Boken Food Pharmacy lär dig att äta dig till ett friskare liv. | folk o folk

Boken Food Pharmacy lär dig att äta dig till ett friskare liv.

Det började med en cigg och slutade med antiinflammatorisk mat. 

Lina Nertby och Mia Clase bakom Food Pharmacy

Att intervjua Mia Clase och Lina Nertby Aurell är speciellt. De talar ofta i halva meningar. Den ena börjar och så fyller den andra på. I tre års tid har de arbetat tillsammans med det gemensamma projektet Food Pharmacy. Men nära vänner har de varit sedan tonåren i Göteborgs södra förorter.

- Vi satt bak på varsin MT5:a… och rökte varsin Marlboro Light, säger Mia.

Vad är en MT5:a?

- Det är en moped, säger Lina samtidigt som Mia googlar fram en bild på en röd off-road-moped och skrattar.

Några år senare flyttade båda till Stockholm och gjorde parallella karriärer. Mia jobbade med reklam i 15 år på den kända byrån Garbergs. Under samma period arbetade Lina med affärsutveckling och reste runt i världen och ledde stora projekt.

- När jag fick barn kunde jag inte resa lika mycket och då var jag tvungen att börja arbeta back-office. Det var jag inte så sugen på, så jag började leta efter ett nytt projekt, säger Lina och tittar på Mia. Hon var inne i samma skifte i livet och då föddes en tanke att göra något tillsammans. De båda ville kommunicera om hälsa, men vad skulle de säga? De fick ett tips om att träffa den pensionerade kirurgen och professorn Stig Bengmark i Högnäs i Skåne.

- Vi tog tåget ner på vinst och förlust, säger Mia.

Boken Food Pharmacy

Mötet blev en vändpunkt. Professorn hade mycket kunskap, men svårt att nå ut med den bortom vetenskapliga tidskrifter. Mia och Lina bestämde sig för att sprida Stigs insikter om mat och hälsa under rubriken Food Pharmacy.

- Vi blev så fascinerade av hans kunskap. Varför hade ingen berättat detta för oss tidigare…, säger Mia.

Vad sa professorn?

- Att 70-80 procent av vårt välmående beror på vad som finns i tarmfloran. Vad vi äter är oerhört viktigt, förklarar Lina.

De två åkte hem till Stockholm och registrerade varumärket Food Pharmacy och startade en blogg.

- Vi hade ingen tidning som vi samarbetade med så det tog tid att hitta en publik.

Mia och Lina stretade på med blogginlägg, krönikor, intervjuer, recept och notiser. En text om gluten fick fäste. Efter ett år hade bloggen haft 500 0000 unika besökare och många kunde känna igen sig i de två kvinnorna som kallade sig “positiva hypokondriker”.

- En anledning till att vi började tänka mer på hälsa var att tre nära familjemedlemmar gick bort i cancer. Min mamma, Linas moster och en kompis. Vi ville göra en förändring i vår livsstil för att inte drabbas av samma sak, säger Mia.

Vad ska man då inte äta för att må bra och undvika cancer?

- Chips, smågodis, pasta, mackor, glass och snabbmat är inte bra. Förr kunde jag lätt äta en påse smågodis per kväll, säger Mia, och Lina nickar.

Istället är det frukt och grönsaker som gäller. Forskare är överens om att 350-500 gram om dagen är rätt mängd.

- Det gäller att förstå att vi inte är utlämnade till våra gener utan att det går att påverka sin livsstil. Det kallas epigenetik. Maten är viktigast. Sen kommer motion. Vi har stegvis lagt om vår kost. Vår resa har tagit tid.

Hur är det då med alkohol, får man dricka det?

- Ja, det får man. Inte i för stora mängder och gärna tillsammans med människor man tycker om. Ett av våra budord är att man ska njuta. Champagne är något av det bästa som finns, säger Lina.

Nu har Food Pharmacy funnits i drygt tre år. Det har kommit två böcker och nyligen startade Mia och Lina en podcast. Premiäravsnittet blev den veckans mest nedladdade. Men även utomlands är intresset för konceptet stort. Food Pharmacys första bok är översatt till 15 språk.

- Vi var i Polen och skulle laga mat i tv. Vi hade gett dem en inköpslista, men de kunde bara hitta hälften av våra råvaror. Men trots det har boken sålt jättebra där. Snart ska vi till Ryssland och vi vill gärna skänka en bok till Putin. Han vill att ryssarna ska börja äta med nyttig mat.

En myt säger att det är bara kvinnor som är intresserade av nyttig mat och hälsa. Män älskar entrecote med bea och pommes och struntar i om de blir feta.

- Det är en illusion. Det är många medelålders, hypokondriska män som hör av sig till oss med frågor om vad de ska äta.

Nu har ni hållit på i tre år, hur länge kommer ni att fortsätta?

- Länge, vi känner att vi bara är i början, säger Mia och Lina i kör.

 

FAKTARUTAN

Namn: Mia Clase

Familj: Emil, Ludde, Juni och fem rådjur i trädgården

Ålder: 39

Bor: Danderyd

Stressar av med: Havet

Dricker i en bar: Champagne

Favoritvin: Kan ingenting om vin så låter mina vänner beställa och passar själv på att pudra näsan.

Favoritsprit: Vågar man svara tequila som hälsoinspiratör?

Äter gärna på måndag: Nudelsallad från Pepstop

Äter gärna på helgen: Lång helgfrukost med Food Pharmacys guldgröt, Luke Skywalkers granola och gott kaffe

Senaste bok: "Hjärnstark" av Anders Hansen

Favoritkrog i Sverige: Restaurang Tenan på Marstrand för då är det sommar.

Bästa bar i världen: En "Prickly Pear Margarita" på Canyon i Fort Lauderdale, tack

Lagar helst: Just nu vår snabba chilisoppa med kokosmjölk, koriander och citrongräs

Senaste resa: Bokmässan i Göteborg

Detta vet vi inte om dig: Spelar piano. Inte riktigt lika bra som Robert Wells, men nästan.

 

Namn: Lina Nertby Aurell

Familj: Ninni, Carl och vår hund Pyret

Ålder: 39

Bor: Östermalm

Stressar av med: Tar på träningskläderna och går ut i naturen med hunden och barnen.

Dricker i en bar: Ett glas rött

Favoritsprit: Kommer inte ihåg. Varje gång jag druckit sprit får jag minnesluckor

Äter gärna på måndag: Tacosalladen på Östermalmstorg

Äter gärna på helgen: Räkor

Senaste bok: "Och varje morgon blir vägen hem längre och längre."

Favoritkrog i Sverige: Villa Källhagen, vårt andra vardagsrum. Där hänger vi runt, läser läxor, spelar monopol och äter framför brasan.

Bästa bar i världen: Le Schmuck, Paris

Lagar helst: Gröna smoothies

Senaste resa: Bokmässan i Göteborg

Detta vet vi inte om dig: Är dödligt kär i min man som tyvärr bor i Paris.

Laurent-Perrier La Cuvée 750ml
Art.Nr: 78773 — 409,00 kr
Mousserande vin

Laurent-Perrier La Cuvée 750ml

Systembolagsnummer: 78773

Mia föredrar champagne i baren men skumpa passar ju även fantastiskt bra till mat! Den här champagnen är särskilt bra till fisk och skaldjur men även till ljust kött. Extra bra är den till ostron.

Laurent-Perrier La Cuvée har delikata aromer av färsk citrus, vita blommor och med en lätt brödighet. Smaken är mycket bra balanserad med en krispig syra och en fantastiskt fin och elegant mousse. 

 

Kategori

Relaterat Innehåll