Göteborgs Filmfestival 2021 - med fokus på sociala distanser.

I slutet av januari är det dags för Göteborgs filmfestival som i år fokuserar på sociala distanser både på festivalen och i programutbudet.

Tom biografsalong

I slutet av januari är det dags för Göteborgs filmfestival. I år blir det inte riktigt som vanligt. Det kommer att vara stort fokus på sociala distanser såväl i programmet som på festivalen, och den kommer att bli helt digital. Så nu finns den tillgänglig för ALLA. folk o folk har pratat med festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg.

– Den här filmfestivalen är helt unik och totalt annorlunda från allt vi har gjort tidigare i festivalens historia, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival. 

Långt in på hösten hoppades arbetsteamet fortfarande på att de skulle kunna genomföra festivalen live. 

– Inte som vanligt, men ändå en fysisk festival med massor av filmvisningar på biografer i Göteborg. 

Men när andra vågen av Corona kom insåg de att det var omöjligt att realisera arrangemanget på ett säkert sätt. Det var bara till att ställa om och börja planera för en digital festival i stället. Att den är digital gör det också möjligt för fler att besöka den populära filmfestivalen.

Ville skapa festivalkänslan digitalt

Jonas Holmberg

Under 2020 förekom det många andra digitala filmfestivaler runt om i världen, både bra och mindre bra, som arbetsteamet kunde inspireras och lära av.

– Det som var viktigt för oss var att skapa festivalstämning och en känsla av att vi gör någonting tillsammans så att det skiljer sig från en vanlig streamingtjänst.

Hur gör ni för att skapa filmfestivalskänslan?

– Det gör vi på lite olika sätt. Bland annat så har vi nya premiärer varje dag. Och de finns först tillgängliga då, inte tidigare. Vi skapar på så sätt en rytm i festivalen och alla kommer att se samma film samtidigt.

På premiärdagen blir det dessutom en rad med aktiviteter runt filmerna. Det blir introduktioner av filmerna, prat med filmskaparna i olika kanaler och det finns en ny särskild festivalpodcast där det varje dag också blir samtal med filmskaparna.

Framträdande av filmskapare på Drakens scen

Biografen Draken i Göteborg

– Flera av de nordiska filmskaparna kommer till Göteborg och presenterar sina verk från Drakens scen så som vi brukar göra. Där kommer vi även att visa alla våra filmer, men bara för en person i taget. Det kommer att bli symboliska, privata visningar, förklarar Jonas Holmberg.

Draken är en av Göteborgs klassiska biografer med en enorm biosalong och en av Sveriges bredaste filmdukar. Ett vanligt festivalår fungerar den vackra lokalen som huvudbiograf och festivalcentrum och där brukar vara proppfullt med folk.

– Vi inviger festivalen med filmen Tove, som är regisserad av den finska regissören Zaida Bergroth.

Det är en biografi om Tove Jansson, både hennes konstnärskap och hennes dramatiska liv. Filmen gjorde succé i Finland och slog publikrekord fyra veckor efter premiären i september, trots den rådande pandemin.

– Det är en film som verkligen full av känslor, stämning och inte minst kärlek. Både regissören Zaida Bergroth och huvudrollsinnehavaren Alma Pöysti kommer hit till Göteborg och presenterar den.

Sport och lock down-film

Även den svenska filmskaparen, krönikören och författaren Ronnie Sandahl besöker festivalen live och presenterar sin senaste film ”Tigrar”.

– Det är den andra filmen i hans sporttriologi, där den första filmen var Borg, där han skrev manus. 

I Tigrar har Ronnie Sandahl både skrivit manus och regisserat. Filmen bygger på den sanna historien om hur 16-årige fotbollstalangen Martin Bengtsson såldes till en italiensk storklubb och det blev inte riktigt den drömtillvaro som den unge fotbollsspelaren hade hoppats på.

Festivalens fokus sociala distanser innebär att det också visas filmer som är skapade som en direkt reaktion på pandemin, till exempel filmen ”Time to pause” av stillbildsfotografen Alexander Morris. 

När Storbritannien gick in i lock down valde Alexander Morris att tillbringa tiden i sin studio där han i vanliga fall fotograferar rockstjärnor, kända politiker och idrottsprofiler. I stället började han att intervjua och fotografera tusentals människor från hela världen. Han tog porträttfotografier via skärmen och filmade hela processen.

Solovisningar på Draken, Scandinavium och Pater Noster

Fyren Pater Noster

– Festivalen är först och främst digital. Men vi har inte riktigt kunnat hålla oss. Vi har premiärer på Draken och på Scandinavium för en person i taget. Och vi visar filmer på fyren Pater Noster. 

Solovisningarna är en del av filmfestivalens arbete med sociala distanser – att bearbeta hur pandemin har påverkat filmkonsten, publiken och hur man ser på film.

– Vi ville tydliggöra känslan av att vara på en plats som brukar vara full med folk, men nu är helt tom. Det är en av de upplevelse som många har haft under pandemin. Det kan röra sig om biografer, teatrar, köpcentrum och hela stadskärnor – där folk har upplevt den här tomheten på ett nytt sätt. 

På ”The Isolated Cinema Pater Noster” blir upplevelsen av lock down extrem. En biobesökare får möjlighet att visats på en öde ö och se festivalens filmer under en hel vecka vid fyren Pater Noster, som ligger på en liten ö långt ute i kustbandet i Bohusläns södra skärgård.

Har du några tips på hur vi kan skapa festivalstämning hemma i soffan?

– En filmfestival handlar mycket om att skapa fest och härlig stämning. Och ingenting är gör väl det bättre än ett glas bubbel. Självklart har vi bubbel i glasen på Draken på premiärerna, och det är något som alla kan ha hemma också för att uppleva att de är på en riktig filmpremiär, säger Jonas Holmberg innan han rusar vidare med förberedelserna av Göteborg Film Festival.

Om Göteborg Film Festival 2021

Pater Noster

När: 29 januari – 8 februari

Pris: Ett 11-dagars filmpass kostar 295:- Köp ditt filmpass >>

Var: Streaming via dator, surfplatta eller app i telefonen. Festivalen är digital i år.

Vad: Se hela festivalprogrammet >>

Mer information om Göteborg Film Festival >>

Bubbel till filmfestivalen:

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut

109,00 kr


Bubblet som faktiskt kommer att serveras under festivalen 2021 är Pierre Olivier Blanc de Blancs. Ett vin med trevlig fruktsötma med inslag av gula frukter, päron och äpple och kex. Det finns en angenäm balans med mjuka och uppfriskande bubblor.

Pierre Olivier Cuvée Rosé Prestige Brut

79,00 kr


Föredrar du rosa bubblor kan vi rekommendera Pierre Olivier Cuvée Rosé som bjuder på en frisk smak med toner av persika, röda bär och en fläkt av örter.

Emil Åreng, Måns Herngren och Adam Lundgren i en bar

Den blinda grisen.


Vi träffade Emil Åreng, Måns Herngren och Adam Lundgren som står bakom podden "Den blinda grisen" som bygger på cocktails, sprit och roliga storys.

Läs mer »