Dog Point är en av vinhimlens starkaste stjärnor. | folk o folk

Dog Point är en av vinhimlens starkaste stjärnor.

Det är ingen tvekan om att Dog Point Vineyard, belägen i Wairau Valley, tillhör en av de starkaste stjärnorna på den Nya Zeeländska vinhimlen. folk o folk har träffat Ivan Sutherland, som äger vinegendomen tillsammans med sin fru Margaret och paret James och Wendy Healy.

Bild på James och Ivan från Dog Point

Dog Point är ju ett ganska speciellt namn på en vinegendom, vad kommer namnet ifrån?

- På egendomen ligger ett område som heter Dog Point som består av ett antal sluttningar som vetter mot söder med grästuvor och täta busksnår. Det namngavs av de första europeiska bosättarna i området som mestadels bedrev fårskötsel. Ibland försvann fårhundar under olika omständigheter och förvildades efter en tid. En flock av dessa hade sitt revir i det området och ironiskt nog såg nu fåraherdens före detta bästa vän nu fåren som ett bytesdjur.

Marlborough är utan tvekan det dominerande vinodlingsområdet i Nya Zeeland och definitivt landets flaggskepp. Regionen är indelad i tre underdistrikt; Southern Valleys, Wairau Valley och Awatere Valley. Det omfattar 22 907 hektar vinodlingar och det är 2/3 delar av landets totala areal. Produktionsmässigt står Marlborough för 77% av Nya Zeelands produktion. Både Ivan Sutherland och James Healy har ett förflutet hos vinproducenten Cloudy Bay, så att etablera sig i samma område var ett naturligt val. Men om de skulle vara tvungna att välja en annan region, vilken skulle då bli valet?

- Intressant fråga, den har jag aldrig tänkt på, men det får nog bli Central Otago, som har blivit väldigt välkänt för sina Pinot Noir-viner. Men potentialen för gröna druvor är också mycket stor.

Nya Zeeland är ju mest känd för Sauvignon Blanc och Pinot Noir, som står för 85% respektive 6% av landets export. Vad blir nästa stora framgång för landet gällande druva eller vinstil? Var hittar vi Nya Zeelands Törnrosa?

- Druvor som redan har vaknat och börjar tala för sig är ju definitivt Syrah och Bordeaux-blandningar men i ett längre perspektiv tror jag på mousserande viner och Riesling.

Bild på morgon i vingården

Berätta lite om era vingårdar. Vad har de för förutsättningar?

- Om vi först tittar generellt på Marlborough så är det en av de torraste och varmaste regionerna. Maorierna benämner Wairau Valley "Kei puta te Wairau" som betyder ”platsen med ett hål i molnen” och refererar till det skydd området får av topografin. En nyckel till regionens höga kvalitet är just det svala klimatet, med mycket sol, lite regn och väldränerade jordar. Det höga temperaturskillnaderna mellan dag och natt är också viktiga eftersom detta förlänger druvans mognadstid och ger den mer tid att bilda smak och aromämnen. Vi har valt att fokusera på tre druvsorter; Sauvignon Blanc, Pinot Noir och Chardonnay. De två gröna är framförallt planterade i slättlandet i väldränerade slamrika lerjordar men även på magra bergssluttningar medan Pinot Noir trivs på lätt sluttande kullar.

Vad har ni för vitikulturella filosofier?

- Vi kommer från mars 2016 att ha 225 hektar vinodlingar som är ekologiskt certifierade av BioGro New Zeeland och 100 hektar av dessa använder vi till Dog Points viner. Resten av druvorna säljer vi till andra producenter. Varje vinter köper vi in cirka 2000 lamm som får äta upp sig i våra vingårdar. De håller gräset kort och samtidigt tillför naturlig gödsel till marken. Vi har även 25 tjurar som föds upp på egendomen och dessa bidrar tillsammans med alla kvistar och pinnar från beskärningen till vår kompost.

Du och James har ju arbetat många år på Cloudy Bay som blev det första Nya Zeeländska ikonvinet. Vad finns det för skillnader mellan Dog Point och Cloudy Bay (som ni för övrigt rutinmässigt överträffar poängmässigt i The Wine Advocate)?

- Dog Point sköts mer som ett familjeföretag. Vi skördar alla våra druvor för hand och har lägre skördeuttag. Vi har också valt kloner av Sauvignon Blanc från UC Davies i Kalifornien som vi idag anser håller högre kvalitet än de från Bordeaux. Vår filosofi vad det gäller tillverkningen är att kombinera vår passion med tankesätt från den gamla världen och samtidigt ta hjälp av den nya världens teknologi.

Ni har ju ganska få viner i er portfölj (fyra stycken); en Pinot Noir, en Chardonnay och två Sauvignon Blanc (varav en fatlagrad variant). Varför är det så?

- Vi har valt att fokusera endast på ett fåtal viner, då vi tror att det ger mer fokus och bättre möjligheter att göra förbättringar in i minsta detalj.

Trots att Marlborough har blivit så dominerande område har det ju en relativt kort historik då de första kommersiella druvorna planterades så sent som 1973. Vinstockarnas ålder anses ju vara en viktig faktor för vinernas koncentration och kvalitet. Hur gamla är era stockar?

- Dog Point ligger granne med den första vingården som planterades av Montana 1973. Druvorna som används till våra viner planterades i slutet av 70-talet och är därför några av de äldsta vingårdarna i regionen.

Dog Points välkända viner säljs till 40 olika länder och hela 90% av produktionen går på export. Vinerna är nu högaktuella då Pinot Noir 2014 och Section 94 2014 lanseras på Systembolaget den 3 februari.

Dog Point Pinot Noir
Art.Nr: 99188 — 349,00 kr
Rött vin

Dog Point Pinot Noir

Systembolagsnummer: 99188

Doften är mycket intensiv och komplex med inslag av röda frukter och mörka körsbär, kanel och kryddpeppar samt viol. Smaken är torr med bra syra, fin integrerad fatkaraktär, mjuka behagliga tanniner och intensiv smak med inslag av röda frukter, violer, kryddor och mineral. Vinet är elegant med en härlig eftersmak som stannar kvar länge.

Ypperlig till stekta och grillade fiskrätter, samt till vällagade anrättningar på ljust och lite mörkare kött. Varför inte ett tryffeldoftande fasanbröst med vinsky (Pinot Noir) och västerbottenostfyllda potatiskroketter?

Dog Point Section 94 2014
Art.Nr: 99251 — 269,00 kr
Vitt vin

Dog Point Section 94 2014

Systembolagsnummer: 99251

Doften är mycket intensiv med inslag av krutrök, mogen citrus, vit persika, vita blommor, färska örter, och rostade fat. Smaken är torr och medelfyllig med toner av krutrök, stenfrukt, mogen citrus, färska örter, mineralitet och rostade fat. Den friska syran och intensiva frukten följer trevligt med i den långa eftersmaken.

Perfekt till grillade skaldjur samt stekta och grillade fiskrätter. Det får gärna finnas lite syrlighet i sås eller tillbehör. Varför inte fresta dina gäster med en grillad torskrygg med citronsmörsås?

Kategori

Relaterat Innehåll