Grillad ryggbiff med rotfrukts- och svamppuré
Kategori

Grillad ryggbiff med rotfrukts- och svamppuré.

Efter en hel sommar med stekande hetta och grillförbud i större delen av Sverige känns det helt underbart att det nu faktiskt blåser lite svalare vindar. Och att det är ok att ta fram grillen igen!

Grillad ryggbiff på tallrik

Jag tror aldrig vi grillat så lite som vi gjort denna sommar. Så det får vi ta igen de här sista sommarveckorna! I ärlighetens namn har det varit si och så med matlagningen under hela sommaren över lag. Men jag känner att så fort det har varit någon lite svalare dag - ja då kommer suget efter att laga mat igen!

Idag gjorde jag en lite höstinspirerad middag. För visst känner man ändå att hösten är på gång? En klassisk ryggbiff som serveras tillsammans med en krämig rotfrukts och svamppuré. Här kan man välja den svamp man tycker bäst om eller har tillgång till. Puréns sälta och fyllighet passar otroligt bra tillsammans med björnbärsmarmeladen och osten. Får du dessutom lite marmelad och ost över har du något gott att smaska på även efter maten!

 Recept på grillad ryggbiff med rotfrukts- och svamppuré samt hyvlad gruyere

4 port:

4 skivor ryggbiff
salt & svartpeppar

200 g rotselleri
150 g potatis
100 g svamp
1/2 msk smör
2 dl grädde
1 msk smör
1 msk färskpressad citron
salt & svartpeppar

250 g björnbär
125 g syltsocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver

1 bit gruyere
färsk persilja

Gör så här:

  1. Krydda ryggbiffen med salt och peppar. Grilla på indirekt värme. Cirka 3 minuter på varje sida. Låt köttet vila under folie i 15 minuter.
  2. Skala och skär ner rotselleri och potatis i små bitar. Koka i lättsaltat vatten tills rotfrukterna är genomkokta.
  3. Skär ner svampen i små bitar och stek i en torr, medelvarm stekpanna. När svampen börjat få färg, klicka i lite smör och fortsätt steka svampen en stund.
  4. Häll av vattnet från de kokta rotfrukterna och ha i den stekta svampen. Tillsätt grädde och smör. Mixa till en puré. Smaka av med lite citron, salt och peppar.
  5. Koka samman björnbär, syltsocker och vaniljpulver i cirka 15 minuter. Ha upp på en väl rengjord burk och låt svalna helt.
  6. Servera ryggbiffen tillsammans med rotfrukt och svamppurén, hyvlad gruyere och en klick björnbärsmarmelad. Avsluta med att klippa lite färsk persilja över.
 

 

Systembolagsnummer: 79918 129.00 kr

Ett mycket nyanserat vin med en generös doft av mörka bär och utvecklade toner av mörk choklad, kaffe och en fläkt lakrits. Rekommenderas till medelkraftiga till kraftiga kötträtter samt utvalda hårdostar, i synnerhet gruyere. Linnéas recept här ovan är en perfekt komposition till detta vin.

Linnéa Seidel

Om Linnéa Seidel

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.


Nyhetsbrev

Vill du få ett nytt recept varje vecka?

I vårt nyhetsbrev hittar du både recept att laga till hemma och tips på restauranger. Varje månad bjuder vi in till provningar av vin, whisky och andra ädla drycker. Dessutom erbjuds du prissänkta fynd och unika drycker som bara erbjuds våra trogna läsare.Prenumerera

Här kan du bläddra bland Linnéas alla tidigare recept »

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager