Grattis Erik - vinnare av titeln Årets Sommelier!

Erik Schneider är en av tre hjärnor bakom L’Enoteca i Malmö, av många ansedd som Sveriges bästa vinbar. Det tycker i alla fall både sajten Allt om vin och lokaltidningen Sydsvenskan.

Erik Schneider

folk o folk har fått en pratstund med Erik som även är aktuell som vinnare av titeln årets sommelier som avgjordes på Restauranggalan på Circus i Stockholm den 16 oktober.

L’Enoteca är italienska och betyder vinbar. Krogen ligger på Västergatan mitt i Malmö. Men vi möts inte på hans bar utan på Paddys vinbar som ligger några stenkast bort. Det märks att Erik är en profil i staden för både personal och gäster ber om råd om vad de ska dricka till maten. Själv beställer Erik in ett glas grekiskt vitt vin, en assyrtiko från Santorini.

- Det är alltid spännande att testa nya viner. Jag är priviligerad att få ha min hobby som yrke. Då är det alltid kul att gå till jobbet. Det ska jag försöka lära mina barn.

Det bästa sättet att beskriva Erik är att kalla honom en tvättäkta europé. Han har ett tyskt namn och ett tyskt pass, men är uppvuxen i Frankrike och sedermera i Sverige när hans föräldrar skilde sig 1976. Hans pappa är begravd i Frankrike. Erik har även bott långa perioder i Schweiz, Frankrike och Italien.

Berätta om L’Enoteca?

- Vi har 100-(200) viner på glas. Vi har bara europeiska viner. Någonstans måste vi dra gränsen, vi får inte plats med mer viner. Ett enkelt beslut då min ena kompanjon Attila är ungrare och den andre Kristian är italienare och jag själv är ju Nordvästeuropé. Vi vill att det ska vara enkelt att komma in till oss och få något man gillar. Men vi ska också utmana vinnördarna och få dem att gräva djupare. Vi arbetar passionerat och vill ständigt förnya oss och hitta nya viner och druvor.

Sommelier har Erik varit i 15 år. Före L’Enoteca arbetade Erik som vinagent och restaurangsäljare, speciellt med italienska viner.

- På 90-talet fick jag in Soave på Systembolaget. Det var som att vinna på Lotto.

Sedan starten för knappt tre år sedan har L’Enoteca haft över 50 besök av vinproducenter. Varje vecka har L’Enoteca vinprovningar som man kan boka in sig på. De har ofta olika teman. Det kan vara allt från olika sorts bubbel, till viner från region X, till vindruvor du inte visste fanns.

- Vi vill gå ifrån mainstream och vara så lekfulla som möjligt. Det gäller att komma bort från Ripasso och Appassimento.

Förr eller senare när man pratar med en sommelier år 2017 så kommer ämnet naturvin upp. 

- Det är ett laddat ämne, säger Erik och skrattar. Han fortsätter: - Naturvin är ett begrepp som är lost in translation. På ena sidan finns bag in box som säljs i enorma mängder och är en industriell produkt och på andra sidan finns det anarkistiska naturvinet. Jag tycker det är sympatiskt när druvorna är obesprutade och inte filtrerade med ekflis. Men ett problem med naturvin är flaskvariationen. Det finns många skickliga producenter, men det räcker inte att kalla ett vin naturvin för att jag ska bli imponerad.

Hur ska då ett bra vin smaka?

- Det måste finnas en balans. Hur går syran mot frukten? Är vinet för sött? Kan vi sälja det? Hur är strukturen? Finns det en lagringspotential? Det roligaste är att prova vin från nya talanger som man känner kommer att ge glädje.

Mitt emot L’Enoteca fanns en ödetomt med parkerade bilar. Eriks kompanjoner Kristian och Attila frågade ägaren hur mycket han tjänade på detta och kom med ett bättre bud. En lastbil med grus senare öppnade L’Enotecas uteservering. Okej att sommaren inte har varit den bästa, men varje gång solen har tittat fram har det varit fullsatt.

- Vi har en container med ett kylskåp och serverar 15-20 viner på glas. Nu stänger vi för säsongen, men eventuellt kör vi en liten julmarknad. Då är det dunjacka som gäller, men det finns många viner som kan ge värme i vintermörkret.

Har du ett gott råd till människor som vill bli bättre på vin?

- Starta en vinklubb med kompisarna. Gå på provningar. Lägg på 100 kronor extra. Och känns det för mycket så lägg på 30 kronor. Det kan göra stor skillnad på smak och upplevelse.

Vad är nästa steg?

- Jag älskar Sverige, men längtar ofta tillbaka till livet i Italien och Frankrike. Vi har trots allt precis kommit igång med vinbaren så jag lär stanna ett tag till. Det som är kul med mitt jobb är att jag får resa så mycket och träffa vinmakare från hela världen. Att få gå bakom kulisserna och äta mat i deras kök är fantastiskt.

Och vad finns kvar i din vinkällare när du dör?

- Nästan ingenting. Mitt mål är att dricka upp det jag har med vänner och familj. Barnbarnen får ta slattarna. När jag besöker privata vinkällare i Stockholm och på andra ställen ser jag ofta att allt ligger kvar. Så ska det inte vara. Vin ska korkas upp och drickas.

FAKTARUTAN

Namn: Erik SchneiderFamilj: Maria och barnen Leo, Sienna och Bianca. Va?! En kattunge, Pixie dök upp!Ålder: 49,5Bor: Malmö och ofta i Italien (dagdrömmare där).Stressar av med: att ta till mig barnens världsbild: "lyssna på barnen och förstå deras syn på livet."Dricker: Champagne, Barolo och så mycket goda viner.Favoritvin: beror på vilken veckodag.Favoritsprit: undviker, grappa eller Marc efter maten.Äter gärna på måndag: helgens rester uppgraderade med chiliÄter gärna på helgen: meditativ mat, mat som tar tid att laga.Senaste bok: “Sanningen finns inom dig” av Gordana Biernat

Favoritkrog i Sverige: Atmosfär (gärna Thörnströms där jag ätit strålande mat, dessvärre ej varit där på flera år) Daniel BerlinBästa bar i världen: ej hittat ännu. Soda i Alba, industri Standard i Berlin, Salotto 42 i RomaLagar helst: vegetariskt, kryddstarkSenaste resa: Barolo och Paris

Detta vet vi inte om Erik Schneider: Simultantolk under presskonferensen Champions League mellan MFF och Juventus. Bara 600 miljoner tittare. Läste upp alla Juventus spelare inför fullsatt stadion och varje gång jag ropade upp en Juventus-spelare blev jag utbuad. Mäktig känsla!Stand-in för Edward Fox 1994 i filmen "A Month by the lake" där medspelarna var Uma Thurman, Vanessa Redgrave och flera italienska kultskådespelare. Två månaders hårt arbete med en underbar inblick i den magiska filmvärlden.