Matlagningstävlingen där smaken inte spelar någon roll.

Vi har träffat Sveriges lagkapten i den internationella tävlingen Culinary. 

Stockholm Culinary Team

Det finns många tävlingar när det kommer till professionell matlagning. En av de mindre kända är “Culinary World Cup”. Tävlingen består av några olika kategorier : tapas/fingerfood, tre förrätter, en femrättersmeny och desserter och petit fourer. Just nu tränar ett lag från huvudstaden, Stockholm Culinary Team, inför VM 2018. I OS i tyska Erfurt 2016 försvarade det regionala laget från Stockholm sina tidigare framgångar och vann återigen guld. Det som gör “Culinary World Cup” speciellt är att den kalla maten enbart bedöms visuellt. Det gäller alla delar; utförande, innovation och prestation. Smak bedöms alltså inte. 2018 är det dags för nästa stora tävling och denna gång i Luxemburg. Ansvarig för laget är Fredrik Persson, som är ny i sin roll.

- Vi är ett helt nytt lag. Det är kul för vi är nästan lika många tjejer som killar. Precis som i all annan idrott handlar det om att skapa ett lag där man sätter ihop rätt personer med varandra. Vi har aktivt sökt upp dem vi vill ha med, säger Fredrik när vi möts på hans arbetsplats.

Till vardags är Fredrik souschef på hotellet Amaranten på Kungsholmen. Att tävla i matlagning kräver en familj med tålamod. Hemma har Fredrik en sambo och en treårig dotter.

- Det tar mycket tid. När vi tränar med hela laget, tio kockar, ses vi på fredag kväll och håller på till söndag eftermiddag. Vi samlas en gång i månaden, berättar Fredrik.

Fredriks lag är ett regionalt lag. Förutom Stockholm/Uppsala finns ett lag i Göteborg och ett i Skåne som är med och tävlar i Culinary World Cup.

- Vi vill visa upp Stockholms smaker med omnejd, säger Fredrik.

I Fredriks område ingår även Gotland som förser laget med fina grönsaker.

- Jag har mycket kontakt med lokala producenter och åker runt och träffar dem. Det ger mycket, säger Fredrik.

Förr blev Fredrik inspirerad av restaurangbesök med långa avsmakningsmenyer och att plöja alla nya kokböcker.

- Det sista gör jag visserligen fortfarande, men att prata och lyssna ödmjukt på kockar och producenter är minst lika viktigt, säger Fredrik.

För att laget ska fungera så bra som möjligt så kommer de under hösten att träffa en person som jobbar med elitidrott. Laget ska få hjälp med hur man sätter rätt fokus.

- Han har tidigare arbetat med ett lag i fotbollsallsvenskan. Det är viktigt att dela upp de kortsiktiga och långsiktiga målen. Vad krävs för att vi ska vinna i november 2018 och hur ska vi tänka om vi inte når alla våra mål? Det är små poäng som avgör vem som vinner. 0,2 och 0,3 kan vara skillnaden mellan att få medalj eller inte, avslutar Fredrik.

På Restauranggalan den 16 oktober är Stockholm Culinary Team ansvariga för maten.

Menyn är inte officiell förrän middagen äger rum men den går i höstens tecken med många härliga råvaror från vår region.

Fredrik Persson

FAKTARUTA

Namn: Fredrik Persson

Familj: Sambon Anna och dottern Ebba

Ålder: 36

Bor: Solna

Stressar av med: Svampplockning i stugan

Dricker i en bar: GT

Favoritvin: Beror på dagsformen, men är svag för franska tunga viner

Favoritsprit: Bra gin

Äter gärna på måndag: Grönsaker

Äter gärna på helgen: Långkok

Senaste bok: Tjoget

Favoritkrog i Sverige: Rolfs Kök

Bästa bar i världen: The Dead Rabbit

Lagar helst: Ramen

Senaste resa: Barcelona

Detta vet vi inte om Fredrik Persson: Rätt vass på att spela trummor

Domaine de Cristia Chateauneuf-du Pape

499,00 kr


Är du som Fredrik svag för franska, tunga viner, så kan vi rekommendera det här ekologiska vinet:

Domaine de Cristia Chateauneuf-du Pape är smakrikt med fina inslag av mörka frukter, fat, lagerblad och andra kryddor. Att avnjuta till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter samt till utvalda ostar.