Höstig gryta med jordärtskocka, ölkorv, fläskkött och örter

Höstig gryta med jordärtskocka, ölkorv, fläskkött och örter.

Bjuder man hem folk på middag en fredag tycker jag det är skönt att servera mat som inte känns så pretto. För det första har man kanske inte flera timmar på sig att stå och laga mat och för det andra brukar man kunna känna sig rätt trött framåt fredagskvällen. Då är det fint att slänga ihop en gryta som får stå och puttra på spisen medan man tänder lite ljus och ställer fram porslin. Matlagning helt i min stil! Den här höstiga grytan har fått lite härliga toner av jordärtskocka, ölkorv, fläskkött och örter. Jag lät min gryta koka i cirka en timme, då blev köttet himla mört och fint.
Höstig gryta
Rating
4 portioner
1h 15min
ca 100 g ölkorv av valfri sort
ca 600 g fläskkött (grytbitar av skinkstek, fläskkarré utan ben, fläskfilé)
2 röda lökar
ca 100 g jordärtskocka
1 msk tomatpuré
1 dl rött vin
1 msk soya
1 msk oxfond
1 dl vatten
3 dl grädde
1 knippe färsk oregano
1 gul paprika
2 dl oliver
salt & svartpeppar
1. Skiva ölkorven tunt och stek den i en varm gryta.
2. Skär under tiden köttet i små bitar och låt det bryna med korven.
3. Skala och skiva löken fint och ha i den i grytan när köttet börjar få färg.
4. Skala jordärtskockan och skär den i små bitar. Ha i den tillsammans med tomatpuré, vin, soya, fond och vatten.
5. Låt allt koka upp. Tillsätt grädden.
6. Bind ihop ett knippe färsk oregano med ett steksnöre och lägg i grytan.
7. Låt allt puttra på svag värme under lock tills köttet är helt klart. Minst 30 minuter men gärna längre.
8. Skär paprikan i bitar och blanda i tillsammans med oliverna. Låt puttra med i grytan de sista minuterna.
9. Tag ur knippet med oregano. Smaka av med salt och peppar.
10. Servera råris och en härlig sallad till grytan.
11. Låt fredagsmyset börja!
Systembolagsnummer: 6873 209 kr

Till den här härliga, lite höstiga grytan passar såklart ett glas rött ypperligt. Och idag tänkte jag tipsa er om ett av Chill Outs viner, nämligen Chill Out Cabernet Sauvignon Australia. Det är ett mjukt vin som är medelfylligt. Vinet har inslag av svarta vinbär, körsbär, svartpeppar och örter.

Linnéa Seidel

Om Linnéa

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager