En klassisk kombo från Italien. | folk o folk

En klassisk kombo från Italien.

Biscotti och Ruffino Serelle vin santo

I mellersta Italien, där man gör VinSanto sedan många hundra år, torkar man druvorna (malvasia, trebbiano) i hela klasar upphängda på hönsnät eller pile. Metoden är urgammal och kallas appassimento. I början på vintern har de tappat en tredjedel av sin vikt och blivit russin. Nu jäser man vinet på ekfat som man gipsar in, men lämnar en luftspalt så koldioxid kan pysa ut. Sedan ligger vinet där och jäser och vilar och jäser lite igen tills man tror det är klart. Det kan ta flera år. Och vinet kan bli allt från sött till torrt.

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Systembolagsnummer: 8119

Låt dig fascineras över den honungssöta doften och de fina nyanserna av apelsinskal, peppar och kanel. När du smakar på det kommer du att slås av söta tonerna av torkad aprikos, russin och vanilj. Den långa eftersmaken för tankarna till crème brûlée och caramel.

För en sann italiensk smakupplevelse doppar man en biscotti i vinet. Men vinet passar även perfekt till desserter som innehåller nötter men också grönmögelost eller friterad camembert fungerar fantastiskt bra. Vad du än väljer kommer vinet att ta desserten till nästa nivå.

Biscotti med smak av apelsin

100 g smör eller margarin
3 dl socker
3 ägg
1 apelsin
1 vaniljstång
1 dl hackad mandel
1 tsk salt
10 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 180°C.

Vispa rumsvarmt smör/margarin och socker poröst. Knäck äggen och vispa ner i smeten. Riv skalet av apelsinen med rivjärn (tvätta den noga först). Pressa saften ur apelsinen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur innehållet. Tillsätt apelsinskal, apelsinsaft, mandel och vanilj.

Blanda salt, vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Rulla ut till 2 stycken ca 30 cm långa "korvar", lägg på en plåt och platta ut så att de är 3 cm höga i mitten och smalare på kanterna.

Grädda i ugnen 25-30 minuter. Tag ut längderna och lägg på en torr skärbräda, skär i cm-tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Sänk temperaturen på ugnen till 120°C och torka dem i ytterligare 60 minuter tills de får lite färg och känns genomtorra. Förvara torrt i burkar.

Kategori

Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

List of Systembolaget stores where product is available