Grillad och rökt lax med romsås.

Varför inte använda grillen till jul? Ge laxen en rökt smak genom att lägga enriskvistar eller rökspån på glöden. Servera med en romsås.
Rökt lax på grillen med romsås
Rating
4

Rökt lax

1 hel laxsida med skinn
olivolja
flingsalt
svartpeppar
saft från 1/2 citron
2 kvistar enris eller blötlagd rökspån
1. Torka av laxen och gnid in den med olja, salt, svartpeppar och citronsaft.
2. Fördela grillkol längs ena delen av din klotgrill. Tänd kolen och låt den få en fin och jämn glöd.
3. Lägg laxen, med skinnsidan nedåt på den sida du inte har glöden (laxen ska alltså inte ligga över glöden).
4. Lägg enriskvistar eller rökspån på glöden och sätt på locket med öppna ventiler.
5. Rök laxen i cirka 20 minuter. Övergrilla den inte, då blir den lätt torr.

Romsås

2 1/2 dl crème fraîche
1 dl majonnäs
1 liten burk stenbitsrom, ca 80 g
citronsaft
salt
peppar
1. Blanda samman crème fraîche, majonnäs och rom.
2. Smaka av med citron, salt och peppar.
3. Låt stå kallt en stund innan servering.

Två vintips till grillad och rökt lax med romsås

Systembolagsnummer: 2053 79,00 kr

Till laxen föreslår vi det här sydafrikanska Chardonnay-vinet med fruktig, mycket frisk smak och inslag av päron, tropisk frukt, örter och citrus.

Systembolagsnummer: 72849 320,00 kr

Ett riktig smakupplevelse får du med denna Chablis! Smakrik med häftig syra tillsammans med en bra portion färsk, ren fin frukt av citrus, persikor, lätt rostade fat och en stendammig mineralitet.

Se också
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager