BBQ på riktigt med Holy Smoke.

Efter några års hemmarökande hade Johan Fritzell byggt upp ett stort intresse för barbecue och efter matresor till Texas föddes en idé som resulterat i både restaurang och bok.

Johan Fritzell från Holy Smoke

Amerikansk barbecuekultur i Sverige? Absolut, du måste bara ta dig till Bräcke. Nu kommer boken om äventyret som på riktigt tagit barbecue till Sverige.

Innan Holy Smoke BBQ i Bräcke startades var seriös amerikansk barbecue minst sagt begränsad i Sverige. Ingen hade på allvar vågat vända på BBQ-stenen, svensk amerikanisering till trots. Det krävdes en skäggig man från Höganäs för att ta steget. Efter några års hemmarökande hade Johan Fritzell byggt upp ett stort intresse för barbecue och efter matresor till Texas och ambitioner att ta med amerikansk prime brisket till Sverige föddes en idé.

Men att Holy Smoke-konceptet skulle upprättas i restaurangform var från början inte alls självklart. Den ursprungliga idén var begränsad till att sälja barbecuerökt kött i Sverige, en hobby som övergick till att bli småskalig producent. Efter godkännande från kommunen började Johan, tillsammans med kompanjon Johan Åkerlund, sälja BBQ-smörgåsar som ett slags marknadsföringstrick. Därmed var första steget taget, utan att Johan och Johan visste om det.

- Att börja sälja mackor var ett sätt att övertyga folk om varför man ska betala 500 kronor per kilo för köttet. När folk började fråga om vi sålde öl till köttet började vi fundera om det kanske fanns mer att hämta här. Det var tydligt att det fanns ett intresse för BBQ och smoke, säger Johan Fritzell.

Det ena ledde till det andra, som det brukar heta. Tre år senare driver de båda en framgångsrik barbecueservering i lilla Bräcke i nordvästra Skåne. Johan Fritzell har fortfarande svårt för att kalla Holy Smoke en restaurang. Men en restaurang är det, och att Holy Smoke ligger otillgängligt har aldrig varit något problem.

- Det är snarare så att det hjälper, eftersom folk kör till oss för att man vill hit. Att folk kommer hit med höga förväntningar sätter förstås lite press på oss och vår utmaning är att inspirera och se till att det blir en fantastisk stämning att komma till oss. Är man inte intresserad innan så blir man det när man kommer fram.

Gemenskapen är en stor del av Holy Smoke BBQ och det finns en stark mångfald bland gästerna. Barnfamiljer, folk från andra länder och barbecueälskare samlas runt rökarna och alla undrar hur det hela började, och om det går att göra detta hemma. Det gav inspiration till boken Holy Smoke – ingen rök utan kött.

- Vi upplevde en stor transparens och öppenhet under våra resor till USA, både kring metoden och matlagningen. Vi som vilsna svenskar kände oss välkomna och inbjudna och det var en viktig ledstjärna för oss när vi skrev boken. Många av våra gäster undrar hur processen går till och nu kan vi dela med oss av det via boken, avslutar Johan.