Grönstedts juliga tryffel med nougat och hasselnötter

Grönstedts juliga tryffel med nougat och hasselnötter.

Linnéa Seidel, populär matbloggare och receptkreatör på folk o folk, har skapat ett recept på tryffel till jul där året julcognac Grönstedts XO Noël 2018 är en av ingredienserna. Julcognacen har en härlig, komplex smak av päron, apelsinchoklad och syltkaka och doftar ljuvligt av mazarin och pralin. Den passar perfekt till alla sötsaker som finns runt jul och nyår.

– I min tryffel har jag använt riktigt mörk choklad av god kvalitet, en ingrediens som jag tycker har en anknytning till cognacens franska ursprung. För att få en lite mjukare och rundare smak på tryffeln tillsätter jag även nougat. Och så julcognacen, förstås, som inte bara passar som ingrediens i mina praliner – jag smuttar gärna på den till godsakerna också, berättar Linnéa.
Tryffel med cognac nougat och hasselnötter
Rating
15 min
1 1/2 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad (minst 70% kakao)
200 g nougat
100 g hasselnötter
Kakao att rulla tryfflarna i
1. Värm grädde och smör i en kastrull till 75°C. Ta av kastrullen från värmen.
2. Finhacka choklad och nougat, häll i tillsammans med cognac. Låt chokladen smälta i den varma grädden.
3. Grovhacka hasselnötterna och rör tills allt blandats väl. Ställ chokladsmeten kallt i minst 2 timmar.
4. Häll kakao på ett fat. Forma tryffelsmeten med hjälp av händerna till små bollar och rulla i kakao.
5. TIPS: Pudra kakao över händerna när du rullar tryfflarna, då blir det mindre kladdigt. Förvara tryffeln svalt.
Systembolagsnummer: 40358 399 kr

Årets cognac passar med sin fruktiga och eleganta profil fint till tryffel och andra sötsaker.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager