Årets sommelier ny skribent på folk o folk. | folk o folk

Årets sommelier ny skribent på folk o folk.

folk o folk är glada att kunna välkomna Erik Schneider som skribent. Här nedan kan du läsa hans första artikel där han presenterar sig själv lite närmre.

Erik Schneider

"Och årets sommelier är"...

"Attans också", tänkte jag när namnet på någon av mina mednominerade skulle ropas upp.

Det var i slutet på sommaren som Restauranggalan, galan där förebilder, inspiratörer och innovatörer i alla delar av branschen hyllas, ringde mig. "Du är nominerad i kategorin Årets Sommelier i Sverige"! sade uppringaren. Själv var jag beredd att lägga på i tron om att jag hade en telefonsäljare på andra sidan luren. "Äntligen"! Blev min spontana reaktion. 23 års hårt arbete i vinbranschen har hörsammats.

Valet jag gjorde när jag gästspelade i vinbranschen för första gången 1994 har visat sig vara en av mina bästa beslut. Jag hade bott i Como, lago di Como, i ett år och hankade mig fram på diversearbeten. Barnpassning, tysk- och engelsklärare, filmjobb med mera.

Så varför Italien?

Jag växte upp i Västtyskland och Frankrike och bodde även i korta perioder i både Schweiz och Östtyskland. Som nyinflyttad nioåring till Sverige fick jag ytterligare ett språk och så småningom även den obligatoriska engelskan. Språk är av naturliga själ en självklar del av mig. Och när jag som 12-åring för första gången tittade på en italiensk film lovade jag mig själv att någon gång lära mig denna skönsjungande melodin.

Julen 1993 blev jag hembjuden till min vän Vittorio. Hans pappa var delägare i vinhuset Cesari, en stor producent i Valpolicella. Vid middagsbordet frågade signor Corvi vad jag ville göra med min framtid. Oj vad ställd jag blev.

"Varför hjälper du oss inte komma in på den Skandinaviska marknaden"! flikade han in. Effekten av en halvflaska Amarone i kroppen gav mitt övermod en röst. "Det skulle jag säkert kunna göra", svarade jag ungefär som om jag hade en marknadsstrategi klar.

En snabb vinskola och sju vinböcker senare var jag kostymuniformerad och officiell tolk för vinhuset Cesari. Det var dags för världens största vinmässa, VINITALY i Verona, april 1994.

Franska, tyska, svenska, italienska. Lite spanska. Engelska. Danska. Simultantolkningen gick per automatik. Att pricka rätt med spottandet tog mig ett dygn. 100 000 besökare och miljontals glas senare hade VINITALY lämnat efter sig de första rätta kontakterna i Skandinavien.

Dags att följa upp och förbereda resorna norrut. I Sverige gällde det att hitta rätt partner som skulle kunna få in vinerna på Systembolaget.

I Norge gällde det att hitta någon som var villig att bryta de redan etablerade varumärkenas dominans. Och i Danmark fick vi hela tiden försvara priserna då en massa billiga produkter gjorde sig lättsålda i de stora varuhusen.

L'enoteca i Malmö

Mitt namn är Schneider. Erik Schneider. Vinagent. Ja, jag kände mig i mitt rätta element. Att ansvara för den skandinaviska marknaden från min bostad i Rom blev så småningom ohållbart. I samband med flytten tillbaka till Malmö blev jag erbjuden att komplettera mitt jobb som vinagent med jobbet som restaurangsäljare. Den direkta kontakten med restaurangvärlden ledde till att jag tog min sommelierexamen och fördjupade mig i vinets komplexa värld.

Där finns en aptitretande energi i väggarna när man kliver in i en restaurang av rang. Kunnandet, passionen och gästvänligheten som du möts av i krogbranschen, den dynamiken, den kan vara magisk.

Sedan andra halvan av 90-talet har jag besökt otaliga restauranger och barer å yrkets vägnar. Oftast innan portarna slås upp inför de förväntansfulla gästerna. Nu gäller det att försöka lista rätt vin på rätt krog. Att kommunicera med alla i personalen och förhoppningsvis visualisera vinets ursprung och dess förträfflighet. Såld!

Ett drömjobb för en som gillar att träffa nya människor och jobba med sina smaksinnen.

En trygghet som jag så småningom lämnade för att prova att stå på egna ben. Jag vill så mycket mer. Skapa Malmös och Sydsveriges bästa vinfestival. Det är redan på gång. Länge har jag känt att det saknas en riktig vinbar i Malmö. Min lycka blev att jag stötte på en gammal kollega som var inne på samma spår. Han i sin tur hade en vän som också ville satsa på att öppna en vinbar. Efter ett års sökande hittade vi rätt lokal och bygget var ett faktum. Resten är historia och L'Enoteca vinbar är en självklar mötesplats för de som gillar vin. Vi fick utmärkelsen "Årets Vinbar 2016" förra året och nu så..

"Årets sommelier är... En sommelier som inspirerar över gränser och vars entusiasm smittar av sig på såväl gammal som ung. Med en outtröttlig vilja att sprida kunskap har Årets Sommelier med gedigen erfarenhet och stort hjärta trollbundit många människor genom åren. Ska vi utveckla branschen behövs fler sommelierer av denna kaliber. Tack för att du öppnar dörrar och välkomnar alla! Erik Schneider"!

Jag! Glädjeskutt med glädjefnatt. Inget minne om vad jag sade i tacktalet förutom att jag hyllade de mednominerade Ben från Sjömagasinet och Emma från Thörnströms Kök. En månad sedan.

Vintern har gjort sitt intåg och en ny Baroloresa väntar. Och ett möte med dig kanske, med ett vinglas i handen.

Belcolle Barolo Simposio
Art.Nr: 75638 — 315,00 kr
Rött vin

Belcolle Barolo Simposio

Systembolagsnummer: 75638

Nebiolo-druvorna till denna Barolo kommer från Belcolles vingårdar i barolokommunen Verduno och efter jäsningen lagras vinet under tre år på fat, varav två år i fat av kanstanj. Smaken är rik med stadiga tanniner och en fin smaklängd med inslag av mörka torkade körsbär, fat, nötter, piptobak och en ton av tjära.

Kategori

Relaterat Innehåll