att servera detta vin tillsammans med något av de två ovanstående vinerna.

Utskrift
Relaterat Innehåll
Kategori

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager